Υποστηρίζουμε περιφερειακή συνεργασία έναντι κλιματικής κρίσης, είπε ο ΥΠΑΜ στο συνέδριο CSDA-ESDC

Το Υπουργείο Αμυνας υποστηρίζει την ανάγκη περιφερειακής συνεργασίας για την αμοιβαία αντιμετώπιση και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ανέφερε ο Υπουργός Αμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης.

Ο Υπουργός μιλούσε σε Συνέδριο για την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια, που άρχισε τη Δευτέρα στο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), με διοργανωτές την Κυπριακή Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας (CSDA) του Υπουργείου Άμυνας, το Ευρωπαϊκό Κολέγιο Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC) και με την υποστήριξη του Κυπριακού Ινστιτούτου και της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης (CAPA).

ΥΠΑΜ ΚΛΙΜ 2.JPG

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός είπε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία γνωρίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», αφού όπως εξήγησε η περιοχή και η γειτονιά μας είναι μάρτυρες των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στο φυσικό περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους. «Γι` αυτό υποστηρίζουμε την ανάγκη περιφερειακής συνεργασίας για την αμοιβαία αντιμετώπιση και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης» ανέφερε.

Εκτιμάται, συνέχισε, πως «το ετήσιο κόστος της κατανάλωσης ενέργειας στις ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και ότι οι ένοπλες Δυνάμεις είναι ο ευρύτερος δημόσιος ιδιοκτήτης υποδομών. Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή έχουμε συμπεριλάβει τα αμυντικά μας σχέδια και μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την κοινή χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμβάλλοντας στις ευρύτερες προσπάθειες της Κύπρου να επιτύχει τους ενεργειακούς της στόχους για το 2030».

ΥΠΑΜ ΚΛΙΜ 5.JPG

Σημείωσε ακόμα πως το «Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναγνωρίζει τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές του ευθύνες, καθώς και τη σημασία της ύπαρξης μιας σταθερής περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής, η οποία υπογραμμίζει την ικανότητά του να επιτυγχάνει υψηλά πρότυπα περιβαλλοντικών επιδόσεων. Η δέσμευση του Υπουργείου να ενεργεί ως ηγέτης στη βιώσιμη περιβαλλοντική και ενεργειακή διαχείριση παρουσιάζεται με σαφήνεια στην Περιβαλλοντική Πολιτική του, η οποία υλοποιείται μέσω του Περιβαλλοντικού Στρατηγικού Σχεδίου του».

Για το λόγο αυτό, είπε ο Χαράλαμπος Πετρίδης «ήδη από το Δεκέμβριο του 2005, το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου δημιούργησε την Επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία τον Ιούνιο του 2006 δημοσίευσε για πρώτη φορά την περιβαλλοντική πολιτική της Άμυνας».

ΥΠΑΜ ΚΛΙΜ  4.JPG

Αναφερόμενος στα κύρια χαρακτηριστικά του σχεδίου δράσης του Υπουργείου Αμυνας για το περιβάλλον, είπε πως αυτά περιλαμβάνουν παρακολούθηση και διαχείριση των περιβαλλοντικών και ενεργειακών δραστηριοτήτων με την εφαρμογή και εφαρμογή ενός πιστοποιημένου συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης (EMAS) σε έξι μεγάλα στρατόπεδα στην Κύπρο.

Ακόμα περιλαμβάνουν ενσωμάτωση της Οικολογικά Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΟΒΑ) στο δομημένο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης νέων εγκαταστάσεων και της ανακαίνισης παλαιότερων ακινήτων με τη θέσπιση συγκεκριμένων αρχών και κατευθυντήριων γραμμών ΟΒΑ, προγράμματα ενεργειακής απόδοσης και ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (φωτοβολταϊκά -PV) σε στρατιωτικά στρατόπεδα, προγράμματα και πρωτοβουλίες για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και δραστηριότητες διάδοσης για την προώθηση της περιβαλλοντικής και ενεργειακής διαχείρισης στο προσωπικό του ΥΠΕΘΑ Κύπρου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει επίσης εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης αποβλήτων σε συνεργασία με την GREEN DOT Κύπρου, καθώς και προγραμμάτων διαχείρισης επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων και προγραμμάτων μετατροπής οργανικών αποβλήτων σε ενέργεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ακόμα περιλαμβάνουν ενσωμάτωση των αρχών της περιβαλλοντικής και ενεργειακής αποδοτικότητας των αγορών στις δραστηριότητές μας, στον τομέα των προμηθειών σύμφωνα με τη σχετική κυβερνητική πολιτική για τις πράσινες προμήθειες.

Σημειώνεται ότι το Συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Συντονισμό της Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (EMME) για την αντιμετώπιση και τη βελτίωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, προωθώντας τις δράσεις μετριασμού τους μετά τη Συμφωνία του Παρισιού.

Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτωβρίου 2021 - 12:30

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.