ΥΠΕΣ:Η αλληλεγγύη στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο δεν μπορεί να είναι εθελοντική

Η αλληλεγγύη προς τα κράτη της πρώτης γραμμής στο μεταναστευτικό, δεν θα πρέπει είναι εθελοντική στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, με παρέμβασή του στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη υπό την πορτογαλική προεδρία.

Το νέο Σύμφωνο ήταν το κύριο θέμα συζήτησης του Άτυπου Συμβουλίου και στην παρέμβασή του ο Υπουργός ανάφερε ότι "η Κύπρος προσεγγίζει θετικά το νέο Σύμφωνο, εκφράζοντας παράλληλα τις ανησυχίες του σχετικά με τα ζητήματα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και της δίκαιης κατανομής της ευθύνης".

Ο κ. Νουρής τόνισε προς του ομολόγους του "τις ιδιαίτερα αυξημένες μεταναστευτικές ροές που αντιμετωπίζει η Κύπρος, οι οποίες υπερβαίνουν τα όρια και τις δυνατότητές της" και επανέλαβε πως "εδώ και τρία χρόνια η Κύπρος συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση σε αιτήσεις ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού, ενώ το 2020 δέχθηκε σχεδόν 7.000 νέες αιτήσεις, με τους Σύρους να είναι η πρώτη εθνικότητα μεταξύ των αιτητών".

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην ιδιαιτερότητα της Κύπρου που αφορά στην πράσινη γραμμή, η οποία πρέπει, όπως είπε, να ληφθεί υπόψη.

Εξήγησε δε ότι οι παράνομες αφίξεις μεταναστών δεν είναι στην πλειοψηφία τους απόρροια των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, αλλά χερσαίες αφίξεις από τη γραμμή αντιπαράταξης, η οποία δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο.

Επιπλέον, ο Υπουργός, αναφερόμενος στην εξωτερική διάσταση του Συμφώνου, επανέλαβε την αναγκαιότητα τήρησης των συμφωνηθέντων της δήλωσης της ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και της συμφωνίας επανεισδοχής, η οποία για την Κύπρο έχει ιδιαίτερη σημασία.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι "η αλληλεγγύη δεν πρέπει να έχει εθελοντική μορφή, αλλά υποχρεωτική, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η στήριξη των κρατών μελών πρώτης γραμμής που σηκώνουν το μεγαλύτερο μεταναστευτικό βάρος".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:35

Τελευταιες Ειδησεις

23 Μαΐου
Δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για τις αναφορές του Προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan:
22:11
Η Λιθουανία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Μόσχα
21:51
Νέες, φιλορωσικές αρχές Χερσώνας: Το ρούβλι επίσημο νόμισμα της επαρχίας
21:38
Η εταιρεία Starbucks αποχωρεί από την Ρωσία μετά από 15 χρόνια
21:30
Φεστιβάλ Καννών: Οι γυναίκες καταλαμβάνουν το κόκκινο χαλί
21:15
Ουκρανία: Μια μητέρα, η οποία έχασε τον μονάκριβο γιο της, θρηνεί για τους νεκρούς της Μαριούπολης που δεν έχουν κανέναν να τους κλάψει
21:11
Ερντογάν: Δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης-Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του
21:09
Ερντογάν: Έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων για δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στα νότια σύνορα
21:07
Δύο νεκροί και120 τραυματίες από έκρηξη στο Αμπού Ντάμπι
21:04
Για το όραμα της πράσινης μετάβασης μίλησε σε προσυνέδριο του ΔΗΣΥ στην Αγλαντζιά ο Α. Νεοφύτου
21:02
Θα βελτιώσουν τα οδοφράγματα και θα ζητήσουν διάνοιξη κι άλλων, δήλωσε ο Ουστέλ
21:00
Αύξηση 1% στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις αναφορές Κριστίν Λαγκάρντ
20:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand