Κατεχόμενα: Λοκντάουν, απαγόρευση κυκλοφορίας τις νύχτες και τηλεκπαίδευση

Πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας για 7 ημέρες στην «επαρχία» Λευκωσίας και 14 ημέρες στην «επαρχία» Κερύνειας, αρχίζοντας από τα μεσάνυχτα απόψε, αποφάσισε το «υπουργικό συμβούλιο» στα κατεχόμενα, υιοθετώντας τις εισηγήσεις της επιτροπής επιδημιολόγων του «υπουργείου υγείας». Μεταξύ 29 Ιανουαρίου, Παρασκευή και 1η Φεβρουαρίου, Δευτέρα, η πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει παντού στα κατεχόμενα.
 
Από αύριο, 27 Ιανουαρίου και μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, τα σχολεία, «δημόσια» και ιδιωτικά, θα κάνουν τηλεκπαίδευση, όπως και τα φροντιστήρια, ειδικά μαθήματα και βιβλιοθήκες. Εξαιρούνται νηπιαγωγεία και ειδική εκπαίδευση.

Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις, ο «πρωθυπουργός», Ερσάν Σανέρ σημείωσε πως αυξάνεται και ο αριθμός των ασθενών με συμπτώματα που χρειάζονται νοσηλεία και έλαβαν τα μέτρα αυτά για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο σύστημα νοσηλείας και να μπορούν να αντεπεξέλθουν στον αριθμό των κρεβατιών που θα χρειαστεί.
 
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν, στις «επαρχίες» Λευκωσίας και Κερύνειας για όσο διάστημα ισχύει η πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας, ανοικτές θα παραμείνουν οι υπεραγορές, τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα, φούρνοι και κρεοπωλεία και παρόμοιας φύσης επιχειρήσεις τροφικής αλυσίδας. Τα εστιατόρια θα πουλάνε μόνο πακέτα, ενώ οι τομείς γεωργίας, κτηνοτροφίας και ο κατασκευαστικός παραμένουν ανοικτοί.

Απαγορεύεται η είσοδος και έξοδος στις «επαρχίες» Λευκωσίας και Κερύνειας εκτός από τους εργαζομένους στο «δημόσιο», σε υπηρεσίες ασφαλείας, στον τραπεζικό τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους δημοσιογράφους με την δημοσιογραφική – κίτρινη – ταυτότητα.
 
Σε όλες τις άλλες περιοχές εκτός από τις «επαρχίες» Κερύνειας και Λευκωσίας, θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νύχτες για απόψε από τις 22.00 και από αύριο από τις 20.00 μέχρι τις 5.00 τα ξημερώματα. Το μέτρο θα ισχύει μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου.
 
Όσοι διαμένουν στα κατεχόμενα και έρχονται στις ελεύθερες περιοχές για σκοπούς θεραπείας ή ιατρικής παρακολούθησης θα το κάνουν χωρίς να υποχρεώνονται να μπουν σε καραντίνα, αλλά θα πρέπει να δείξουν αρνητικό τεστ PCR 3 ημερών και θα υποβάλλονται σε νέο PCR την 7η και 14η ημέρα της επίσκεψης στο γιατρό στην ε/κ πλευρά.
 
Χωρίς καραντίνα θα συνεχίσει το εμπόριο διαμέσου του Κανονισμού της Πράσινης γραμμής που δεν χρειάζεται επαφή.
 
Οι διελεύσεις για ιατρικούς λόγους από το οδόφραγμα Κάτω Πύργου – Λιμνίτη για τα ασθενοφόρα θα γίνεται χωρίς υποχρεωτική καραντίνα.
 
Όσοι μένουν στην Πύλα και δουλεύουν στα κατεχόμενα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό PCR των τελευταίων 72 ωρών και θα περνούν χωρίς καραντίνα. Αρνητικό PCR 72 ωρών ζητείται για όσους εργάζονται στα ΗΕ, την ΕΕ, τις Βάσεις, την νεκρή ζώνη και την ειρηνευτική δύναμη.
 
Για τους εργαζόμενους στις ελεύθερες περιοχές που μένουν στα κατεχόμενα η καραντίνα στην επιστροφή συνεχίζει να είναι υποχρεωτική. Όσοι μένουν στις ελεύθερες περιοχές και εργάζονται στα κατεχόμενα, η καραντίνα είναι επίσης υποχρεωτική. Όσοι μένουν στο Πέργαμος και έχουν γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες στις Βάσεις δεν θα υπόκεινται στην υποχρεωτική καραντίνα.
 
Επιτρέπονται οι κηδείες μόνο με συγγενείς πρώτου βαθμού, σταματούν όλες οι προπονήσεις, γάμοι, πάρτι κτλ. Απαγορεύονται οι επισκέψεις στα σπίτια και η επαφή μεταξύ ατόμων που δεν αποτελούν τον πυρήνα της ίδιας οικογένειας.
 
Οι εργαζόμενοι σε ουσιώδεις υπηρεσίες θα χρειάζονται άδεια από τις «επαρχιακές διοικήσεις» για να μπορούν να πηγαίνουν στις δουλειές τους.
 
Ανακοινώθηκε δε ότι η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί στις 2 Φεβρουαρίου.
 
Στο μεταξύ, από την «βουλή» όπου την περασμένη Πέμπτη άρχισε η συζήτηση του «κρατικού» προϋπολογισμού, ανακοινώθηκε ότι θα ολοκληρωθεί στις 29 Ιανουαρίου και όχι την άλλη Τετάρτη.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:37

Τελευταιες Ειδησεις

20 Ιουνίου
Οργανώσεις και Σύνδεσμοι διαφωνούν με το προωθούμενο νομικό πλαίσιο για την ενιαία εκπαίδευση
12:50
Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η σημερινή
12:35
Επτά πρώτες θέσεις κατέλαβε η Κύπρος στην πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων
12:25
Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων χαιρετίζει την Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα
12:22
Αφγανιστάν: Δεσμευμένοι στις ειρηνευτικές συνομιλίες δήλωσαν οι Ταλιμπάν
11:52
Διάρρηξη δύο κατοικιών σε Τάλα και Πέγεια
11:21
Θέμα χρόνου η διχοτόμηση εάν δεν εγκαταλείψει η Τουρκία τις αξιώσεις της, λέει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
11:19
Εκατοντάδες καταγγελίες για δάφορες τροχαίες παραβάσεις
10:41
Το ζεύγος Μπάιντεν ανακοίνωσε τον θάνατο του «πρώτου σκύλου» Τσαμπ
10:14
Μακραίνει διεθνώς ο κατάλογος των θυμάτων και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού
09:48
Σημαντικές επαφές αύριο του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αίγυπτο
09:41
Αντιδράσεις ΗΠΑ και Ισραήλ για αποτέλεσμα εκλογών στο Ιράν
09:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand