Υπ. Υγείας: Ανησυχία για την αυξημένη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους

Έντονη ανησυχία επικρατεί στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα τους και η Κύπρος, αφού αναμένεται τις επόμενες 6 με 12 εβδομάδες να παρατηρηθεί επιδημιολογική επιβάρυνση στα κράτη, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας και επιθετικής εξάπλωσης του νέου στελέχους του κορωνοϊού.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας , με αφορμή τις ανακοινώσεις από διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ, για το νέο στέλεχος του ιού, που είχε αρχικά εκδηλωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον ανιχνεύθηκε στα πλείστα κράτη της ΕΕ, όπως έχει ήδη επισημανθεί σε δηλώσεις και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και από αξιωματούχους διαφόρων χωρών, διαβεβαιώνει ότι στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου τηρούνται αυστηροί έλεγχοι, όπως εξάλλου είναι προτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τήρηση αυστηρότερων ελέγχων στα αεροδρόμια των χωρών μελών.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, την περασμένη βδομάδα, η προτροπή προς τα κράτη από την Κομισιόν, ήταν για περιορισμό των ταξιδιών στα απολύτως απαραίτητα.

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα, ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο των συνόρων, αλλά και ένα μελλοντικό lockdown.

Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι οι αυξημένοι εργαστηριακοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου και ο περιορισμός των επιβατών κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εντοπίζεται η εστία του νέου στελέχους.

Όπως σημειώνει το Υπουργείο Υγείας με βάση την κατηγοριοποίηση των χωρών, που εφαρμόζει η Κύπρος, από τον περασμένο Αύγουστο όλοι οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλουν να προσκομίσουν αρνητικό τεστ 72 ωρών, πριν την άφιξή τους στην Κύπρο, ενώ γίνονται αυξημένοι δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου σε επιβάτες από την Αγγλία.

Επιπρόσθετα, από τις 21 Δεκεμβρίου του 2020 η Αγγλία είναι στην Κατηγορία Γ, που σημαίνει ότι στη χώρα μπορούν να έρθουν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως Κύπριοι πολίτες, μόνιμα διαμένοντες κτλ, ενώ γίνονται τεστ σε όλες τις πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία στην άφιξη και οι επιβάτες διακομίζονται σε ξενοδοχεία της Δημοκρατίας, για υποχρεωτική απομόνωση εφτά ημερών.

Στο μεταξύ, προσθέτει ότι δεύτερο τεστ διενεργείται την έκτη μέρα από την άφιξη και στη συνέχεια όσοι έχουν αρνητικό αποτέλεσμα μεταφέρονται στο σπίτι τους για αυτόπεριορισμό, μέχρι να συμπληρωθούν 10 ημέρες.

Εξάλλου, τις συστάσεις αυτές φαίνεται να υιοθετούν ένα-ένα τα κράτη, αφού για παράδειγμα η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι απαιτείται η προσκόμιση αρνητικού τεστ, ενώ το Βέλγιο, παράλληλα με το αρνητικό τεστ που πρέπει να έχουν οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο (72 ώρες πριν), ανακοίνωσε ότι θα διενεργούνται PCR tests κατά την άφιξη των επιβατών και κατά την 7η ημέρα, ενώ θα πρέπει να τηρείται αυτοπεριορισμός 10 ημερών.

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:38

Τελευταιες Ειδησεις

28 Ιανουαρίου
Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν είναι αναπόφευκτος, δηλώνει ο Υπουργός Άμυνας ΗΠΑ
21:51
Η Μόσχα διευρύνει τον κατάλογο των αξιωματούχων της ΕΕ στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία
21:25
Στην Αθήνα μεταφέρεται στο Σάββατο το 3χρονο παιδί που πάσχει από καρδιοπάθεια
20:57
Δύο θανάτους και 2.587 νέα κρούσματα ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:11
Βαρώσια: Η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» βάζει στο παιχνίδι το ΕΒΚΑΦ
19:55
Την παράταση της έναρξης αύξησης των χρεώσεων στο Λιμάνι Λεμεσού χαιρετίζει ο Υπουργός Μεταφορών
19:37
Οκταήμερη κράτηση για 27χρονο που φέρεται να εμπλέκεται σε 22 υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών
19:32
Ηνωμένο Βασίλειο: Συνέχεια στη βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών
19:23
Σύσταση ΥΠΕΞ για αποφυγή ταξιδιών σε περιοχές της Ουκρανίας
19:20
ΗΠΑ: Κατέρρευσε γέφυρα στο Πίτσμπουργκ - Δέκα ελαφρά τραυματίες
19:06
Προκήρυξη αγοράς υπηρεσιών για φοιτητές και πτυχιούχους για τις ανάγκες της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης
18:39
Ελλάδα: 107 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο
17:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand