Οι δηλώσεις να μεταφραστούν σε πράξεις, ζήτησε ο Μπορέλ από τον Τσαβούσογλου

Η βελτίωση και η κανονικοποίηση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας και ειδικότερα με τα κράτη μέλη, με αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπάτου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ξεκίνησε στις 11:30 τοπική ώρα Βρυξελλών.

Σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ σημείωσε ότι χαίρεται που καλωσορίζει τον Υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, και ανακοίνωσε ότι θα εξετάσουν τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας και θα συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός.

Συγκεκριμένα, ο Ζ.Μπορέλ δήλωσε ότι "είμαι πολύ ευτυχής που καλωσορίζω εδώ στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, τον συνάδελφο και φίλο μου, τον Τούρκο υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Θα αφιερώσουμε χρόνο για να αποτιμήσουμε τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας και θα συζητήσουμε την πορεία προς τα εμπρός".

"Το περασμένο έτος ήταν μια περίπλοκη χρονιά για αυτές τις σχέσεις. Πρόσφατα, έχουμε δει, και από τα δύο μέρη, μια βελτίωση στη συνολική ατμόσφαιρα και μερικά σημαντικά βήματα. Και αυτή η συνάντηση σήμερα είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναζήτησης αμοιβαίων στρατηγικών συμφερόντων, της ανάπτυξης μιας συνεταιριστικής και αμοιβαίας σχέσης βασισμένης σε κοινές αξίες και αρχές".

"Ένα άλλο καλό βήμα είναι η ανακοινωμένη επανέναρξη άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας", επεσήμανε.

"Τέτοιες προσπάθειες πρέπει να διατηρηθούν. Οι προθέσεις και οι ανακοινώσεις πρέπει να μεταφραστούν σε ενέργειες", τόνισε ο Μπορέλ.

"Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών [Αντόνιο] Γκουτέρες για επανάληψη των συνομιλιών για την επίλυση της Κύπρου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Δεσμευόμαστε πλήρως να υποστηρίξουμε την ταχεία επανάληψη αυτών των διαπραγματεύσεων", τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

"Επιθυμούμε έντονα να δούμε μια βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή", ανέφερε.

"Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε περισσότερο έναν ουσιαστικό διάλογο για να ενισχύσουμε τη σημασία των πολιτικών διαδικασιών που σχετίζονται με τις περιφερειακές συγκρούσεις, είτε στη Λιβύη, τη Συρία είτε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ", σημείωσε.

"Θα μιλήσουμε επίσης με πλήρη σεβασμό ο ένας για τον άλλο, και με ειλικρίνεια και ανοιχτό τρόπο, για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και τις προοπτικές προσχώρησης".

"Είμαστε σίγουροι ότι η ζωντανή τουρκική κοινωνία θα καταδείξει την ανάγκη για διάλογο. Παραμένουμε ανήσυχοι για την κατάσταση στην Τουρκία από την άποψη [του κράτους δικαίου και της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων] επειδή είναι ένας σημαντικός γείτονας και θέλουμε να οικοδομήσουμε με την Τουρκία ένα κοινό και κοινό μέλλον".

Aπό την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσφώνησε τον κ. Μπορέλ ως αξιότιμο φίλο του, λέγοντας ότι χαίρεται που βρίσκεται στις Βρυξέλλες. "Είμαι εδώ μετά από πρόσκληση του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ. Θα έχουμε πολύ γεμάτο πρόγραμμα σήμερα και αύριο. Το 2020 ήταν ένα προβληματικό έτος για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Η σύνοδος κορυφής του Δεκεμβρίου ήταν μια θετική εξέλιξη για τη δημιουργία μιας πιο θετικής ατμόσφαιρας. Ευνόησε την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσκάλεσε τον Ζοζέπ Μπορέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Τουρκία. Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Σήμερα, φυσικά, θα έχουμε συνάντηση με τον Ζοζέπ Μπορέλ. Έχουμε υποβάλει μια πολύ λεπτομερή πρόταση για τη διεξαγωγή μίας διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Θα τα συζητήσουμε πάλι αυτά. Επίσης, θα συζητήσουμε τα βήματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε όσον αφορά την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Θα μεταφέρουμε στους συνομιλητές μας τις προσδοκίες μας κατά τις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουμε σήμερα και αύριο. Ελπίζω όλες αυτές οι συναντήσεις να είναι θετικές".

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:44

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.