Η Βρετανία αρνείται να χορηγήσει πλήρες καθεστώς στους διπλωμάτες της ΕΕ

Η Βρετανία αρνείται να χορηγήσει πλήρες διπλωματικό καθεστώς στον πρεσβευτή της ΕΕ στο Λονδίνο, προκαλώντας αντιπαράθεση ανάμεσα στις προσφάτως διαζευγμένες πλευρές, γράφει σήμερα το BBC.

 

Η Βρετανία, χώρα μέλος της ΕΕ για 46 χρόνια, αποφάσισε με δημοψήφισμα το 2016 την αποχώρησή της από την ένωση και ολοκλήρωσε την διαδικασία γι'αυτή στις 31 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, ημέρα κατά την οποία τέθηκε πλήρως σε ισχύ το Brexit.

Το BBC αναφέρει ότι το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνείται να χορηγήσει το ίδιο διπλωματικό καθεστώς και προνόμια στον πρεσβευτή της ΕΕ Ζουάο Βάλε ντε Αλμέιντα και στην ομάδα του, όπως αυτό που χορηγεί στους απεσταλμένους των χωρών στη βάση ότι η ΕΕ δεν είναι έθνος κράτος.

Το Φόρεϊν Όφις δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα για σχολιασμό.

Η ΕΕ έχει 143 αντιπροσωπείες που ισοδυναμούν με διπλωματικές αποστολές σε όλον τον κόσμο. Σε όλες έχει χορηγηθεί πλήρης διπλωματική ιδιότητα από τις χώρες που τις φιλοξενούν.

Το BBC επικαλείται επιστολή που εστάλη στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ από τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, στην οποία αυτός σημειώνει ότι οι προτάσεις του Λονδίνου για το θέμα αυτό δεν συνιστούν λογική βάση για συμφωνία.

"Οι ρυθμίσεις που προτείνονται δεν αντανακλούν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ΕΕ ούτε ανταποκρίνονται στη μελλοντική σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο ως μια σημαντική τρίτη χώρα", αναφέρει στην επιστολή ο Μπορέλ. Τρίτη χώρα σημαίνει μια χώρα που δεν είναι μέλος.

Το BBC σημειώνει ότι πηγές της ΕΕ κατηγόρησαν τη Βρετανία για μικροπρέπεια και υποκρισία, επισημαίνοντας ότι, όταν ήταν ακόμη μέλος του ευρωπαϊκού μπλοκ, είχε υπογράψει την χορήγηση στις αποστολές της ΕΕ πλήρους διπλωματικού καθεστώτος.

Το δημοσίευμα επικαλείται δήλωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία αναφέρεται: "Συνεχίζεται η δέσμευση με την ΕΕ στις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις για την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:44

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.