Αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης των νέων μεταλλάξεων του ιού προτείνει η Γερμανία στο Συμβούλιο

 

Αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης των νέων παραλλαγών του SarCov2 προτείνει η γερμανική πλευρά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, περιλαμβανομένων νέων κριτηρίων για τεστ καραντίνα και καθολική απαγόρευση μετακινήσεων και επιστροφών ακόμα και Ευρωπαίων από τις εν λόγω περιοχές.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πλευρά προτείνει στους ηγέτες να επεξεργαστούν εξαιρετικά αυστηρότερες ρυθμίσεις και ταξιδιωτικούς περιορισμούς, με στόχο τον περιορισμό της μετάδωσης των νέων παραλλαγών του ιού. Αναλυτικά προτείνεται οι 27 να αναλάβουν τις εξής δεσμεύσεις;

- τεστ και απαίτηση καραντίνας σε όσους παρέμειναν σε περιοχή παραλλαγής ιού εντός δέκα ημερών πριν από την είσοδο στην περιοχή ΕΕ 

- υποχρεωτική δοκιμή πριν από την είσοδο (πρέπει να δοθεί απόδειξη πριν από την είσοδο)
- να επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών (για παράδειγμα αεροπορικώς) από περιοχές παραλλαγής ιών
μόνο με απόδειξη αρνητικού αποτελέσματος δοκιμής που λαμβάνεται με αποδεκτή δοκιμή, (μέχρι 48 ώρες πριν από την αναχώρηση)
- απαίτηση καραντίνας μετά την είσοδο, με περιορισμένες εξαιρέσεις μόνο για άτομα που εργάζονται στον τομέα μεταφορών επιβατών ή εμπορευμάτων (όλων των τρόπων μεταφοράς) και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.


Επιπλέον τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να προσθέσουν, αν το θεωρούν απαραίτητο για την προστασία της δημόσιας υγείας, περαιτέρω προσωρινές απαγορεύσεις κατά την είσοδο και τη μεταφορά επιβατών που εισέρχονται από τρίτες χώρες με περιοχές παραλλαγής ιών, πρωτίστως περιορισμός των εξαιρέσεων για τα απαραίτητα ταξίδια σε εκείνα που ισχύουν από τα μέσα Μαρτίου έως το τέλος Ιουλίου 2020

Προτείνεται ότι η παγόρευση μεταφοράς επιβατών για περιορισμένη χρονική διάρκεια να ισχύει πιθανώς και για πολίτες της ΕΕ και άτομα με δικαίωμα διαμονής στην ΕΕ

Επιπέον ζητείται να καταρτιστεί κοινή λίστα περιοχών παραλλαγής ιών, για να υπάρχει ομοιόμορφη βάση για όλα τα κράτη μέλη να επιβάλλουν δοκιμές και, κατά περίπτωση, απαιτήσεις καραντίνας. Αυτός ο κατάλογος πρέπει να ενημερώνεται τακτικά από το Συμβούλιο με απλή διαδικασία, που θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει τη διαγραφή περιοχών από τη λίστα.

Προτείνεται ακόμα η προσθήκη του κριτιρίου επιπολασμού παραλλαγών ιών για τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας στον κατάλογο των δεδομένων που πρέπει να παρέχονται στο ECDC και να χρησιμοποιηθεί για τη χαρτογράφηση περιοχών κινδύνου, με κόκκινο χρώμα.

Τέλος σε προαιρετική βάση προτείνεται ο περιορισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας σε μια περιοχή παραλλαγής ιών σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, για παράδειγμα σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων.

Πηγή: Θάνος Αθανασίου

 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:44

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Για συμμετοχή άλλων κρατών σε ad hoc βάση στην Τριμερή συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου
09:55
Ικανοποιημένος από τον αριθμό τουριστών που ήρθαν στην Κύπρο Ιούλιο-Αύγουστο ο υφυπουργός Τουρισμού
09:43
Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της διάσκεψης των MED5 - Στην Ισπανία μεταβαίνει και ο υπ. Εσωτερικών
09:37
Σ. Κυριακίδου: Το 73,4% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού
09:19
Υπόθεση ληστείας εναντίον 85χρονης διερευνά η Αστυνομία στη Λάρνακα
09:11
ΠΟΥ: Θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron σε δύο ομάδες ασθενών Covid-19
09:07
Μόνος πρώτος στην κορυφή ο Βόλος
09:01
Πρώτος τίτλος για τον Κεραυνό
08:58
Κατέκτησε το Σούπερ Καπ η Ομόνοια
08:56
Το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής
08:54
Λευκωσία: Ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν χθες βράδυ ζημιές και προβλήματα
08:50
Ο πρώην αστυνομικός που καταδικάστηκε για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ άσκησε έφεση
08:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand