Βρετανία: Νέο υψηλό ημερήσιων κρουσμάτων- Κατάσταση «καταστροφής» για νοσοκομεία

Ακόμα 55.892 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε ένα 24ωρο ανακοινώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Πρόκειται για ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων για τη χώρα από την αρχή της πανδημίας, καθώς σχεδόν καθημερινά πλέον το μέγεθος της αύξησης υπερβαίνει εκείνο της προηγούμενης.

Τα νεότερα στοιχεία φέρνουν το μέσο όρο θετικών κρουσμάτων στη χώρα σε 377 ανά 100.000 κατοίκους

Κοντά στους χίλιους ήταν ξανά οι θάνατοι που επιβεβαιώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο. Τα 964 θύματα που ανακοινώθηκαν ανεβάζουν το συνολικό απολογισμό από την αρχή της πανδημίας σε 73.512.

Τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας απευθύνουν προειδοποιήσεις ότι βρίσκονται υπό πρωτοφανή πίεση. Εκτιμάται ότι έως και τα μισά νοσοκομεία της Αγγλίας έχουν πλέον περισσότερους ασθενείς Covid σε σύγκριση με την κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Με βάση τα πιο πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία, που αφορούν την προπερασμένη εβδομάδα, το σύνολο των νοσηλευόμενων φορέων του κορωνοϊού ήταν 23.813.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ορισμένα νοσοκομεία προσπαθούν να προβούν σε επείγουσες αλλαγές για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί ο πρωτοφανής ρυθμός εισαγωγής ασθενών Covid.

Σύμφωνα με τον Guardian, στο μεγάλο νοσοκομείο UCLH του κεντρικού Λονδίνου γίνονται τροποποιήσεις σε μονάδες νοσηλείας ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως μονάδες εντατικής θεραπείας με παροχή οξυγόνου και αναπνευστήρες.

Η διοίκηση του νοσοκομείου Royal London στο ανατολικό Λονδίνο κήρυξε μέσω email προς το προσωπικό «κατάσταση καταστροφής», σημειώνοντας ότι πλέον αντιστοιχεί μόνο ένας νοσηλευτής ανά τρεις ασθενείς του κορωνοϊού.

«Δεν παρέχουμε πλέον υψηλών προδιαγραφών κρίσιμη θεραπεία διότι δεν μπορούμε. Τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα πριν βελτιωθούν», ανέφερε το μήνυμα προς το προσωπικό.

Έχει αναφερθεί ότι ασθενείς περιμένουν έως και 24 ώρες εντός του νοσοκομείου μέχρι να ελευθερωθούν κλίνες, ενώ ορισμένοι ασθενείς φτάνουν στα επείγοντα με ταξί ώστε να παρακάμψουν τις ουρές στις οποίες είναι υποχρεωμένα να περιμένουν τα υπερβολικά πολλά ασθενοφόρα.

Εν τω μεταξύ, μελέτη του Imperial College του Λονδίνου επιβεβαιώνει ότι ο ρυθμός μετάδοσης του νέου στελέχους του κορωνοϊού είναι ταχύτερος, καθώς προσθέτει από 0,4 έως 0,7 στην τιμή R. Το νέο στέλεχος ευθύνεται για περίπου το 60% των νεότερων κρουσμάτων στη χώρα.

Την ίδια ώρα εκπρόσωποι ιατρών αντιδρούν στην αλλαγή στρατηγικής ως προς τους εμβολιασμούς, με βάση την οποία προτεραιότητα θα δίνεται στο εξής στη χορήγηση της πρώτης δόσης σε όσο το δυνατόν περισσότερους ευπαθείς πολίτες, με τη δεύτερη δόση να προσφέρεται όχι στις 21 ημέρες για το εμβόλιο της Pfizer και στις 28 ημέρες για το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά εντός 12 εβδομάδων.

Οι γιατροί χαρακτηρίζουν «τεράστια αδικία» την αναβολή χορήγησης της δεύτερης δόσης στους ηλικιωμένους πολίτες που είχαν ήδη προγραμματισμένο ραντεβού, επισημαίνοντας και ότι υπάρχουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer αν αλλάξει το πρωτόκολλο χορήγησής του.

Παρόλα αυτά, οι αρχίατροι της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Β. Ιρλανδίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία διαβεβαιώνουν ότι η καθυστέρηση στη χορήγηση της δεύτερης δόσης δεν επηρεάζει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων.

Πρόσθεσαν ότι με την πρώτη δόση εξασφαλίζεται προστασία από τον ιό σε ποσοστό 70% που θα είναι καλύτερο να απλωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες.

Η αλλαγή στρατηγικής πιστεύεται ότι υπαγορεύεται και από τη μέχρι τώρα σχετικά μικρή ποσότητα εμβολίων που είναι διαθέσιμα στο σύστημα υγείας NHS. Τη Δευτέρα θα διατεθούν 530.000 δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης, ενώ η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη διενέργεια ενός εκατομμυρίου εμβολιασμών την εβδομάδα έως τα μέσα Ιανουαρίου. Οι επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση έχουν πει ότι για να ανακοπεί η πορεία της πανδημίας απαιτούνται 2 εκ. εμβολιασμοί την εβδομάδα.

Την Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε ότι πλέον πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εμβολιαστεί, με τον Πρωθυπουργό Τζόνσον στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του και σε άρθρο στην Telegraph να εκφράζει αισιοδοξία ότι η έλευση του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca, μαζί με το Brexit, θα καταστήσουν το 2021 «έτος αλλαγής και ελπίδας».

Πηγή: Skai.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 16:54

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.