Οι χώρες της G7 καταδικάζουν την 'επιβεβαιωμένη δηλητηρίαση' του Αλεξέι Ναβάλνι

Οι χώρες της G7 προέτρεψαν τη Ρωσία να οδηγήσει "κατεπειγόντως" ενώπιον της δικαιοσύνης όσους ευθύνονται για την "επιβεβαιωμένη δηλητηρίαση" του Αλεξέι Ναβάλνι, του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης.



Σε χθεσινή ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας δηλώνουν ότι "καταδικάζουν με τον εντονότερο τρόπο την επιβεβαιωμένη δηλητηρίαση" του Ναβάλνι.

Η Γερμανία, όπου νοσηλεύεται ο 44χρονος μπλόγκερ και πολιτικός, "ενημέρωσε τους εταίρους της στην G7 για το γεγονός ότι οι κλινικές και τοξικολογικές εξετάσεις των Γερμανών γιατρών και ενός εξειδικευμένου εργαστηρίου των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων επέτρεψαν να καθοριστεί ότι ο κ. Ναβάλνι έπεσε θύμα επίθεσης με έναν νευροτοξικό παράγοντα του είδους Νόβιτσοκ, μιας ουσίας που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία", συνεχίζει η ανακοίνωση.

"Κάθε χρήση χημικών όπλων, παντού, ανά πάσα στιγμή, απ` όποιον και αν γίνεται και υπό οιεσδήποτε συνθήκες, είναι απαράδεκτη και αντίθετη με τους διεθνείς κανονισμούς", υπογραμμίζουν οι υπουργοί στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ουάσινγκτον, η οποία προεδρεύει φέτος στην G7. Οι υπουργοί υπενθυμίζουν στη Μόσχα τις "δεσμεύσεις" που έχει αναλάβει απέναντι στη Συμφωνία για τα χημικά όπλα και ζητούν να οδηγηθούν οι δράστες της δηλητηρίασης ενώπιον της δικαιοσύνης.

"Αυτή η επίθεση σε βάρος του επικεφαλής της αντιπολίτευσης είναι άλλο ένα σοβαρό πλήγμα για τη δημοκρατία και τον πολιτικό πλουραλισμό στη Ρωσία. Συνιστά σοβαρή απειλή για τους άνδρες και τις γυναίκες που υπερασπίζονται τις πολιτικές και ατομικές ελευθερίες", συνεχίζουν. Η G7 δεσμεύτηκε επίσης ότι "θα παρακολουθήσει στενά" ποια απάντηση θα δώσει η Ρωσία στο διεθνές αίτημα για παροχή εξηγήσεων.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι αναβάλλει τις διμερείς συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας, που είχαν προγραμματιστεί για τις 14 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση.

Η γαλλορωσική συνάντηση αναβάλλεται λόγω της έντασης που έχει σχέση με τη δηλητηρίαση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. "Υπό τις παρούσες συνθήκες και έπειτα από συνομιλία με τις ρωσικές αρχές, αποφασίστηκε να αναβάλουμε τη συνεδρίαση του γαλλορωσικού Συμβουλίου συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας σε μεταγενέστερη ημερομηνία", δήλωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ανιές φον ντερ Μιλ.

Η προηγούμενη συνάντηση "2+2" (Εξωτερικών και Άμυνας) μεταξύ του Ζαν-Ιβ ΆΛε Ντριάν, της Φλοράνς Παρλί, του Σεργκέι Λαβρόφ και του Σεργκέι Σόιγκου τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Μόσχα ξεκίνησε έναν "στρατηγικό διάλογο" έπειτα από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.


Ο διάλογος, με παραδοχή της ίδιας της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, δεν απέδωσε επί του παρόντος "χειροπιαστά αποτελέσματα". Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Μακρόν στη Μόσχα τις προσεχείς εβδομάδες μπορεί επίσης να επανεκτιμηθεί λόγω της υπόθεσης ΆΝαβάλνι. "Όλα είναι δυνατά", δηλώνει γαλλική διπλωματική πηγή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:53

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.