Ο ΠΑΣΠ καλεί την ΚΟΠ να εφαρμόσει τον Κώδικα Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ) καλεί μέσω σχετικής επιστολής την ΚΟΠ όπως εφαρμόσει τις πρόνοιες του Κώδικα Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων και στους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι εμπίπτουν στον Κώδικα, ενόψει των αγώνων τους προσεχούς  Σαββατοκύριακου, στο οποίο αναμένονται εκ νέου υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα τις ώρες διεξαγωγής των αγώνων της Β’ Κατηγορίας και των U19.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τον ορισμό φιλικών και επίσημων αγώνων το τελευταίο διάστημα, σε ώρες υπό έντονη ηλιοφάνεια και τη λιποθυμία λόγω ζέστης δύο ποδοσφαιριστών το τελευταίο διάστημα εν ώρα αγώνα, λόγω της ζέστης, ο ΠΑΣΠ αναφέρει ότι είχε αλληλογραφία με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με θέμα την εφαρμογή του συγκεκριμένου Κώδικα στο ποδόσφαιρο.

Αποτέλεσμα των ενεργειών του Συνδέσμου ήταν να σταλεί σχετική επιστολή, από το αρμόδιο Υπουργείο και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας προς την ΚΟΠ (με κοινοποίηση στον ΠΑΣΠ), στην οποία τονίζεται ότι τα Σωματεία (ως οι εργοδότες) πρέπει να συμμορφωθούν με τις σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας.
                                                              
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, οι ποδοσφαιριστές υπάγονται στην ίδια κατηγορία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και οι εργοδότες τους οφείλουν να παρακολουθούν τις σχετικές προειδοποιήσεις και να συμβαδίζουν με τις πρόνοιες του Κώδικα Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων (Διατάγματα Κ.Δ.Π. 291/2014 και Κ.Δ.Π. 206/2020) του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.
 
Επίσης, αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει στους χώρους εργασίας (γήπεδα αγώνων και προπονήσεων) σχετικός μετρητής θερμοκρασίας και υγρασίας ώστε να μπορεί να ελεγχθεί ο Δείκτης Θερμικής Καταπόνησης που επικρατεί.

«Για παράδειγμα εάν η Θερμοκρασία σε ένα μέρος είναι 37 βαθμούς Κελσίου και η Σχετική Υγρασία στο 65%, τότε ο δείκτης Θερμικής Καταπόνησης είναι στο 55, που σημαίνει «Μέγιστος Κίνδυνος: Εξαιρετικά πιθανή θερμοπληξία / ηλίαση». Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Κώδικας, στη μέτρηση θερμοκρασίας υπό σκιά προσθέτεις έως και 15 βαθμούς, αν υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο, κάτι που συμβαίνει στο ποδόσφαιρο», αναφέρει η ανακοίνωση.
 
Ο ΠΑΣΠ τονίζει πως θα παρακολουθεί και θα ενημερώνεται από τα μέλη του και όποτε παραβιάζονται οι πρόνοιες του Κώδικα Θερμικής Καταπόνησης, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ποδοσφαιριστών και ποδοσφαιριστριών, θα προβαίνει άμεσα σε σχετικές καταγγελίες, ώστε λειτουργοί του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας να παρεμβαίνουν για σχετικούς ελέγχους και πιθανές κυρώσεις (π.χ. πρόστιμο και διακοπή αγώνα ή προπόνησης).
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΗΦ)

Τελευταιες Ειδησεις

05 Μαρτίου
Καρμιώτισσα - ΕΝΠ 4-2
20:43
Ανακοινώθηκαν 273 νέα περιστατικά COVID-19 την Παρασκευή, 111 οι νοσηλευόμενοι
19:48
Εμμένει στα δυο κράτη ο Τατάρ, επαναλαμβάνοντας την θέση του ότι η ομοσπονδία έχει κορεσθεί
19:27
Σε 64 σημεία μπορείτε να εξεταστείτε αύριο, διευρυμένο ωράριο σε 17 σημεία
17:45
Ασθενής σεισμική δόνηση στην Κύπρο
17:42
Έκκληση Πάπα Φραγκίσκου να σιγήσουν τα όπλα
17:36
Ο νέος κορωνοϊός δεν ανιχνεύεται στο ανθρώπινο σπέρμα, αναφέρει έρευνα
17:30
Βοήθεια από άλλες χώρες για νοσηλεία ασθενών με covid ζητά η Τσεχία
17:25
Προετοιμασία για το "ψηφιακό πράσινο πάσο” ζητά η πρόεδρος της Κομισιόν
17:15
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Στις 17 Μαρτίου η υιοθέτηση της πρότασης για το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό»
16:55
Επίσκεψη στο νέο περιφερειακό σταθμό Πισσουρίου,πραγματοποίησε η υπουργός Δικαιοσύνης
16:53
«Ντροπιαστική» εικόνα αποκόμισε η Επιτροπή Περιβάλλοντος από δεξαμενές χοιρολυμάτων στην Κάτω Μονή
16:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand