Ο ΠΑΣΠ καλεί την ΚΟΠ να εφαρμόσει τον Κώδικα Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ) καλεί μέσω σχετικής επιστολής την ΚΟΠ όπως εφαρμόσει τις πρόνοιες του Κώδικα Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων και στους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι εμπίπτουν στον Κώδικα, ενόψει των αγώνων τους προσεχούς  Σαββατοκύριακου, στο οποίο αναμένονται εκ νέου υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα τις ώρες διεξαγωγής των αγώνων της Β’ Κατηγορίας και των U19.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τον ορισμό φιλικών και επίσημων αγώνων το τελευταίο διάστημα, σε ώρες υπό έντονη ηλιοφάνεια και τη λιποθυμία λόγω ζέστης δύο ποδοσφαιριστών το τελευταίο διάστημα εν ώρα αγώνα, λόγω της ζέστης, ο ΠΑΣΠ αναφέρει ότι είχε αλληλογραφία με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με θέμα την εφαρμογή του συγκεκριμένου Κώδικα στο ποδόσφαιρο.

Αποτέλεσμα των ενεργειών του Συνδέσμου ήταν να σταλεί σχετική επιστολή, από το αρμόδιο Υπουργείο και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας προς την ΚΟΠ (με κοινοποίηση στον ΠΑΣΠ), στην οποία τονίζεται ότι τα Σωματεία (ως οι εργοδότες) πρέπει να συμμορφωθούν με τις σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας.
                                                              
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, οι ποδοσφαιριστές υπάγονται στην ίδια κατηγορία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και οι εργοδότες τους οφείλουν να παρακολουθούν τις σχετικές προειδοποιήσεις και να συμβαδίζουν με τις πρόνοιες του Κώδικα Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων (Διατάγματα Κ.Δ.Π. 291/2014 και Κ.Δ.Π. 206/2020) του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.
 
Επίσης, αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει στους χώρους εργασίας (γήπεδα αγώνων και προπονήσεων) σχετικός μετρητής θερμοκρασίας και υγρασίας ώστε να μπορεί να ελεγχθεί ο Δείκτης Θερμικής Καταπόνησης που επικρατεί.

«Για παράδειγμα εάν η Θερμοκρασία σε ένα μέρος είναι 37 βαθμούς Κελσίου και η Σχετική Υγρασία στο 65%, τότε ο δείκτης Θερμικής Καταπόνησης είναι στο 55, που σημαίνει «Μέγιστος Κίνδυνος: Εξαιρετικά πιθανή θερμοπληξία / ηλίαση». Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Κώδικας, στη μέτρηση θερμοκρασίας υπό σκιά προσθέτεις έως και 15 βαθμούς, αν υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο, κάτι που συμβαίνει στο ποδόσφαιρο», αναφέρει η ανακοίνωση.
 
Ο ΠΑΣΠ τονίζει πως θα παρακολουθεί και θα ενημερώνεται από τα μέλη του και όποτε παραβιάζονται οι πρόνοιες του Κώδικα Θερμικής Καταπόνησης, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ποδοσφαιριστών και ποδοσφαιριστριών, θα προβαίνει άμεσα σε σχετικές καταγγελίες, ώστε λειτουργοί του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας να παρεμβαίνουν για σχετικούς ελέγχους και πιθανές κυρώσεις (π.χ. πρόστιμο και διακοπή αγώνα ή προπόνησης).
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΗΦ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:52

Τελευταιες Ειδησεις

27 Απριλίου
Δένδιας: Αισιόδοξος για ελληνικό οικοσύστημα αμυντικών βιομηχανιών
07:06
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 27 Απριλίου 2024
07:00
ΠτΔ: Ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η κλιματική κρίση
06:44
Διαμαρτυρήθηκαν χθες οι Τουρκοκύπριοι για την οικονομική κρίση και τη διαφθορά στα κατεχόμενα
06:41
Ξανά σε λειτουργία η "Αμάλθεια" - αναχώρησε χθες βράδυ το "Jennifer"
05:50
Επιβεβαίωση Λευκού Οίκου για αναβολή της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου
05:47
Οι Χούθι ανακοίνωσαν πυραυλική επίθεση εναντίον βρετανικού πετρελαιοφόρου
05:46
Με ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο ο Πετρούνιας
05:44
Πρόοδο στα ζητήματα Θετικής Ατζέντας δηλώνουν ότι έκαναν οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας
05:35
Πρόταση Αιγύπτου προς Ισραήλ για μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας
05:31
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 27/04/24
05:29
Παρέμβαση Αμερικής ζητά δικομματική ομάδα για να μην αποπλεύσει από την Τουρκία νηοπομπή ΜΚΟ προς τη Γάζα
05:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.