Μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Λέσβο ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση

Μια σειρά μέτρων για τη στέγαση μεταναστών και προσφύγων, καθώς και για τη διασφάλιση της υγειονομικής προστασίας της Λέσβου, ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, μετά την καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Λέσβο ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, εξειδικεύθηκε ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο, την απομάκρυνση των ασυνόδευτων ανηλίκων από το νησί, καθώς και τη διενέργεια υγειονομικών ελέγχων σε κατοίκους του νησιού.

Συγκεκριμένα, εκ των 3.500 διαμενόντων στο ΚΥΤ της Μόριας, περίπου 1.000 αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα φιλοξενηθούν σε πλοίο της εταιρίας Blue Star Ferries, καθώς και σε δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, που αναμένεται να καταπλεύσουν στο νησί.

Οι υπόλοιποι αιτούντες άσυλο θα φιλοξενηθούν σε σκηνές που εστάλησαν από άλλα μέρη της χώρας και οι οποίες θα τοποθετηθούν σε χώρους του ΚΥΤ που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά ή και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ως προς τα περίπου 400 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, όπως ανακοίνωσε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα, αναμένεται να μεταφερθούν άμεσα σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ήδη διενεργούνται τεστ κορωνοϊού στα ασυνόδευτα παιδιά τα οποία πρόκειται να μεταφερθούν από το νησί.

Ακόμα, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι από αύριο, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, αναμένεται να ξεκινήσουν εκτεταμένοι υγειονομικοί έλεγχοι στους κατοίκους του νησιού, με τη συνδρομή ιατρών και νοσηλευτών που θα στείλει ο ΠΟΥ.

«Η κρίση εδώ απαιτεί απόλυτη ενότητα και υπευθυνότητα από όλους. Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλιστεί πλήρως η έννομη τάξη με συγκεκριμένα μέτρα», σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, υπογραμμίζοντας ότι «βασικός στόχος είναι η πλήρης υγειονομική προστασία ολόκληρου του νησιού, τόσο των κατοίκων, όσο και όσων φιλοξενούνται στον καταυλισμό».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης επισήμανε ότι τα «φαινόμενα παραβατικότητας σαν αυτά που βιώσαμε χθες, δεν θα μείνουν ατιμώρητα», ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, από τους οποίους λαμβάνει μεγάλο κύμα υποστήριξης «το οποίο πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη», όπως είπε.

«Η Μόρια, όπως την ξέραμε, τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορεί να συνεχίσει, χρειάζεται να υπάρξει κλειστή δομή που θα εξασφαλίσει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους διαμένοντες εκεί», υποστήριξε ο κ. Μηταράκης.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΗΦ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:52

Τελευταιες Ειδησεις

21 Ιουνίου
Νικητής στο Ράλι Φθιώτιδος ο Τσουλόφτας
23:21
Μπορρέλ: το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν να προχωρήσει βαθύτερα στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας
18:54
Ελλάδα- Κορονοϊός: 209 κρούσματα και 17 θάνατοι
18:15
ΥΠΕΞ: Να ληφθούν υπόψη από την ΕΕ οι προθέσεις της Τουρκίας
18:02
Μάας: Ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου προϋποθέσεις για την εμβάθυνση της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας
17:58
Μελέτη επιβεβαιώνει ότι το φάρμακο αντισωμάτων των GSK-Vir μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας, θανάτου σε ασθενείς με Covid-19
17:27
Η ισπανική κυβέρνηση θα δώσει χάρη στους φυλακισμένους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας
17:00
Για «ταλαιπωρία και καθυστερήσεις» στα διεθνή ταξίδια φέτος προειδοποιεί ο Μπόρις Τζόνσον
16:40
Επίσκεψη Λουτ, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη - ΓΓ ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα
16:11
Ελλάδα: Δύο νεκροί από συντριβή μονοκινητήριου αεροσκάφους στην Ηλεία
16:00
Ο νέος Πρόεδρος του Ιράν δεν προτίθεται να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν
15:16
Συνάντηση Μητσοτάκη- Σίσι: Είναι εκτός θέματος οι αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο
15:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand