Eurogroup: Ευρεία συμφωνία ότι δεν είναι τώρα η ώρα για απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας

To πρώτο Eurogroup με φυσική παρουσία εδώ και 7 μήνες, αλλά και το πρώτο υπό την  Προεδρία του νέου Προέδρου Πάσκαλ Ντόναχιου, θα διεξαχθεί στο Βερολίνο το πρωί τη Παρασκευής, ενώ σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι τώρα δεν είναι η ώρα να αποσυρθεί η δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, το Eurogroup θα διεξαχθεί μόνο για 2ώρες και 30 λεπτά (λόγω περιορισμών των οργανωτών) και θα συνέλθει σε δύο μορφές: την παραδοσιακή (ΕΑ19) και την περιεκτική σύνθεση (27). Στην πρώτη συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Παρασκευής θα συζητηθεί η υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων και συγκεκριμένα θα ξεκινήσει μια θεματική ανταλλαγή απόψεων για το πως θα μπορούσαν να καμφθούν αντιρρήσεις επί συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Αν και όπως εξήγησε ο κοινοτικός αξιωματούχος αυτή η συζήτηση, αλλά και τα σχετικά μέσα ανήκουν στο Συμβούλιο και όχι στο Eurogroup, αναμένει μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή. Ακολούθως οι Υπουργοί θα εξετάσουν τα εθνικά δημοσιονομικά σχέδια και τη γενική δημοσιονομική  στάση της ευρωζώνης ενόψει την κατάθεσης προσχεδίων προϋπολογισμών τον Οκτώβριο. 

«Υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι τώρα δεν είναι η ώρα να αποσυρθεί η δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας», τόνισε ο αξιωματούχος. Σημείωσε ωστόσο ότι «η συζήτηση αφορά το αν και κατά πόσο, αλλά και πότε θα υπάρξει μετατόπιση της στήριξης από βραχυπρόθεσμα προγράμματα σε πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις». Πρόσθεσε δε ότι ένας από τους στόχους των επενδύσεων είναι και η υποστήριξη και αναμόρφωση των εθνικών οικονομιών ώστε να μπορέσουν στο μέλλον να αποπληρώσουν το χρέους που έχουν συσσωρεύσει.

«Ένα ξεκάθαρο προαπαιτούμενο είναι καταρχήν να έχουμε την επιδημιολογική κατάσταση τόσο υπό έλεγχο ώστε να επιστρέψει στο κανονικό η οικονομική ζωή και για αυτό προαπαιτούμενο είναι να υπάρχει εμβόλιο», σημείωσε ο κοινοτικός αξιωματούχος, ερωτηθείς για το με ποια κριτήρια θα αλλάξει η σημερινή επεκτατική στάση. «Το αν αυτό θα είναι το μόνο προαπαιτούμενο δεν έχει απαντηθεί», είπε.

Ακολούθως στη 2η συνεδρίαση (με 27) οι Υπουργοί θα εξετάσουν ανοιχτά θέματα της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και ειδικά σε σχέση με την πολιτική κεκτημένη ταχύτητα που ανακόπηκε από την έλευση της πανδημίας. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο «ήρθε η ώρα να ξαναπιάσουμε το νήμα της τραπεζικής ένωσης - κάτι που θα είναι άλλωστε και σημαντικό κομμάτι για την ανάκαμψη των οικονομιών». Όπως εξήγησε, την Παρασκευή αναμένεται μια αρχική τοποθέτηση των Υπουργών για το πως βλέπουν την επιστροφή στη συζήτηση. Ένα από τα ανοιχτά σημεία είναι και η κύρωση της αναθεωρημένης συνθήκης του ESM, που θα καταστήσει τον ESM λύση τελευταίας καταφυγής για τις τραπεζικές εκκαθαρίσεις (backstop για το Single Resolution Fund).

Πηγή: (KYΠΕ/ΘΑ/ΗΦ)

Τελευταιες Ειδησεις

25 Φεβρουαρίου
Χάλκινο μετάλλιο για την Κωνσταντίνα Νικολάου στο σκιτ, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Καΐρου
21:24
Το Μπαχρέιν έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson
21:12
Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έντονη δέσμευσή της στο σχέδιο δράσης για τα πυρηνικά του Ιράν
20:36
Διευκρινίσεις για τις χαλαρώσεις των μέτρων δίνει το Υπουργείο Υγείας
20:13
Συνεχίζεται η Σύνοδος - 20 από τους 27 ηγέτες έχουν τοποθετηθεί
19:55
199 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν την Πέμπτη
19:53
Χαιρετίζει η Ελλάδα τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό
19:20
Προσπάθεια Νομικής Υπηρεσίας να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του INTOSAI βλέπει η Ελεγκτική Υπηρεσία
18:56
Ελλάδα: Τριάντα εννέα θάνατοι και 1.784 κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα
18:54
Υπ. Υγείας: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα εμβολιαστούν περίπου 550 χιλ. στην Κύπρο
18:36
Ουδεμία δικαίωση για Ελεγκτική Υπηρεσία λέει ο Γενικός Εισαγγελέας σε σχέση με δήλωση INTOSAI
18:33
Μετά τα δυο Δημοτικά των Πολεμιδιών, αυξημένα περιστατικά κορωνοϊού και σε περιφερειακό σχολείο
18:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand