Eπ. Εργασίας: Νομοσχέδιο για παροχή ειδικού επιδόματος σε θαλασσαιμικούς

Νομοσχέδιο που προνοεί την παραχώρηση ειδικού επιδόματος στα πρόσωπα που πάσχουν με θαλασσαιμία, ως αντιστάθμισμα της σύνταξης τους την οποία δεν μπορούν ωστόσο να απολαύσουν στο έπακρον λόγω του σημαντικά μειωμένου προσδόκιμου ζωής τους, συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Βάσει του κυβερνητικού νομοσχεδίου, το οποίο συζητήθηκε επί της αρχής, δικαιούχοι της συγκεκριμένης ειδικής παροχής θα είναι οι θαλασσαιμικοί από το 50ο έτος της ηλικίας τους και μέχρι την κανονική συντάξιμη ηλικία, νοουμένου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις εισφορών (να έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια εργασίας), όπως ισχύει για την παραχώρηση θεσμοθετημένης σύνταξης από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η παροχή θα καταβάλλεται κατόπιν αίτησης και σε τριμηνιαία βάση, ενώ το ύψος της υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται το ύψος της θεσμοθετημένης σύνταξης.
 
Το ειδικό αυτό επίδομα, ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Φακοντής, θα ξεκινά από τα €360 περίπου και θα αυξάνεται αναλόγως των ετών εισφορών του δικαιούχου, ενώ όταν ο δικαιούχος φτάσει στην συντάξιμη ηλικία θα λαμβάνει τη θεσμοθετημένη σύνταξη. Όπως αναφέρθηκε, το νομοσχέδιο αφορά περίπου 650 άτομα.
 
«Παρόλο που το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, εντούτοις με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν, μόνο το ένα τρίτο των θαλασσαιμικών πληροί τα κριτήρια και θα δικαιούται το ειδικό επίδομα», επεσήμανε ο κ. Φακοντής.
 
Θεωρούμε, είπε «ότι θα μπορούσε να εξευρεθεί άλλη ρύθμιση για χορήγηση των ειδικών επιδομάτων προς τα άτομα που πάσχουν με θαλασσαιμία, ώστε αφενός να καλυφθούν και να λαμβάνουν όλοι θαλασσαιμικοί την ειδική παροχή, ειδικά για άτομα που για λόγους υγείας δεν θα έχουν εργαστεί 15 και πλέον χρόνια μέχρι το 50ο έτος της ηλικίας τους, και αφετέρου η ειδική παροχή να είναι πιο αυξημένη και όχι στο ύψος της κατώτατης σύνταξης, όπως διαφαίνεται ότι θα είναι η ειδική παροχή για πλείστους δικαιούχους».
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΗΦ)

Τελευταιες Ειδησεις

04 Μαρτίου
Το μοντέλο λύσης δύο κρατών θα τεθεί στη Γενεύη, επαναλαμβάνει ο Τατάρ
21:39
Νέος σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα
21:20
Αναλυτής Brookings : «Στην Ουάσιγκτον καταλαβαίνουν πια πως η Τουρκία είναι το πρόβλημα»
21:04
Covid-19-τρομοκρατία: Το Λονδίνο ανησυχεί για τις στρατολογήσεις εφήβων κατά τη διάρκεια της καραντίνας
20:32
O ΠτΔ ζήτησε παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ προς τον Ερντογάν για τερματισμό των προκλήσεων
20:22
ΗΠΑ: Ενισχυμένα τα μέτρα ασφαλείας στο Καπιτώλιο, αίτημα να μείνει για άλλους δύο μήνες η Εθνοφρουρά στην Ουάσινγκτον
20:10
Ανακοινώθηκαν 384 νέα περιστατικά COVID-19 την Πέμπτη, 101 οι νοσηλευόμενοι
19:57
Εντοπίστηκαν 42 κρούσματα COVID-19 σε σχολεία την Πέμπτη, συρροές σε τρία λύκεια
19:36
Από την 1η Μαΐου η Κύπρος ανοίγει για εμβολιασμένους Βρετανούς χωρίς περιορισμούς
18:55
71ο Φεστιβάλ Βερολίνου: Ο έρωτας, οι χαρές κι οι λύπες της παιδικής ηλικίας και μια δροσερή ερωτική κωμωδία
18:40
Το ΥΠΟΙΚ καλεί το ΔΗΚΟ να σταματήσει την παραπληροφόρηση σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης
18:25
Κορονοϊός-Ελλάδα: 2219 νέα κρούσματα- 35 νεκροί - 449 διασωληνωμένοι
18:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand