Για 'αδικία και ανηθικότητα' κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Κολεγίων σε σχέση με φοιτητές τρίτων χωρών

Είναι «άδικο να επιρρίπτουν την ευθύνη για το μεταναστευτικό και τους εικονικούς γάμους» στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα – Κολέγια εκτιμά ο Σύνδεσμος Αναγνωρισμένων Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κύπρου ο οποίος τάσσεται υπέρ της προσπάθειας της κυβέρνησης «να ελέγξει και να επιλύσει τα προβλήματα του μεταναστευτικού και των εικονικών γάμων».

«Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι το όλο θέμα έχει καταντήσει λαϊκισμός και εδώ υπάρχει μια μεγάλη αδικία και ανηθικότητα» αναφέρει ο Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι «προειδοποιήσαμε τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών πολλές φορές ότι χρειαζόταν τροποποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής από το 2015-2016».

Ωστόσο, «δυστυχώς κανένα Υπουργείο δεν έλαβε υπόψη τους κινδύνους που εμείς είχαμε προαναγγείλει πριν χρόνια και οι ευθύνες βαραίνουν τις κρατικές υπηρεσίες και όχι τα Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης – Κολέγια» συνεχίζει ο Σύνδεσμος Αναγνωρισμένων Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κύπρου.

Αναφέρει ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι σωστό, η Κυβέρνηση και το Υπουργικό Συμβούλιο να εκμεταλλεύονται την εξουσία τους και από θέση ισχύος να εφαρμόζουν αποφάσεις που οδηγούν σε άνιση μεταχείριση και να καταστρατηγούν το Σύνταγμα ή και να αγνοούν ετσιθελικά τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τα πρότυπα στην Ανώτερη Εκπαίδευση και όλα αυτά εναντίον των κολεγίων με στόχο και σκοπό την οικονομική τους κατάρρευση».

Ο Σύνδεσμος κάνει ειδική αναφορά στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 7/5/2020 για αναθεώρηση της διαδικασίας παραχώρησης άδειας εισόδου/θεώρησης σε υποψήφιους φοιτητές από τρίτες χώρες μετά από πρωτοβουλία κυρίως του Υπουργού Εσωτερικών. Συγκεκριμένα αναφέρεται στο ότι οι υποψήφιοι φοιτητές τρίτων χωρών των κολεγίων θα πρέπει να έχουν επιπρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα (για εισδοχή) από τους υποψήφιους αντίστοιχους φοιτητές των πανεπιστημίων αλλά και τους Κύπριους φοιτητές όλων των ιδρυμάτων.

Επισημαίνει ότι «η πιο πάνω απαίτηση αποτελεί άνιση μεταχείριση μεταξύ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και των ιδιωτικών κολεγίων η οποία έχει δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των κολεγίων ενώ η δυσμενής αυτή διάκριση εις βάρος των κολεγίων έχει αποφασιστεί παρά το γεγονός ότι τα προγράμματα σπουδών (μεταξύ των οποίων και τα κριτήρια εισδοχής φοιτητών) όλων των ιδρυμάτων αξιολογούνται με βάση τα ίδια κριτήρια από το Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης».

Ο Σύνδεσμος Αναγνωρισμένων Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κύπρου υποστηρίζει ότι «είναι παράνομο και ενάντια στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, να μην υπάρχει ίση μεταχείριση των πιστοποιημένων προγραμμάτων σπουδών από τον φορέα διασφάλισης ποιότητας είτε αυτά αφορούν Κολέγια είτε Πανεπιστήμια».

«Είναι παράνομο και ενάντια στην ευρωπαϊκή νομοθεσία να μην δίνεται άδεια εργασίας στους φοιτητές από τρίτες χώρες και το διάταγμα ΚΔΠ 169/2019 της Υπουργού Εργασίας, το οποίο προνοεί ότι επιτρέπεται η εργασία μόνο σε φοιτητές που ήταν εγγεγραμμένοι μέχρι τον Μάιο 2019 είναι καταστροφικό γιατί αναιρεί γενικά το δικαίωμα για εργασία σε όποιο φοιτητή ήρθε ή θα έρθει στην Κύπρο μετά την ημερομηνία αυτή», αναφέρει, περαιτέρω ο Σύνδεσμος.

Προσθέτει πως «είναι σημαντικό οι φοιτητές από τρίτες χώρες να δικαιούνται να εργάζονται, στο πλαίσιο πρακτικής εξάσκησης όπου αποτελεί μέρος του προγράμματος σπουδών, για εργασία συναφή με τον κλάδο σπουδών και στους τομείς εργασίας όπως αυτοί καθορίζονται από το Υπουργείο Εργασίας».

Ο Σύνδεσμος Αναγνωρισμένων Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κύπρου αναφέρει πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι για το πολύ μικρό ποσοστό φοιτητών, που δεν ξεπερνά το 4%, που έχει υποβάλει αίτηση ασύλου, την αποκλειστική ευθύνη έχει το Υπουργικό Συμβούλιο και οι αποφάσεις του».

Ευελπιστούμε, συνεχίζει, «στη θετική ανταπόκριση της Κυβέρνησης για εξεύρεση λύσης έτσι ώστε από την μία να επιτευχθεί αποτελεσματικός έλεγχος του μεταναστευτικού προβλήματος και από την άλλη να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία και η βιωσιμότητα των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης (Κολεγίων) τα οποία διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στην Ανώτερη Εκπαίδευση της Κύπρου».

«Με την ψήφιση της τροποποίησης του Συντάγματος (05/09/2020) και με τις επερχόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αναφύονται για την διαχείριση αιτήσεων ασύλου», εκτιμά, τέλος ο Σύνδεσμος Αναγνωρισμένων Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Φεβρουαρίου
Πάφος:Εξερράγη φιάλη αερίου σε κατάστημα-Ακρωτηριάστηκε το χέρι 21χρονου
21:20
Nέο παραλήρημα Ερντογάν για Α. Μεσόγειο και Αγία Σοφία-Αποκάλεσε το Αιγαίο θάλασσα των νησιών
20:51
Την Παρασκευή στην Τουρκία ο Σανέρ για το οικονομικό «πρωτόκολλο», συνάντηση με Οκτάι είχαν τ/κ οργανώσεις
20:34
Περισσότεροι από 20 εκατ. Γερμανοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, αν προσβληθούν από τον κορονοϊό
20:20
Ένα θάνατο και 143 νέα περιστατικά κορωνοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:10
Ισραήλ: Νόμος επιτρέπει στις αρχές να γνωρίζουν τα ονόματα των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί
19:38
Mε ταχύτητα 184 χιλιομέτρων οδηγούσε νεαρός στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας
19:16
Σουηδία: Πρόταση να κλείνουν τα εστιατόρια στις 20.30 και να μειωθεί ο αριθμός των πελατών στα καταστήματα
18:54
«Σταθερή ροή» κρατήσεων προς Κύπρο αναμένουν οι Βρετανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες
18:40
Φον ντερ Λάιεν: Αισιόδοξη για εμβολιασμό του 70% των Ευρωπαίων μέχρι τέλος καλοκαιριού
18:23
Ελλάδα: 1913 νέα κρούσματα- 28 νέοι θάνατοι- 357 διασωληνωμένοι
17:56
Eν αναμονή των αυριανών αποφάσεων για χαλαρώσεις, σε δύο φάσεις η επιστροφή μαθητών, παραμένουν sms και απαγόρευση κυκλοφορίας
17:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand