Στην ανάγκη διαφοροποίησης του παραγωγικού μοντέλου της Κύπρου συμφώνησαν ΥΠΟΙΚ και Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

Υπουργός Οικονομικών και Συμμαχία Πολιτών συμφώνησαν στην ανάγκη διαφοροποίησης του παραγωγικού μοντέλου της Κύπρου, ώστε να γίνει πιο ανθεκτικό σε περιόδους κρίσης.

Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι οικονομία διέρχεται μια δύσκολη περίοδο και συντεταγμένα ο πολιτικός κόσμος πρέπει να βρίσκει τις συναινέσεις, να ακολουθούνται οι πολιτικές οι οποίες θα μας οδηγήσουν μπροστά, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να ανακάμψουμε και να μπούμε πιο δυνατοί στο 2021.
 
Ο Υπουργός ενημέρωσε τον κ. Λιλλήκα σχετικά με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης όσον αφορά και τους προϋπολογισμούς και της ευρύτερη οικονομική πολιτική το επόμενο διάστημα, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης.
 
Ο κ. Πετρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι σήμερα η Κύπρος έχει πετύχει πολλά και είπε ότι μόλις πρόσφατα το Υπουργείο έχει αναθεωρήσει την εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας από συρρίκνωση ύψους 7%, σε συρρίκνωση 5.5% του ΑΕΠ.
 
«Αυτό είναι αποτέλεσμα και της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας, αλλά και αποτέλεσμα των πολιτικών που έχουμε προωθήσει μέχρι σήμερα, φιλολαϊκών πολιτικών που βοηθούν στη συγκράτηση του εισοδήματος, στην κατανάλωση», ανέφερε.
 
Συμπλήρωσε ότι αυτός είναι ο σκοπός του Υπουργείου και το 2021 και κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν τους προϋπολογισμούς του 2021.
 
Είπε επίσης ότι άκουσε τις απόψεις της Συμμαχίας Πολιτών σχετικά με το  Ταμείο Ανάκαμψης, που όπως διευκρίνισε είναι μέρος των προϋπολογισμών που θα τεθούν ενώπιον της Βουλής. Οι προτάσεις,  είπε ο ΥΠΟΙΚ αφορούν την επόμενη μέρα και την αλλαγή του παραγωγικού ιστού της Κύπρου και θα ενσωματωθούν και θα γίνει προσπάθεια συγκεκριμενοποίησης με απτές πολιτικές. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για αυτά τα οποία θέλουν να δουν την επόμενη μέρα, όπως η αύξηση της παραγωγικότητας και η διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου, έτσι ώστε να είναι και λιγότερες οι επιπτώσεις μιας απρόσμενης κρίσης.
 
Έγινε λεπτομερής συζήτηση, όπως είπε σε αυτό το πλαίσιο και θα βρίσκονται σε επαφή με τη Συμμαχία Πολιτών το επόμενο διάστημα για να ακολουθήσουν την πορεία χάραξης αυτών των πολιτικών.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι σε τόσο δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία φαίνεται η κυπριακή οικονομία να αντέχει καλύτερα από το αναμενόμενο.
 
«Μας χαροποιεί το γεγονός ότι η συρρίκνωση θα είναι μικρότερη απ’ αυτή που αναμένετο, το ίδιο και η ανεργία. Βέβαια δεν θα είναι εύκολες οι συνθήκες και για το επόμενο έτος, θα εξαρτηθούν πολλά από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία και αν θα εξευρεθεί εμβόλιο για να ομαλοποιηθούν τα πράγματα και στην κοινωνία και στην οικονομία», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.
 
Εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση που οι προτάσεις της Συμμαχίας, βρήκαν τη σύμφωνο γνώμη του Υπουργού και θα ενσωματωθούν στους προγραμματισμούς του ΥΠΟΙΚ, ώστε να συμβάλουν στο να διαφοροποιηθεί και να εμπλουτιστεί το οικονομικό μοντέλο που διαθέτει η Κύπρος, καθιστώντας το και πιο ανθεκτικό σε περιόδους κρίσης,  εισάγοντας κάποιους τομείς που δεν είναι ευαίσθητοι σε εξωγενείς παράγοντες.
 
Παράλληλα ανέφερε ότι η Συμμαχία Πολιτών δεν στέκεται με αντιπολιτευτικό πνεύμα, δεν αρκείται στην άσκηση κριτικής, αλλά πάντα καταθέτει προτάσεις με εποικοδομητικό πνεύμα, αφού θεωρούν ότι όταν μια Κυβέρνηση αποτυγχάνει, αποτυγχάνει ο τόπος και όχι συγκεκριμένα άτομα. Είπε ότι ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης θα πρέπει όλοι να συμβάλουν με τις προτάσεις τους, να βοηθήσουν να πετύχει μια Κυβέρνηση για να υπάρχουν τα λιγότερα δυνατόν κοινωνικά προβλήματα.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΑΓΚ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:30

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον
18:44
Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις «Ghostwriter» και δείχνει τη Ρωσία
18:30
Συνάντηση ΠτΔ - Λαβρόφ: Προσηλωμένη η Μόσχα σε λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα των ΗΕ
18:06
Ηθική υποχρέωση του Γ. Ελεγκτή να συζητήσει δημόσια την έκθεσή του, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου
17:53
Την προσήλωση της ΚΔ για επίτευξη λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε ο ΠτΔ (βίντεο)
16:51
«Στη χώρα του γιατί»: Η εκπομπή που δίνει απαντήσεις στις πιο αθώες ψυχές με τον πιο ευφάνταστο τρόπο (trailer+photos)
16:31
Πτώση για την τιμή R του κορωνοϊού στην Αγγλία
16:17
Γεγονός οι πρώτες ουρές οχημάτων στα πρατήρια στη Βρετανία από οδηγούς που φοβούνται ελλείψεις καυσίμων
15:57
ΥΠΠΑΝ: Tο Πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για την άσκηση
15:57
Ευχαριστίες Προέδρου Βουλής προς τον Πρέσβη της Κίνας για τις σταθερές θέσεις στο Κυπριακό
15:45
Xρηματοδότηση ύψους €65,5 εκ. από Τράπεζα Αναπτύξεως Συμβουλίου της Ευρώπης για ανέγερση και επέκταση σχολικών κτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων
15:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand