Στην ανάγκη διαφοροποίησης του παραγωγικού μοντέλου της Κύπρου συμφώνησαν ΥΠΟΙΚ και Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

Υπουργός Οικονομικών και Συμμαχία Πολιτών συμφώνησαν στην ανάγκη διαφοροποίησης του παραγωγικού μοντέλου της Κύπρου, ώστε να γίνει πιο ανθεκτικό σε περιόδους κρίσης.

Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι οικονομία διέρχεται μια δύσκολη περίοδο και συντεταγμένα ο πολιτικός κόσμος πρέπει να βρίσκει τις συναινέσεις, να ακολουθούνται οι πολιτικές οι οποίες θα μας οδηγήσουν μπροστά, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να ανακάμψουμε και να μπούμε πιο δυνατοί στο 2021.
 
Ο Υπουργός ενημέρωσε τον κ. Λιλλήκα σχετικά με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης όσον αφορά και τους προϋπολογισμούς και της ευρύτερη οικονομική πολιτική το επόμενο διάστημα, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης.
 
Ο κ. Πετρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι σήμερα η Κύπρος έχει πετύχει πολλά και είπε ότι μόλις πρόσφατα το Υπουργείο έχει αναθεωρήσει την εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας από συρρίκνωση ύψους 7%, σε συρρίκνωση 5.5% του ΑΕΠ.
 
«Αυτό είναι αποτέλεσμα και της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας, αλλά και αποτέλεσμα των πολιτικών που έχουμε προωθήσει μέχρι σήμερα, φιλολαϊκών πολιτικών που βοηθούν στη συγκράτηση του εισοδήματος, στην κατανάλωση», ανέφερε.
 
Συμπλήρωσε ότι αυτός είναι ο σκοπός του Υπουργείου και το 2021 και κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν τους προϋπολογισμούς του 2021.
 
Είπε επίσης ότι άκουσε τις απόψεις της Συμμαχίας Πολιτών σχετικά με το  Ταμείο Ανάκαμψης, που όπως διευκρίνισε είναι μέρος των προϋπολογισμών που θα τεθούν ενώπιον της Βουλής. Οι προτάσεις,  είπε ο ΥΠΟΙΚ αφορούν την επόμενη μέρα και την αλλαγή του παραγωγικού ιστού της Κύπρου και θα ενσωματωθούν και θα γίνει προσπάθεια συγκεκριμενοποίησης με απτές πολιτικές. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για αυτά τα οποία θέλουν να δουν την επόμενη μέρα, όπως η αύξηση της παραγωγικότητας και η διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου, έτσι ώστε να είναι και λιγότερες οι επιπτώσεις μιας απρόσμενης κρίσης.
 
Έγινε λεπτομερής συζήτηση, όπως είπε σε αυτό το πλαίσιο και θα βρίσκονται σε επαφή με τη Συμμαχία Πολιτών το επόμενο διάστημα για να ακολουθήσουν την πορεία χάραξης αυτών των πολιτικών.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι σε τόσο δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία φαίνεται η κυπριακή οικονομία να αντέχει καλύτερα από το αναμενόμενο.
 
«Μας χαροποιεί το γεγονός ότι η συρρίκνωση θα είναι μικρότερη απ’ αυτή που αναμένετο, το ίδιο και η ανεργία. Βέβαια δεν θα είναι εύκολες οι συνθήκες και για το επόμενο έτος, θα εξαρτηθούν πολλά από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία και αν θα εξευρεθεί εμβόλιο για να ομαλοποιηθούν τα πράγματα και στην κοινωνία και στην οικονομία», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.
 
Εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση που οι προτάσεις της Συμμαχίας, βρήκαν τη σύμφωνο γνώμη του Υπουργού και θα ενσωματωθούν στους προγραμματισμούς του ΥΠΟΙΚ, ώστε να συμβάλουν στο να διαφοροποιηθεί και να εμπλουτιστεί το οικονομικό μοντέλο που διαθέτει η Κύπρος, καθιστώντας το και πιο ανθεκτικό σε περιόδους κρίσης,  εισάγοντας κάποιους τομείς που δεν είναι ευαίσθητοι σε εξωγενείς παράγοντες.
 
Παράλληλα ανέφερε ότι η Συμμαχία Πολιτών δεν στέκεται με αντιπολιτευτικό πνεύμα, δεν αρκείται στην άσκηση κριτικής, αλλά πάντα καταθέτει προτάσεις με εποικοδομητικό πνεύμα, αφού θεωρούν ότι όταν μια Κυβέρνηση αποτυγχάνει, αποτυγχάνει ο τόπος και όχι συγκεκριμένα άτομα. Είπε ότι ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης θα πρέπει όλοι να συμβάλουν με τις προτάσεις τους, να βοηθήσουν να πετύχει μια Κυβέρνηση για να υπάρχουν τα λιγότερα δυνατόν κοινωνικά προβλήματα.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΑΓΚ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:30

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.