Μελέτη: H βιοποικιλότητα της Μεσογείου απειλείται

Η βιοποικιλότητα της Μεσογείου και των τροπικών περιοχών απειλείται σοβαρά από την ανθρώπινη δραστηριότητα και την κλιματική αλλαγή. Σε τροπικές περιοχές, επιπλέον, αναμένεται μείωση του αριθμού των ειδών μεταξύ 10-13% για κάθε επιπλέον βαθμό Κελσίου.

Τα ευρήματα περιλαμβάνονται σε έρευνα με επικεφαλής τον Tim Newbold του University College London, η οποία δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Nature Ecology & Evolution.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν περισσότερα από 47.000 είδη ζώων, φυτών και μανιταριών σε περιοχές από 91 χώρες. Με βάση την έρευνα, οι περιοχές που αναλύθηκαν αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο αριθμό απειλών για τη βιοποικιλότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής και της χρήσης του εδάφους από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τον Newbold, αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό, καθώς αυτές οι δύο πιέσεις μπορούν να αλληλεπιδράσουν για να κάνουν τα περιβάλλοντα ακόμη λιγότερο φιλόξενα.

"Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η μείωση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας θα μπορούσε να είναι χειρότερη από το αναμενόμενο. Απαιτείται επείγουσα δράση για την πρόληψη της απώλειας της βιοποικιλότητας και της εξαφάνισης, ιδίως σε τροπικές και μεσογειακές περιοχές που έχουν μερικές από τις πλουσιότερες οικολογικές κοινότητες του πλανήτη", προειδοποίησε ο επιστήμονας.

Οι ερευνητές έχουν αναλύσει δεδομένα για 47.044 είδη ζώων, φυτών και μανιταριών σε 91 χώρες για να μετρήσουν τον αριθμό των ειδών που ζουν σε περιβάλλοντα που διαταράσσονται περισσότερο από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως πόλεις και γεωργικές περιοχές.

Επιπλέον, για να προβλέψουν την ανταπόκριση στην κλιματική αλλαγή, οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα με τα κλιματικά μοντέλα. Αυτό που προέκυψε είναι ότι η βιοποικιλότητα απειλείται ιδίως σε μεσογειακές και τροπικές περιοχές όπου είδη που κινδυνεύουν περισσότερο περιλαμβάνουν χερσαίες χελώνες (στη Μεσόγειο) και τον ανατολικό γορίλα (στην Αφρική). Αυτές απειλούνται από την απώλεια των οικοτόπων τους.

Σύμφωνα με ειδικούς, τα είδη από αυτές τις περιοχές όπου οι εποχιακές αλλαγές είναι λιγότερο έντονες είναι πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή επειδή δεν έχουν προσαρμοστεί σε πειράματα μεγάλων διαστημάτων στις θερμοκρασίες μεταξύ των εποχών. Κατά συνέπεια, είναι πιο πιθανό να υποφέρουν εάν αυξηθούν οι θερμοκρασίες.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:29

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Αρχίζει διοικητική έρευνα για την πυρκαγιά στην περιοχή Ασγάτας – Σανίδας – Βάσας Κελλακίου
09:22
Ένταλμα σύλληψης σε επιχειρηματία για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
09:14
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές του καλοκαιριού
08:58
Ελλάδα: Στον ανακριτή οδηγήθηκε ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.