Μελέτη: H βιοποικιλότητα της Μεσογείου απειλείται

Η βιοποικιλότητα της Μεσογείου και των τροπικών περιοχών απειλείται σοβαρά από την ανθρώπινη δραστηριότητα και την κλιματική αλλαγή. Σε τροπικές περιοχές, επιπλέον, αναμένεται μείωση του αριθμού των ειδών μεταξύ 10-13% για κάθε επιπλέον βαθμό Κελσίου.

Τα ευρήματα περιλαμβάνονται σε έρευνα με επικεφαλής τον Tim Newbold του University College London, η οποία δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Nature Ecology & Evolution.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν περισσότερα από 47.000 είδη ζώων, φυτών και μανιταριών σε περιοχές από 91 χώρες. Με βάση την έρευνα, οι περιοχές που αναλύθηκαν αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο αριθμό απειλών για τη βιοποικιλότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής και της χρήσης του εδάφους από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τον Newbold, αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό, καθώς αυτές οι δύο πιέσεις μπορούν να αλληλεπιδράσουν για να κάνουν τα περιβάλλοντα ακόμη λιγότερο φιλόξενα.

"Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η μείωση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας θα μπορούσε να είναι χειρότερη από το αναμενόμενο. Απαιτείται επείγουσα δράση για την πρόληψη της απώλειας της βιοποικιλότητας και της εξαφάνισης, ιδίως σε τροπικές και μεσογειακές περιοχές που έχουν μερικές από τις πλουσιότερες οικολογικές κοινότητες του πλανήτη", προειδοποίησε ο επιστήμονας.

Οι ερευνητές έχουν αναλύσει δεδομένα για 47.044 είδη ζώων, φυτών και μανιταριών σε 91 χώρες για να μετρήσουν τον αριθμό των ειδών που ζουν σε περιβάλλοντα που διαταράσσονται περισσότερο από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως πόλεις και γεωργικές περιοχές.

Επιπλέον, για να προβλέψουν την ανταπόκριση στην κλιματική αλλαγή, οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα με τα κλιματικά μοντέλα. Αυτό που προέκυψε είναι ότι η βιοποικιλότητα απειλείται ιδίως σε μεσογειακές και τροπικές περιοχές όπου είδη που κινδυνεύουν περισσότερο περιλαμβάνουν χερσαίες χελώνες (στη Μεσόγειο) και τον ανατολικό γορίλα (στην Αφρική). Αυτές απειλούνται από την απώλεια των οικοτόπων τους.

Σύμφωνα με ειδικούς, τα είδη από αυτές τις περιοχές όπου οι εποχιακές αλλαγές είναι λιγότερο έντονες είναι πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή επειδή δεν έχουν προσαρμοστεί σε πειράματα μεγάλων διαστημάτων στις θερμοκρασίες μεταξύ των εποχών. Κατά συνέπεια, είναι πιο πιθανό να υποφέρουν εάν αυξηθούν οι θερμοκρασίες.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:29

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον
18:44
Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις «Ghostwriter» και δείχνει τη Ρωσία
18:30
Συνάντηση ΠτΔ - Λαβρόφ: Προσηλωμένη η Μόσχα σε λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα των ΗΕ
18:06
Ηθική υποχρέωση του Γ. Ελεγκτή να συζητήσει δημόσια την έκθεσή του, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου
17:53
Την προσήλωση της ΚΔ για επίτευξη λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε ο ΠτΔ (βίντεο)
16:51
«Στη χώρα του γιατί»: Η εκπομπή που δίνει απαντήσεις στις πιο αθώες ψυχές με τον πιο ευφάνταστο τρόπο (trailer+photos)
16:31
Πτώση για την τιμή R του κορωνοϊού στην Αγγλία
16:17
Γεγονός οι πρώτες ουρές οχημάτων στα πρατήρια στη Βρετανία από οδηγούς που φοβούνται ελλείψεις καυσίμων
15:57
ΥΠΠΑΝ: Tο Πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για την άσκηση
15:57
Ευχαριστίες Προέδρου Βουλής προς τον Πρέσβη της Κίνας για τις σταθερές θέσεις στο Κυπριακό
15:45
Xρηματοδότηση ύψους €65,5 εκ. από Τράπεζα Αναπτύξεως Συμβουλίου της Ευρώπης για ανέγερση και επέκταση σχολικών κτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων
15:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand