Ερντογάν σε επιστολή του στην ΕΕ: Μαξιμαλιστικές οι θέσεις Ελλάδας και Κύπρου

Μαξιμαλιστικές χαρακτηρίζει τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου ο Τούρκος Πρέοδρος Ταγίπ Ερντογάν και αναφέρει ότι η προσδοκία της Τουρκίας από την ΕΕ είναι να μείνει ουδέτερη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστηρίζει την ίδρυση ενός μηχανισμού συνεργασίας για καταμερισμό των εσόδων από υδρογονάνθρακες μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, αναφέροντας ότι “για να ιδρυθεί ένας τέτοιος μηχανισμός δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη λύση του Κυπριακού”. Υποστηρίζει ότι για τη συνέχιση ή τον τερματισμό των δραστηριοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο μόνο οι δύο πλευρές μπορούν να αποφασίσουν.
 
Σε επιστολή η οποία απεστάλη σε όλα τα μέλη της ΕΕ πλην της Ελλάδας και της Κύπρου και αποκαλύπτει σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει ότι οι ευρωτουρικές σχέσεις και η πρόοδός τους ήταν πάντοτε προτεραιότητα της Τουρκίας και επί διακυβέρνησης του ΑΚΡ διανύθηκε σημαντική απόσταση.
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει ότι λόγω των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο οι σχέσεις μας είναι αντιμέτωπες με μια νέα δοκιμασία. “Με αυτή την επιστολή προς εσάς επιθυμώ να σας μεταφέρω την προσέγγιση της Τουρκίας στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και τις προτάσεις μου για επίλυση των προβλημάτων. Η πολιτική μας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει δύο βασικούς στόχους. Το πρώτο είναι η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων μας στην υφαλοκρηπίδα μας.
Δεύτερος μας στόχος είναι να εγγυηθούμε τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/Κ ως ίσων εταίρων του νησιού επί των υδρογονανθράκων της Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτών των στόχων μας, η Τουρκία επιθυμεί όπως η ανατολική Μεσόγειος γίνει μια ζώνη που να διέπεται από την ειρήνη και σταθερότητα στην οποία όλες οι πλευρές να συνεργάζονται και οι πηγές υδρογονανθράκων να μοιράζονται δίκαια. Ελπίζουμε ότι όπως ο άνθρακας και ο χάλυβας είχε αποτελέσει το σημείο εκκίνησης της ΕΕ, οι υδρογονάνθρακες να αποτελέσουν την βάση για τη λύση στο Κυπριακό και τον σχηματισμό της μεγάλης ΕΕ”, αναφέρεται στην επιστολή. 
 
Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, αιτία της ένταση στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι η Τουρκία αλλά η Ελλάδα και η ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία. “Σήμερα φτάσαμε στο σημείο, το δίδυμο Ελλάδα-Ε/Κ να αγνοούν την Τουρκία και τους Τ/Κ, να κάνουν μονομερή βήματα, να δημιουργούν τετελεσμένα και η ΕΕ να παραμένει θεατής σε αυτά από το 2003. Η ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ η οποία έγινε μέλος της ΕΕ χωρίς επίλυση του Κυπριακού, αγνοώντας τους Τ/Κ το 2003, υπέγραψε συμφωνίες θαλάσσιας αρμοδιότητας με τις γειτονικές της χώρες το 2007 και 2010, το 2007 καθόρισε αδειοδοτήσεις, έκανε διεθνείς διαγωνισμούς και το 2011 πραγματοποίησε την πρώτη γεώτρηση”, αναφέρεται στην επιστολή.
 
Προστίθεται ότι “η Ελλάδα μαζί με την ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’  χρησιμοποιώντας την ΕΕ προσπάθησαν να επιβάλουν στην Τουρκία τις μαξιμαλιστικές τους αξιώσεις επί των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων (Χάρτης Σεβίλλης) που στοχεύουν στην φυλάκιση της Τουρκίας στον κόλπο της Αττάλειας”. “Και σαν να μην έφτανε αυτό στο δίδυμο Ελλάδα-Ε/Κ, δημιούργησαν έναν μηχανισμό εναντίον της Τουρκίας και των Τ/Κ με το όνομα Φόρουμ Αερίου Ανατολικής Μεσογείου και επιπλέον ίδρυσαν μηχανισμούς τριμερούς και τετραμερούς συνεργασίας εναντίον της Τουρκίας. Η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο επικεντρώθηκε στην διπλωματία για την προστασία τόσο των δικών της δικαιωμάτων όσο και των Τ/Κ στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά όταν οι εκκλήσεις μας για διάλογο και συνεργασία δεν είχαν αποτέλεσμα ξεκίνησε να κάνει βήματα στο πεδίο της δράσης το 2018, αφού περίμενε 7 χρόνια”, αναφέρεται στην επιστολή. 
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστηρίζει ότι η Τουρκία υπερασπίζεται την οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο με βάση το διεθνές δίκαιο και με δίκαιο τρόπο προσθέτοντας ότι “γι αυτό το σκοπό θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο ήθελα να επισημάνω ότι υποστηρίξαμε εξ αρχής την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση στη θάλασσα και στον αέρα. Από την άλλη οι Τ/Κ με τους Ε/Κ ως συνιδρυτές και  της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατέρρευσε και συνιδιοκτήτες του νησιού, πρέπει να ιδρύσουν ένα μηχανισμό συνεργασίας για τον δίκαιο καταμερισμό των εσόδων από τις πηγές υδρογονανθράκων. Για να ιδρυθεί ένας τέτοιος μηχανισμός δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη λύση του Κυπριακού. Επειδή και οι δύο πλευρές στο νησί πραγματοποιούν δραστηριότητες  διά των διεθνών εταιρειών στα πεδία που έχουν αδειοδοτήσει. Για την συνέχιση ή τον τερματισμό αυτών των δραστηριοτήτων μόνο οι δύο πλευρές μπορούν να αποφασίσουν”.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος προσθέτει: “Πιστεύω ότι θα είναι εξαιρετικά επωφελές να δημιουργηθεί ένα περιεκτικό φόρουμ ενεργειακής συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο που θα φέρει μαζί τα μέρη συμπεριλαμβανομένων των Τ/Κ. Η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε στήριξη στα βήματα που θα γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση”.
 
“Εύχομαι η ΕΕ να στηρίξει τις ιδέες μας, να εγκαταλείψει την προκατειλημμένη στάση της απέναντι στην Τουρκία και να μην στηρίξει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας και της ‘Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’. Αυτή η μονομερής θέση της ΕΕ εναντίον της χώρας μου είναι ενάντια στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο. Αυτή η μονομερής στάση δυσκολεύει τη λύση, αυξάνει την ένταση και βλάπτει τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ και τα κοινά συμφέροντά μας σε πολλούς τομείς. Η προσδοκία μας από την ΕΕ είναι να μείνει ουδέτερη, να αντιμετωπίζει όλους ισότιμα, και να στηρίξει τον διάλογο και τη συνεργασία. Αν δεν γίνουν τα παραπάνω βήματα στα οποία αναφέρθηκα, είναι άδικο να άδικο να απαιτείται από την Τουρκία να τερματίσει τις δραστηριότητές της για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο”, αναφέρει ο Τουρκος Πρόεδρος.
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι η συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου ως απάντηση στην στάση καλής πρόθεσης που επέδειξε η Τουρκία στα τέλη Ιουλίου έπειτα από έκκληση της γερμανικής προεδρίας, αύξησε την ένταση. “Ενώ οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου επιταχύνουν τα προγράμματα και τις δραστηριότητές τους για υδρογονάνθρακες, ενώ οι συμμαχίες του κακού εναντίον της Τουρκίας συνεχίζονται, ενώ αγνοούνται οι Τ/Κ, να μην περιμένει κανείς ότι η Τουρκία με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο θα φυλακιστεί στα δικά της χωρικά ύδατα. Εμείς ήμασταν πάντοτε έτοιμοι για διάλογο και συνεργασία. Δεν υποχωρήσαμε στις μαξιμαλιστικές αξιώσεις που προσπάθησαν να μας επιβάλουν μέσω ΕΕ. Δεν έχουμε βλέψεις για καμία χώρα. Αλλά προστατεύουμε και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικά μας δικαιώματα και των Τ/Κ ως εγγυήτρια δύναμη. Είναι ευθύνη όλων μας να βρούμε μια δίκαιη και ειρηνική λύση στο πρόβλημα της ανατολικής Μεσογείου. Γι αυτό πρέπει υποστηριχθεί ο διάλογος και η συνεργασία και να αποφευχθούν βήματα και αποφάσεις που θα επιδεινώσουν περισσότερο την τρέχουσα κρίση”, αναφέρεται στην επιστολή.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος καταλήγει αναφέροντας ότι “η ειλικρινής μας επιθυμία είναι να επικαιροποιηθεί η Συμφωνία της 18ης Μαρτίου λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες και να προωθηθούν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ βήμα με βήμα με βάση τα κοινά μας συμφέροντα. Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να γνωρίζουμε τη ζωτική σημασία των σχέσεών μας σε πολλούς τομείς όπως η παράνομη μετανάστευση, η τρομοκρατία, το εμπόριο και η ενέργεια για τα κοινά μας συμφέροντα και περιμένω την πολύτιμη στήριξή σας γι αυτό τον σκοπό”. 
 
Πηγή: Άννα Ανδρέου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:30

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή ΑΚΕΛ στον υπουργό Οικονομικών για την πράσινη φορολογία
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
11:47
Σε ατύχημα αποδίδεται η έκρηξη στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Βαφεάδης: Τη Δευτέρα η επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία για την ανάπτυξη στη Λάρνακα
10:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.