Ελεγκτικό Συνέδριο: Τα Κ-Μ δεν κατέβαλαν αρκετές προσπάθειες για τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις

"Τα κράτη μέλη δεν κατέβαλαν αρκετές προσπάθειες για να ανταποκριθούν στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ μεταξύ 2011 και 2018", σύμφωνα με νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ECA).

Σύμφωνα με τα ευρήματα  του ECA, τα Κράτη Μέλη "αντιμετωπίζουν περίπου το ένα τέταρτο των συστάσεων πλήρως ή ουσιαστικά, ενώ έχει σημειωθεί περιορισμένη ή καθόλου πρόοδος σε σχεδόν το ένα τρίτο των συστάσεων". "Αν και η ΕΕ έχει σημειώσει ευρεία πρόοδο προς τους περισσότερους από τους μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2020, υστερεί στην ανακούφιση της φτώχειας και στην έρευνα και ανάπτυξη", αναφέρει το ECA.

Ως εκ τούτου το ECA ζητά από την Κομισιόν να ενισχύσει:

- την εστίαση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου στις κοινωνικές και ερευνητικές διαστάσεις ·
- την εφαρμογή και παρακολούθηση συστάσεων ανά χώρα ·
- τη σχέση μεταξύ των κονδυλίων της ΕΕ και των συστάσεων ·
- τη διατύπωση συστάσεων ·
- τις κατευθυντήριες γραμμές και τις αξιολογήσεις των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων.

Το ECA αναφέρει στην έκθεσή του ότι "μόνο το 26% των συστάσεων εφαρμόστηκαν είτε πλήρως είτε ουσιαστικά, ενώ το 44% είχε κάποια πρόοδο και υπήρξε περιορισμένη ή καθόλου πρόοδος για το υπόλοιπο 30%". Επιπλέον, "η Κομισιόν δεν χρησιμοποίησε όλες τις εξουσίες της για να ενισχύσει τις συστάσεις σε περιπτώσεις όπου δεν υπήρχε ουσιαστική πρόοδος εδώ και αρκετά χρόνια".

Η πρόοδος προς την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής "Ευρώπη 2020" ήταν γενικά θετική για την ΕΕ συνολικά και μικτή μεταξύ των κρατών μελών. Σε επίπεδο ΕΕ, ήταν πιθανό να επιτευχθούν έξι από τους οκτώ στόχους που έχουν τεθεί για το 2020 σε βασικούς τομείς - ένας για την απασχόληση, τρεις για την ενέργεια και δύο για την εκπαίδευση. Ωστόσο, αυτοί που αφορούν τη μείωση της φτώχειας και την έρευνα δεν θα επιτευχθούν λόγω της αργής προόδου που προκαλείται, αντίστοιχα, από την οικονομική κρίση του 2008 και τις περιορισμένες δαπάνες Ε & Α των κρατών μελών. Ωστόσο, η Κομισιόν δεν έκανε πάντοτε συστάσεις για τα κράτη μέλη να μην προχωρούν προς την επίτευξη στόχων σε αυτούς τους τομείς. Για παράδειγμα, οι ελεγκτές διαπίστωσαν περιπτώσεις όπου η επιδεινούμενη κατάσταση σε ορισμένα κράτη μέλη και ο αντίκτυπος της χρηματοπιστωτικής κρίσης θα απαιτούσαν περισσότερες συστάσεις για μέτρα άμεσης μείωσης της φτώχειας.

Σημειώνεται ότι οι ελεγκτές αξιολόγησαν εάν η εφαρμογή διαδικασιών από την Κομισιόν για την ενίσχυση της εποπτείας των πολιτικών των κρατών μελών ήταν αποτελεσματική. Έλεγξαν λεπτομερώς την εφαρμογή αυτών των διαδικασιών για την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες.

Πηγή: (KYΠΕ/ΘΑ/ΓΒΑ)

Τελευταιες Ειδησεις

04 Μαρτίου
Τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ θα έχει το απόγευμα ο πρόεδρος
11:07
Άλλες τρεις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση
10:54
"Το ένα τρίτο των κρουσμάτων προέρχεται από τις σχολικές μονάδες"
10:42
Απώλειες για Μ.Γιουνάιτεντ και Μίλαν, κορυφή στο Σαμπιονά η Λιλ
10:22
Θριαμβευτική πρόκριση στον τελικό : Μπαρτσελόνα - Σεβίλλη 3-0
10:03
ΚΟΠ: “ Αναλαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για ομαλή ολοκλήρωση των διοργανώσεων ”
09:58
Ιστορική πρόκριση για ΠΑΣ, "πέταξε" εκτός τον Παναθηναϊκό - Σφράγισε εισιτήριο ο ΠΑΟΚ
09:22
Θέμης Πολυβίου :Διαφωνεί με τη διενέργεια τεστ μερίδα γονέων,
09:20
Κυριάκος Κόκκινος :Καθαρά τεχνικής φύσεως πρόβλημα,λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος
09:16
Σκορ πρόκρισης για την ΑΕΛ, άφησαν ανοικτούς λογαριασμούς Εθνικός και Ολυμπιακός
09:09
Χειροπέδες σε τρία άτομα για κλοπή χρυσαφικών
09:04
Μπάσκετ ΟΠΑΠ : Νίκες για Κεραυνό, ΑΕΚ και ΑΠΟΕΛ στην 22η αγωνιστική
08:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand