ΥΠΟΙΚ- Αναθεωρημένες προβλέψεις: Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 5,5% το 2020

Κατά 5,5% του ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί η κυπριακή οικονομία το 2020 σε σχέση με μείωση 7% που ήταν το βασικό σενάριο της κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο του Economist με θέμα «The New York – East Med Summit: A sea of conflict or a sea of opportunities».


Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για συρρίκνωση της οικονομίας, όπως και τις προβλέψεις για την ανεργία, που αναμένεται να ανέλθει στο 8% από 9% που προβλεπόταν για το 2020.

Είπε επίσης ότι το 2021 αναμένεται σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας κατά περίπου 4,5% με 5%, παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει, αναφέροντας ότι τα μέτρα που έλαβε έγκαιρα η κυβέρνηση σε σχέση με την πανδημία φαίνεται να αποδίδουν και ότι οι δείκτες κατανάλωσης είναι θετικοί. Η Κύπρος, ανέφερε προσέφερε ένα από τα πιο ολοκληρωμένα πακέτα στην ΕΕ.

Ανέφερε ακόμα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να κυμανθεί στο 4,5% και το χρέος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 120% αναμένεται να ακολουθήσει καθοδική πορεία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αναφερόμενος στη στρατηγική για ανάκαμψη είπε ότι αυτή εδράζεται σε τρεις πυλώνες. Αυτοί είναι η διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, η συνέχιση της προσπάθειας για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο τρίτος η συνέχιση της προσπάθειας για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί το επενδυτικό πλαίσιο της Κύπρου και να είναι πιο ελκυστική στους επενδυτές. Ήδη, ανέφερε, η Κυβέρνηση προωθεί τολμηρές μεταρρυθμίσεις για ένα πιο βιώσιμο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, όπως ο επενδυτικός νόμος, η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του τομέα της δικαιοσύνης.

Είπε επίσης ότι η Κύπρος έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα ως επενδυτικός προορισμός και υπάρχουν ευκαιρίες επενδύσεων σε διάφορους τομείς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:30

Τελευταιες Ειδησεις

30 Μαρτίου
Ελλάδα: Σε ισχύ από την 1η Απριλίου ο νέος κατώτατος μισθός
08:28
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 30 Μαρτίου 2024
07:05
Ράφα: Οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ισραήλ θα μπορούσαν να αρχίσουν τη Δευτέρα
06:54
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
06:03
Βρετανία: Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία έριξε από αέρος τρόφιμα στη Γάζα για δεύτερη φορά
05:49
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκδίδουν στο Βέλγιο καταζητούμενο για διακίνηση ναρκωτικών
05:29
Ζελένσκι: Χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ, οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να υποχωρήσουν
05:23
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 30/03/24
05:19
Μπάιντεν: Προσπαθεί να προσελκύσει τους ψηφοφόρους που στήριζαν τη Ρεπουμπλικανή Χέιλι
05:10
29 Μαρτίου
Ρωσία: Απετράπη τρομοκρατική επίθεση
21:39
Ταϊλάνδη: 7 νεκροί, κατέρρευσε γερανός σε εργοτάξιο
21:30
Κυβερνητικός εκπρόσωπος: H κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία ανάπτυξης
20:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.