Ο τομέας της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί καταλύτη συνεργασιών, ανέφερε ο Φ. Φάνον

Τη σημασία της ανάδειξης του τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο σε καταλύτη συνεργασιών, υπογράμμισε ο Αμερικανός αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον, σε διαδικτυακή συζήτηση του περιοδικού Εconomist, με θέμα τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.

Μιλώντας από την Καβάλα όπου βρίσκεται, έχοντας συνοδεύσει τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο κ. Φάνον εξέφρασε τη σημαντική δέσμευση των ΗΠΑ στην ενεργειακή ανάπτυξη της περιοχής, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ), στην οποία, όπως είπε, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους, κατά την κοινή δήλωση που εξέδωσαν η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Πομπέο στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος επίσης στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum), o κ. Φάνον σημείωσε ότι αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την ανάπτυξη νέων μοντέλων συνεργασίας στην περιοχή, εκφράζοντας την άποψη ότι «το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ειρήνευσης».

Παράλληλα, ο κ. Φάνον σημείωσε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή αποτελούν ένα ζήτημα που απασχολεί τις ΗΠΑ. Όπως σημείωσε, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τις χώρες να προσέλθουν σε διάλογο και να προωθήσουν την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στις διαφορές. «Η Ελλάδα έχει επιδείξει μια πραγματιστική, ανοικτή και εμβριθή στάση» σε αυτή την κατεύθυνση, είπε ο κ. Φάνον, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να επιδείξει ανάλογη στάση.

«Η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα για πολλούς λόγους», σημείωσε ο κ. Φάνον, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι πολύ αργά για την Άγκυρα να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου και να μπορέσει και η ίδια να επωφεληθεί από τις ενεργειακές δυνατότητες που παρουσιάζει η περιοχή.

Τέλος, ο κ. Φάνον αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας ως πύλης διασύνδεσης της Ανατολικής Μεσογείου με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:30

Τελευταιες Ειδησεις

23 Σεπτεμβρίου
Απόψε η συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες- Προϋπόθεση για λύση, η απόσυρση του κατοχικού στρατού και η άρση των εγγυήσεων, θα τονίσει ο Κ. Μητσοτάκης στον ΓΓ του ΟΗΕ
21:45
Δικαστήριο στην Ολλανδία επέτρεψε σε έναν 12χρονο να εμβολιαστεί παρά την αντίθεση του πατέρα του
21:36
Βέλγιο: Μαχαίρωσε την πρώην σύζυγό του και την κόρη τους- Συνελήφθη ο δράστης
21:20
Δεν θα χρειάζονται από τις 27 Σεπτεμβρίου αρνητικό αποτέλεσμα τεστ όσα εμβολιασμένα άτομα περνούν από τα οδοφράγματα
20:59
Τη συνδεσιμότητα των αεροπορικών μεταφορών, ήγειρε ο Υπ. Μεταφορών στο Συμβούλιο ΕΕ
20:30
«Μουσική στην πόλη»: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η συναυλία της Συμφωνικής Οχήστρας Κύπρου αύριο βράδυ (trailer)
20:04
Σταθερά ψηλά τα ημερήσια κρούσματα και θάνατοι από κορoνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο
19:55
Δύο θάνατοι και 145 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:39
Λεμέρ: Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει» στις ΗΠΑ για την προστασία της
19:19
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αυριανή προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
19:14
Ερντογάν για ταξίδι στις ΗΠΑ: Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν – Δεν υποχωρούμε στους S-400
18:55
Χαιρετίζει τη ψήφιση των νόμων για την αγορά ηλεκτρισμού η Υπουργός Ενέργειας
18:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand