Σ.Μισέλ: Ευρωπαϊκή στρατηγική για Αν.Μεσόγειο και Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής

Η Σύνοδος Κορυφής θα αφιερωθεί στην υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής θέσης σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης Bruegel στις Βρυξέλλες, με ψηφιακά μέσα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι "στην Ανατολική Μεσόγειο, αντιμετωπίζουμε εντάσεις και απρόβλεπτες καταστάσεις. Η Λιβύη και η Συρία είναι εστίες ανασφάλειας και αστάθειας. Υπάρχει πίεση στην κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου. Η σχέση μας με την Τουρκία είναι υπό πίεση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής θα αφιερωθεί στην υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής θέσης σε σχέση με αυτήν την περιοχή. Πρότεινα τη διοργάνωση μιας πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα συζητηθούν ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών, η ενέργεια, η ασφάλεια, η μετανάστευση κ.λπ".

Μιλώντας για θέματα άμυνας, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι "η άμυνα δεν είναι ευρωπαϊκή αρμοδιότητα σαν τις άλλες. Και ξέρω τις διαφορετικές εθνικές ευαισθησίες. Στα μάτια μου, η εμβάθυνση της κοινής άμυνας είναι αναγκαιότητα και αποτελεί κοινή λογική περισσότερο από ιδεολογική εμμονή. Αυτό το έργο πρέπει να αναπτυχθεί εντός του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι το νόημα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ. Η μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, το οποίο μόλις ενισχύσαμε με 7 δισεκατομμύρια ευρώ, συνάδουν πλήρως με αυτήν τη φιλοδοξία. Και χαιρετίζω τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και τη Φεντερίκα Μογκερίνι των οποίων η στρατηγική ώθηση σε αυτόν τον τομέα δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη πλήρως", ανέφερε.

Αναφερόμενος στην ίδια τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής, ο Πρόεδρος είπε ότι "ο Ύπατος Εκπρόσωπός μας είναι υπεύθυνος εξωτερικών υποθέσεων. Είναι το γράμμα και το πνεύμα της Λισαβόνας. Είναι απόλυτα αφοσιωμένος. Η εμπειρία και η ικανότητά του είναι πλεονεκτήματα. Ελπίζω ότι, ως Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Προεδρεύων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), θα έχει όλο τον χρήσιμο πολιτικό χώρο στην υπηρεσία των κοινών μας συμφερόντων".

Συνέχισε, λέγοντας ότι το καθήκον του δεν είναι εύκολο "επειδή απαιτείται ομοφωνία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό το ζήτημα της ομοφωνίας συζητείται τακτικά, όπως γνωρίζουμε. Και έχω μια ειδική γνώμη σχετικά με αυτό το θέμα. Φυσικά, η απαίτηση της ομοφωνίας επιβραδύνει και μερικές φορές ακόμη και αποτρέπει την απόφαση. Όμως, αυτή η απαίτηση οδηγεί σε συνεχείς προσπάθειες συγκόλλησης των κρατών μελών. Και αυτή η ευρωπαϊκή ενότητα είναι επίσης η δύναμή μας. Η ομοφωνία προάγει τη διαρκή προσκόλληση των 27 χωρών στη στρατηγική που συζητήθηκε από κοινού".

Ο Πρόεδρος Μισέλ παρέπεμψε μάλιστα στην αναζήτηση άλλων μεταρρυθμίσεων "για να δράσουμε πιο γρήγορα σε διεθνές επίπεδο, χωρίς να χάσουμε την προστιθέμενη αξία της ομοφωνίας μας".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:34

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Αντάρτες προσκείμενοι στην Τουρκία νεκροί στις αεροπορικές επιδρομές Ρωσίας
07:34
Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό συζητά ο ΓΓ ΟΗΕ με τους Αναστασιάδη και Τατάρ
07:12
Γερμανία: Το εκλογικό αποτέλεσμα οδηγεί πιθανόν σε μακρές και επώδυνες διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας
06:29
26 Σεπτεμβρίου
Γλυκόπικρη γεύση άφησε στον Αλέξανδρο Τσουλόφτα η νίκη του στο Ράλι Κύπρος 2021
21:20
Ερντογάν: Καμία συμφωνία για το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αν δεν συμπεριληφθούν όλες τις συνιστώσες
21:18
Γερμανία-εκλογές:Δηλώσεις των υποψηφίων μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων δημοσκοπήσεων εξόδου
20:46
Σε θρίλερ εξελίσσονται οι γερμανικές εκλογές: Ψήφο με ψήφο μάχονται CDU και SPD
20:29
Επείγουσα σύσκεψη στην ΕΕ για τη μετανάστευση από το Αφγανιστάν
20:07
Ένας θάνατος και 78 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:45
Ινδία: Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται, καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας Γκούλαμπ
19:18
Συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ στη Νέα Υόρκη θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
18:47
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εξέδωσαν απαγόρευση για το ξύρισμα της γενειάδας
18:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand