Κριτική στην Άγκυρα από τους Προέδρους της Γαλλίας και της Αιγύπτου στη Γ.Σ. ΟΗΕ

Κριτική στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο άσκησαν από το βήμα της 75ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι Πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας δεν δίστασε να κατονομάσει την Τουρκία και να φέρει στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης τις πρόσφατες αποφάσεις των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. «Στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να ξαναρχίσουμε έναν αποτελεσματικό και σαφή διάλογο για να αποφύγουμε έναν νέο τομέα αντιπαράθεσης και αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου. Οι χώρες της Μεσογείου μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράστηκαν με σαφήνεια προς αυτήν την κατεύθυνση πριν από λίγες ημέρες στο Αζαξιό. Σεβόμαστε την Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να για  διάλογο με αυτήν, αλλά περιμένουμε να σεβαστεί την ευρωπαϊκή κυριαρχία, το διεθνές δίκαιο και παράσχει διευκρινίσεις σχετικά με τη δράση της στη Λιβύη όπως και στη Συρία» είπε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατέστησε σαφές ότι οι προσβολές από μέρος της Τουρκίας δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.
«Όλα αυτά τα λόγια και όλες αυτές οι πράξεις δεν έχουν θέση στις υπεύθυνες σχέσεις μεταξύ των κρατών. Και η έκκληση για επίδειξη ευθύνης που η Ευρώπη θα ήθελε να του δώσει είναι πως εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι για διάλογο, για την ουσιαστική δημιουργία μιας Pax Mediterranea, αλλά όχι με αντίτιμο τον εκφοβισμό και τη λογική του ισχυρότερου, αλλά με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τη συνεργασία και τον σεβασμό μεταξύ συμμάχων. Αυτές οι αρχές δεν είναι διαπραγματεύσιμες», πρόσθεσε.
 
Σε σχέση με τη Λιβύη, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε πως αρκετές δυνάμεις αποφάσισαν να συνεχίσουν να εισάγουν μαχητές από το συριακό θέατρο, εξάγοντας τρομοκρατία σε αυτήν την περιοχή σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Λιβύης και των γειτόνων της.

«Είμαστε συλλογικά πολύ σιωπηλοί για αυτές τις ενέργειες και πρέπει να είμαστε πολύ πιο σκληροί τις επόμενες εβδομάδες. Εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους μας στις γειτονικές χώρες της Λιβύης για να επιτύχουμε μια διαρκή εκεχειρία
Η ενεργοποίηση μιας δυναμικής που θα επιτρέψει μια πολιτική επίλυση της σύγκρουσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών είναι η πρωτοβουλία που η Γαλλία επιθυμεί να ηγηθεί τις επόμενες εβδομάδες σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο πρόεδρος Μαρκόν.
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι, αν και δεν κατονόμασε την Τουρκία, ήταν σαφές ότι τουλάχιστον σε μία στιγμή της ομιλίας του, εννοούσε την πολιτική της Άγκυρας στη Λιβύη, αλλά και τον μη σεβασμό στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
 
“Ο πρώτος πυλώνας, σε σχέση με τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, έχει καταστεί απαραίτητο για όλους μας να υιοθετήσουμε μια προσέγγιση που να εγγυάται την εφαρμογή των ψηφισμάτων που εκδίδονται εντός πολυμερών πλαισίων, δίνοντας προτεραιότητα στην εφαρμογή των σταθερών και συνεπών κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου. Ως εκ τούτου, οι χώρες πρέπει να έχουν πολιτική βούληση να εφαρμόσουν και να συμμορφωθούν με τα ψηφίσματα και να εκπληρώσουν τα καθήκοντα των Ηνωμένων Εθνών με δύο τρόπους. Ένας από αυτούς είναι μέσω της στενής παρακολούθησης της εφαρμογής των συμφωνηθέντων και της λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για να βοηθηθούν τα κράτη να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους και να αναπτύξουν τις ικανότητές τους, λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της εθνικής ιδιοκτησίας. Ο άλλος, να τηρούνται υπόλογα κράτη που παραβιάζουν σκόπιμα το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ιδίως εκείνα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Φωτογραφίζοντας την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου υπογράμμισε ότι σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι πλέον αποδεκτό να μην εφαρμόζονται αποτελεσματικά τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, δεδομένου ότι παρέχουν το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση αυτής της θανατηφόρας επιδημίας. Και ότι ορισμένες χώρες δεν έχουν δεσμευτεί πλήρως, πιστεύοντας ότι για πολιτικούς λόγους δεν θα κληθούν να λογοδοτήσουν.
 
«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να κλείνει τα μάτια στην υποστήριξη που παρέχουν λίγες χώρες στους τρομοκράτες είτε παρέχοντάς τους χρήματα και όπλα, είτε ασφαλείς παραδείσους και μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολιτικές πλατφόρμες. Βοηθούν επίσης στη διευκόλυνση της μετακίνησης τρομοκρατών μαχητών σε περιοχές συγκρούσεων, ιδίως στη Λιβύη και πριν στη Συρία» είπε.
 
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στη Λιβύη και στην υποστήριξη από μέρους της χώρας του στις προσπάθειες για διευθέτηση της σύγκρουσης. «Η Αίγυπτος είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τους Λίβυους αδελφούς για να απαλλάξουν τη χώρα τους από τρομοκρατικές οργανώσεις και πολιτοφυλακές και να θέσουν τέρμα στην κατάφωρη παρέμβαση ορισμένων περιφερειακών μερών που φέρνουν ξένους μαχητές στη Λιβύη για να πραγματοποιήσουν τις γνωστές φιλοδοξίες και να ξαναζήσουν αποικιακές ψευδαισθήσεις. Επομένως, έχουμε δηλώσει στο παρελθόν και επαναλαμβάνουμε εδώ ότι η Αίγυπτος θα αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη μάχη και το πέρασμα της κόκκινης γραμμής που εκπροσωπείται στη γραμμή Sirte - Jufra για την υπεράσπιση της εθνικής της ασφάλειας και της ασφάλειας του λαού της» συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Αλ Σίσι επανέλαβε την έκκληση προς όλες τις πλευρές και τα μέρη να επιστρέψουν στον πολιτικό δίαυλο προκειμένου να επιτύχουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα που αξίζει ο αδελφικός λαός της Λιβύης.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΑΓΚ)

Τελευταιες Ειδησεις

05 Μαρτίου
Τη Δευτέρα, θα υπογραφεί στο Προεδρικό Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ
16:04
Επέστρεψε στην ιδιωτική κλινική ο Πρίγκιπας Φίλιππος μετά από επέμβαση λόγω καρδιακής πάθησης
15:42
Θεουλή και Σωτηρίου στα ντέρμπι - Ολοι οι ορισμοί των διαιτητών της αγωνιστικής
15:18
Με καλή πρόθεση θα συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή δηλώνει ο Ερσίν Τατάρ
15:15
Ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με το νεκρό βρέφος στο Μακάρειο, λέει ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας
15:03
Κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε σχολείο στη Λευκωσία και κτύπησαν μαθητές
14:56
Αντίθετη στη σύγκληση άτυπης πενταμερούς η ΕΔΕΚ(βίντεο)
14:50
Η ΕΕ δεν πρόκειται να αποδεκτεί ποτέ λύση δυο κρατών, διαμηνύει από τη Λευκωσία ο Μπορέλ
14:42
"Υπάρχει πλήρης ταύτιση μεταξύ Μπορέλ και προέδρου Αναστασιάδη" δηλώνει ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος(βίντεο)
14:30
« Μέχρι το τέλος να παλέψουμε για το πρωτάθλημα» : Δηλώσεις Πίττα, Πέδρο και Δημητρίου
14:20
Τί συζήτησαν Αναστασιάδης -Μπορέλ Γραπτή δήλωση κυβερνητικού εκπροσώπου
14:09
Η αύξηση των κρουσμάτων στο επίκεντρο συνάντησης του προέδρου Αναστασιάδη με τους επιδημιολόγους, την Τρίτη
13:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand