Κοινοτικός αξιωματούχος: αν η Τουρκία υπαναχωρήσει τότε η ΕΕ θα επιβάλει τομεακές κυρώσεις

Επιτυχή χαρακτήρισε την τηλεδιάσκεψη Μισέλ - Ερντογάν - Μέρκελ, κοινοτικός αξιωματούχος. Σημείωσε πως οι συλλογικές προσπάθειες απέδωσαν, με αποτέλεσμα να ανοίξει παράθυρο για τη διπλωματία.  

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι, εάν η Τουρκία υπαναχωρήσει από τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και επιστρέψει στην κλιμάκωση και στην επιθετικότητα, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει και θα εφαρμόσει το πακέτο τομεακών κυρώσεων.
 
Ερωτηθείς για την προσθήκη νέων ονομάτων στην υφιστάμενη λίστα κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, λόγω των έκνομων ενεργειών της στην Κυπριακή ΑΟΖ, τόνισε πως επί του παρόντος δεν υπάρχει ομοφωνία για επιπρόσθετες καταχωρήσεις. Ανέφερε, παράλληλα, πως για το συγκεκριμένο ζήτημα γίνονται παρασκηνιακές επαφές με στόχο τη μείωση της έντασης και την αποκλιμάκωση.  
 
Επεσήμανε πως οι προσπάθειες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων έφεραν αποτέλεσμα, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη.  
 
Τόνισε δε, ότι οι ενέργειες του Σαρλ Μισέλ και της Καγκελαρίου της Γερμανίας, διενεργούνται σε συντονισμό και με τον πρόεδρο της Γαλλίας.  
 
Ο κοινοτικός αξιωματούχος έκανε λόγο για δυναμική προσέγγιση στα θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, σε τέσσερα επίπεδα: Στις διμερείς σχέσεις Βρυξελλών - Άγκυρας, στο Κυπριακό πρόβλημα, στο θέμα των υδρογονανθράκων και του διαμοιρασμού τους και στο επίπεδο της διεθνούς διάσκεψης για τη Μεσόγειο.
 
Όσον αφορά το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας, υποστήριξε ότι η στάση της Λευκωσίας έγινε αποδεκτή με απογοήτευση από πολλά κράτη-μέλη.  
 
Ο κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε, ακόμη, ότι εάν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσουν συζητήσεις με την Τουρκία για σειρά ανοικτών θεμάτων.
 
Σύνταξη: Χρήστος Πάσιος

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:38

Τελευταιες Ειδησεις

19 Ιουνίου
Η Γερμανία σκόρπισε 4-2 την Πορτογαλία
20:58
Αλβανία: Το κλειδί της πόλης των Τιράνων στον Κ. Μπακογιάννη
20:57
Τένις: Στη δεύτερη θέση η Κύπρος και βλέπει... πλέι-οφ για άνοδο
20:54
Στα 62 τα νέα περιστατικά κορωνοϊού – 44 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσηλευτήρια
20:52
Mάχη με τις φλόγες στην Ασγάτα
19:25
Τατάρ: Επίσημες διαπραγματεύσεις μόνο αν γίνει αποδεκτό ‘ίσο διεθνές στάτους’
18:46
Τουρισμός: Προς άρση η καραντίνα των Βρετανών
18:41
Η ξηρασία που πλήττει τη Συρία θα επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
18:23
Η Ουγγαρία έμεινε όρθια απέναντι στη Γαλλία και μπορεί να ελπίζει
18:14
Βραζιλία-κορονοϊός : Μια "ανάσα" από τους 500.000 θανάτους από την Covid-19 η χώρα
18:14
Μπιτς-βόλει: Στους «16» του πανελληνίου πρωταθήματος οι Σιαπάνης και Σαββίδης
17:57
Ο Ερντογάν συνεχάρη τον Εμπραχίμ Ραϊσί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Ιράν
17:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand