Κοινοτικός αξιωματούχος: αν η Τουρκία υπαναχωρήσει τότε η ΕΕ θα επιβάλει τομεακές κυρώσεις

Επιτυχή χαρακτήρισε την τηλεδιάσκεψη Μισέλ - Ερντογάν - Μέρκελ, κοινοτικός αξιωματούχος. Σημείωσε πως οι συλλογικές προσπάθειες απέδωσαν, με αποτέλεσμα να ανοίξει παράθυρο για τη διπλωματία.  

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι, εάν η Τουρκία υπαναχωρήσει από τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και επιστρέψει στην κλιμάκωση και στην επιθετικότητα, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει και θα εφαρμόσει το πακέτο τομεακών κυρώσεων.
 
Ερωτηθείς για την προσθήκη νέων ονομάτων στην υφιστάμενη λίστα κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, λόγω των έκνομων ενεργειών της στην Κυπριακή ΑΟΖ, τόνισε πως επί του παρόντος δεν υπάρχει ομοφωνία για επιπρόσθετες καταχωρήσεις. Ανέφερε, παράλληλα, πως για το συγκεκριμένο ζήτημα γίνονται παρασκηνιακές επαφές με στόχο τη μείωση της έντασης και την αποκλιμάκωση.  
 
Επεσήμανε πως οι προσπάθειες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων έφεραν αποτέλεσμα, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη.  
 
Τόνισε δε, ότι οι ενέργειες του Σαρλ Μισέλ και της Καγκελαρίου της Γερμανίας, διενεργούνται σε συντονισμό και με τον πρόεδρο της Γαλλίας.  
 
Ο κοινοτικός αξιωματούχος έκανε λόγο για δυναμική προσέγγιση στα θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, σε τέσσερα επίπεδα: Στις διμερείς σχέσεις Βρυξελλών - Άγκυρας, στο Κυπριακό πρόβλημα, στο θέμα των υδρογονανθράκων και του διαμοιρασμού τους και στο επίπεδο της διεθνούς διάσκεψης για τη Μεσόγειο.
 
Όσον αφορά το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας, υποστήριξε ότι η στάση της Λευκωσίας έγινε αποδεκτή με απογοήτευση από πολλά κράτη-μέλη.  
 
Ο κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε, ακόμη, ότι εάν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσουν συζητήσεις με την Τουρκία για σειρά ανοικτών θεμάτων.
 
Σύνταξη: Χρήστος Πάσιος

Τελευταιες Ειδησεις

02 Μαρτίου
Εγκρίθηκαν οι κυρώσεις κατά τεσσάρων προσώπων στη Ρωσία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
17:25
Ντόμινικ Ράαμπ:Σημείο εκκίνησης το μοντέλο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας
17:15
Ανησυχούν Υπουργός Υγείας και Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή
17:08
Αυτά είναι τα σημεία δειγματοληψίας rapid test για την Τετάρτη (03/03)
16:54
Στο 7,6% η ανεργία το 2020
16:49
Συνεδριάζει αύριο η εκτελεστική της ΚΟΠ για το θέμα των ξένων διαιτητών
16:34
Ζωντανά από το ΡΙΚ το ευρωπαϊκό κλειστού στίβου
16:06
Τρείς αγώνες για την Εθνική Αντρών
16:01
Συνάντηση με τον ηθοποιό Ανδρέα Φυλακτού, είχε η υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη.
15:53
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Τα μονοκλωνικά αντισώματα "Ρεγκν-cov2", μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ασθενών
15:45
Απαντητική επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, απέστειλε ο πρόεδρος Αναστασιάδης
15:34
Β. Παπαδόπουλος: "Το ΑΚΕΛ διεξάγει προεκλογική εκστρατεία εκτοξεύοντας ύβρεις και λάσπη"
15:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand