Κοινοτικός αξιωματούχος: αν η Τουρκία υπαναχωρήσει τότε η ΕΕ θα επιβάλει τομεακές κυρώσεις

Επιτυχή χαρακτήρισε την τηλεδιάσκεψη Μισέλ - Ερντογάν - Μέρκελ, κοινοτικός αξιωματούχος. Σημείωσε πως οι συλλογικές προσπάθειες απέδωσαν, με αποτέλεσμα να ανοίξει παράθυρο για τη διπλωματία.  

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι, εάν η Τουρκία υπαναχωρήσει από τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και επιστρέψει στην κλιμάκωση και στην επιθετικότητα, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει και θα εφαρμόσει το πακέτο τομεακών κυρώσεων.
 
Ερωτηθείς για την προσθήκη νέων ονομάτων στην υφιστάμενη λίστα κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, λόγω των έκνομων ενεργειών της στην Κυπριακή ΑΟΖ, τόνισε πως επί του παρόντος δεν υπάρχει ομοφωνία για επιπρόσθετες καταχωρήσεις. Ανέφερε, παράλληλα, πως για το συγκεκριμένο ζήτημα γίνονται παρασκηνιακές επαφές με στόχο τη μείωση της έντασης και την αποκλιμάκωση.  
 
Επεσήμανε πως οι προσπάθειες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων έφεραν αποτέλεσμα, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη.  
 
Τόνισε δε, ότι οι ενέργειες του Σαρλ Μισέλ και της Καγκελαρίου της Γερμανίας, διενεργούνται σε συντονισμό και με τον πρόεδρο της Γαλλίας.  
 
Ο κοινοτικός αξιωματούχος έκανε λόγο για δυναμική προσέγγιση στα θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, σε τέσσερα επίπεδα: Στις διμερείς σχέσεις Βρυξελλών - Άγκυρας, στο Κυπριακό πρόβλημα, στο θέμα των υδρογονανθράκων και του διαμοιρασμού τους και στο επίπεδο της διεθνούς διάσκεψης για τη Μεσόγειο.
 
Όσον αφορά το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας, υποστήριξε ότι η στάση της Λευκωσίας έγινε αποδεκτή με απογοήτευση από πολλά κράτη-μέλη.  
 
Ο κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε, ακόμη, ότι εάν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσουν συζητήσεις με την Τουρκία για σειρά ανοικτών θεμάτων.
 
Σύνταξη: Χρήστος Πάσιος

Τελευταιες Ειδησεις

28 Φεβρουαρίου
Νίκη για το ΑΠΟΕΛ
20:43
Νικη και στη Λεμεσό για τον Κεραυνό
20:39
Ανακοινώθηκαν 283 νέα περιστατικά COVID-19 την Κυριακή, στο 0,63% το ποσοστό θετικότητας
20:18
Νίκη και κορυφή για την Ομόνοια
18:52
Υπ.Υγείας:12 αλυσίδες κρουσμάτων- Οι πέντε εντοπίστηκαν σε σχολικές μονάδες
18:42
Προεδρικό:Το ΑΚΕΛ δεν αποφεύγει τον δρόμο του λαϊκισμού σε σχέση με την πανδημία
18:16
Ελλάδα-Κορονοϊός:1.269 κρούσματα, 391 διασωληνωμένοι, 36 θάνατοι
17:47
Yπουργείο Παιδείας: Θα απαιτείται αρνητικό rapid test από μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης
17:23
Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες της Πάφου
16:55
Γαλλία-Γερμανία: Το Παρίσι ζητεί συνομιλίες μετά την γερμανική επιβολή διασυνοριακών περιορισμών
16:49
Ισραήλ: Εμβολιάζει παλαιστίνιους που απασχολούνται εκεί ή σε κατεχόμενη Δυτική Όχθη
16:34
Στο +11 η πρωτοπόρος Apollon Ladies
16:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand