Στο Υπουργικό την άλλη βδομάδα νέα σχέδια εργασίας για ανέργους

Την ερχόμενη βδομάδα θα κατατεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο τα σχέδια που αφορούν επιδότηση μισθολογικού κόστους, που υπερβαίνει και το 75%, για πρόσληψη ανέργων, αλλά επιπρόσθετα και σχέδια που θα αφορούν κατάρτιση σε θέματα ασφάλειας και υγείας και ψηφιακών γνώσεων, όπου θα επιδοτείται το 25% του μισθολογικού κόστους μιας μικρής επιχείρησης.Όπως δήλωσε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, στόχος είναι να καλυφθούν περίπου 2.000 επιχειρήσεις με κατάρτιση σε αυτά τα δύο πολύ σημαντικά θέματα, των ψηφιακών γνώσεων και θεμάτων ασφάλειας και υγείας.

Ανέφερε επίσης ότι έχει εγκριθεί και κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο ζητείται η επέκταση της αρμοδιότητας της Υπουργού να εκδίδει αποφάσεις για στήριξη των εργαζομένων και μετά τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα μέχρι και Μάρτιο του 2021.

Η Υπουργός είπε ότι ενημέρωσε την Επιτροπή Εργασίας για τα θέματα που αφορούν την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και για την κυβερνητική πολιτική που αφορά, και μέχρι τον Οκτώβριο, την στήριξη των εργαζομένων που απασχολούνται στην τουριστική βιομηχανία , στα ξενοδοχεία, και στις συνδεόμενες με τον τουρισμό επιχειρήσεις, τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες και τους ανέργους.
 
«Επιπρόσθετα έχουν ενημερωθεί (οι Βουλευτές) για τις προσπάθειες που γίνονται για τα θέματα κατάρτισης ανέργων, τόσο από την Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου αλλά και την πολιτική μας που στοχεύει σε συνέχιση και μέχρι τέλος Οκτωβρίου, αλλά για τις τουριστικές επιχειρήσεις και μέχρι τον Μάρτιο, με την ένταξή τους, στα σχέδια πλήρους αναστολής των εργασιών των επιχειρήσεων και μερικής αναστολής», ανέφερε η κ. Αιμιλιανίδου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρεάς Φακοντής είπε ότι όσο πλησιάζουμε στο Χειμώνα τα προβλήματα ειδικότερα σε κλάδους του τουρισμού και σε επιχειρήσεις με συνάφεια με τον τουρισμό θα αυξάνονται. Έκανε αναφορά σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2ο εξάμηνο του 2020 όπου το ωριαίο κόστος στην Κύπρο μειώθηκε κατά 8,6 % και η ανεργία, με βάσει εκτιμήσεις του Υπουργείου, υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στο 9%.

Είπε ότι ο κίνδυνος η ανεργία να εκτοξευθεί σε διψήφιους αριθμούς είναι μεγάλος και η Επιτροπή κατέθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Ο κ. Φακοντής πρόσθεσε ότι με βάση τις τοποθετήσεις της Υπουργού, τα σχέδια συνεχίζονται ως τέλος Οκτώβρη και είναι σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για νέο νομοσχέδιο με βάση το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα να λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα από το Νοέμβριο όσοι εργαζόμενοι ως τώρα ήταν σε σχέδια στήριξης καθώς η περίοδος αυτή θα θεωρείται εργάσιμη περίοδος.

Αυτό, τόνισε, είναι σημαντικό γιατί μεγάλη μερίδα εργαζομένων στο τουριστικό τομέα ζει με επιδόματα από την περσινή χρονιά.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας είπε ότι ζητήθηκε να ενταχθούν στα σχέδια και συνταξιούχοι που εργάζονται και συνεισφέρουν στο ΤΚΑ ενώ χαρακτήρισε προς την θετική κατεύθυνση και τα σχέδια που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση για την κατάρτιση εργαζομένων.

Σε ότι αφορά την εφάπαξ χορηγία που καλύπτει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους και υπήρξε εξαίρεση για κάποιες κατηγορίες, ο κ. Φακοντής είπε ότι ασκήθηκαν πιέσεις και θα την λάβουν όσοι είχαν ενταχθεί στο σχέδιο ασθενείας ή φροντίδας παιδιού και όχι μόνο όσοι είχαν καλυφθεί από το σχέδιο ανεργίας. Εξάλλου διαβεβαιώσεις δόθηκαν και για αντιμετώπιση περιστατικών αυθαίρετων απολύσεων και μαζικών παραβιάσεων όρων εργοδότησης.
 
Ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι αναμφίβολα τα προβλήματα στην τουριστική βιομηχανία θα αυξάνονται και θα πρέπει να υπάρχει μια συνεχής ενημέρωση και αναβάθμιση των σχεδίων για να μειωθούν τα τεράστια προβλήματα των επιχειρήσεων και εργαζομένων. Είπε ότι γίνονται αντιληπτοί οι περιορισμοί των δημόσιων οικονομικών αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αρκετές επιχειρήσεις είναι στα όρια τους και πρέπει να  υπάρχουν σχέδια για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές.
 
 
Νομοσχέδιο για θαλασσαιμικούς

Ικανοποίηση εκφράστηκε και για το ν/σ για να παρέχεται ειδικό επίδομα σε θαλασσαιμικούς ως αντιστάθμισμα στη σύνταξή τους καθώς το προσδόκιμο ηλικίας τους είναι χαμηλό.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι θα λαμβάνεται από τα 50 έτη αλλά θα πρέπει να πληρούνται προϋποθέσεις εισφορών για 15 χρόνια υπηρεσίας. Η παροχή θα γίνεται κατόπιν αίτησης με το ύψος να είναι ίδιο με αυτό της θεσμοθετημένης σύνταξης.
Το ειδικό επίδομα θα τερματίζεται όταν ο/η δικαιούχος είναι σε ηλικία σύνταξης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, το ν/σ καλύπτει το ένα τρίτο των θαλασσαιμικών και ζητήθηκε από το Υπουργείο να καταβάλει προσπάθεια για να καλυφθούν και οι υπόλοιποι που δεν συμπλήρωσαν τα 15 έτη υπηρεσίας λόγω προβλημάτων υγείας ή γιατί δεν έχουν απασχόληση.

Ικανοποίηση εξέφρασε και ο Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ καθώς την πρόταση αυτή την κατέθεσε το κόμμα του στην Υπουργό από το 2019, προσθέτοντας ότι αναμένεται στήριξη στη Βουλή από όλες τις πλευρές σε αυτό το κοινωνικά δίκαιο αίτημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:39

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιουνίου
Σε έντονες διπλωματικές ενέργειες αποδίδεται η Λευκωσία, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
08:34
Οπλισμός και ναρκωτικά εντοπίστηκαν σε οικία 54χρονου στη Λευκωσία
08:23
ΗΠΑ: Ένας νεκρός και 12 τραυματίες σε τουλάχιστον 8 επιθέσεις ενόπλου που κυκλοφορούσε με αυτοκίνητο
08:19
Προεδρικές εκλογές στο Ιράν: Οι κάλπες άνοιξαν, ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ ψήφισε
07:45
Κιμ Γιονγκ Ουν: Η Β. Κορέα πρέπει να προετοιμαστεί τόσο «για διάλογο» όσο και «για σύγκρουση» με τις ΗΠΑ
06:43
Νέα πλήγματα της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
06:28
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η ξηρασία μπορεί να είναι «η επόμενη πανδημία»
06:12
17 Ιουνίου
Ελλάδα: Ομολόγησε ο σύζυγος τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν
21:57
Δεν επιτεύχθηκε λύση για τους S400 στη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ερντογάν
21:39
Tζεντιλόνι: Οι αρχές ελληνικές διατήρησαν έντονο τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες
21:20
ΠτΔ:​ Είναι υποχρέωση της ΕΕ απέναντι σε ένα ΚΜ να αντιδράσει αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις
21:05
65 νέα περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν την Πέμπτη, κανένας θάνατος
20:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand