Περισσότερες από 60 πλούσιες χώρες προσχωρούν στον μηχανισμό πρόσβασης στο εμβόλιο του ΠΟΥ

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι περισσότερες από 60 πλούσιες χώρες, όχι όμως η Κίνα ή οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν προσχωρήσει στον μηχανισμό που έχει θέσει για να διευκολύνει την πρόσβαση των φτωχών χωρών στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τον κατάλογο που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα.

Ενώ πολλές χώρες δεν έχουν τους πόρους για να αναπτύξουν δικά τους εμβόλια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πριν από μερικές εβδομάδες την έναρξη, σε συνεργασία κυρίως με την Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποιήσεις (GAVI), ενός παγκόσμιου μηχανισμού πρόσβασης στο εμβόλιο κατά της Covid-19, γνωστού ως COVAX (Covid-19 Vaccine Global Access, παγκόσμια πρόσβαση στο εμβόλιο κατά της Covid-19).
 
Στη συνέχεια, ο οργανισμός ζήτησε στα τέλη Αυγούστου από τις χώρες που μπορούν να αυτοχρηματοδοτηθούν να αναλάβουν σταθερές δεσμεύσεις συμμετέχοντας σε αυτόν τον μηχανισμό πριν από τις 18 Σεπτεμβρίου, και να πραγματοποιήσουν τις αρχικές πληρωμές έως τις 9 Οκτωβρίου το αργότερο. Περισσότερες από 90 χώρες ή οντότητες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, καθώς και 64 χώρες υψηλού εισοδήματος, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.
 
Οι τελευταίες συμπεριλαμβάνουν τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (...) στο όνομα των 27 κρατών μελών της ΕΕ συν τη Νορβηγία και την Ισλανδία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επιβεβαίωσαν επίσημα την αποχώρησή τους από τον ΠΟΥ στις αρχές Ιουλίου, δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Ακριβώς όπως και η Κίνα, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019.
 
"Στόχος μας είναι να διαθέσουμε 2 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έως τα τέλη του 2021. Ενθαρρυνόμαστε όταν βλέπουμε μεγάλο αριθμό χωρών να δεσμεύονται υπέρ του μηχανισμού COVAX", δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Πρόσθεσε ότι η πανδημία "βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και χρειάζεται περισσότερη πολιτική και οικονομική στήριξη από τις κυβερνήσεις για την καταπολέμησή της.
 
Παράλληλα, ο δρ Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ, δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός δεν έχει αλλάξει την πολιτική του όσον αφορά τη μετάδοση του κορονοϊού μέσω αερολυμάτων, μετά μια αναφορά των αμερικανικών υγειονομικών αρχών ότι η COVID-19 μπορεί να μεταδίδεται μέσω αερομεταφερόμενων σωματιδίων που μπορεί να παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα και να ταξιδεύουν πέραν του 1,8 μέτρου.
 
Ωστόσο, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι "επικαιροποιούν επί του παρόντος τις συστάσεις τους σχετικά με την μετάδοση του SARS-CoV-2 μέσω αερομεταφερόμενων σωματιδίων. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα υπάρξει ενημέρωση".
 
"Σίγουρα δεν έχουμε δει νέα στοιχεία και η θέση μας σε αυτό παραμένει η ίδια", είπε ο δρ Ράιαν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.
 
Τα CDC είχαν αναφέρει παλαιότερα ότι ο ιός εξαπλώνεται κυρίως από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων όταν ένας άρρωστος βήχει, φτερνίζεται ή μιλά.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ - ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters/ΚΣΤ/ΜΚ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:40

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Εκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων
05:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.