Koμισιόν:Αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για το σύστημα εμπορίας εκπομπών ΕΕ

Αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου μετά το 2021, γνωστές και ως "Οδηγίες ETS", που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021, εξέδωσε σήμερα η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο έλεγχος των κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παροχή της δυνατότητας στην Ευρώπη να εκπληρώσει τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του ETS στοχεύουν στη μείωση του κινδύνου "διαρροής άνθρακα", όπου οι εταιρείες μεταφέρουν την παραγωγή σε χώρες εκτός της ΕΕ με λιγότερο φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα, οδηγώντας σε λιγότερη οικονομική δραστηριότητα στην ΕΕ και χωρίς μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, δίνουν τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να αποζημιώνουν εταιρείες σε τομείς κινδύνου για μέρος των υψηλότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που προκύπτουν από δασμούς άνθρακα που δημιουργούνται από το ETS της ΕΕ (το λεγόμενο κόστος έμμεσων εκπομπών).

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές του ETS στοχεύουν σε βοήθεια μόνο προς τομείς που διατρέχουν κίνδυνο διαρροής άνθρακα λόγω του υψηλού κόστους έμμεσων εκπομπών και της ισχυρής έκθεσής τους στο διεθνές εμπόριο. Με βάση μια αντικειμενική μεθοδολογία, 10 τομείς και 20 υποτομείς είναι επιλέξιμοι (σε ​​σύγκριση με 14 τομείς και 7 υποτομείς βάσει των προηγούμενων κατευθυντήριων γραμμών). Ορίζεται δε ένα σταθερό ποσοστό αποζημίωσης 75% στη νέα περίοδο (μειώθηκε από 85% στην αρχή της προηγούμενης περιόδου εμπορίας ETS) και αποκλείεται η αποζημίωση για μη αποδοτικές τεχνολογίες, για να διατηρηθούν τα κίνητρα των εταιρειών για ενεργειακή απόδοση. Τέλος το νέο σύστημα εξαρτά την αποζημίωση από πρόσθετες προσπάθειες απαλλαγής από τον άνθρακα από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, όπως η συμμόρφωση με τις συστάσεις του ελέγχου ενεργειακής απόδοσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:40

Τελευταιες Ειδησεις

17 Ιανουαρίου
Ανακοίνωση Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για διακύμανση ατμοσφαιρικής πίεσης λόγω έκρηξης στο Τόγκα
11:49
Νέα σημαντική μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού στο Ην. Βασίλειο
11:36
Nέα διαδικασία αποδέσμευσης ατόμων που νοσούν με κορονοϊό
11:22
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε την ετήσια έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού
11:06
Ο Τζόκοβιτς αφίχθη στο Ντουμπάι μετά την απέλασή του από την Αυστραλία
10:51
Κύπελλο Futsal: ΑΠΟΕΛ - Αραράτ (19:00)
10:41
Την κατάσταση στο Κυπριακό συζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών
10:35
Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση πυραύλου «αγνώστου τύπου»
10:05
Στεφάνου:Το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε από την αρχή ότι ο αγωγός EastMed είναι ένα πρότζεκτ με οικονομικά και γεωπολιτικά προβλήματα
09:43
Νίκη για τη Σάκκαρη στην πρεμιέρα
09:17
Στη Ρεάλ Μαδρίτης το Σούπερ Καπ
09:15
Λευκή ισοπαλία στο ντέρμπι
09:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand