Koμισιόν:Αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για το σύστημα εμπορίας εκπομπών ΕΕ

Αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου μετά το 2021, γνωστές και ως "Οδηγίες ETS", που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021, εξέδωσε σήμερα η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο έλεγχος των κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παροχή της δυνατότητας στην Ευρώπη να εκπληρώσει τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του ETS στοχεύουν στη μείωση του κινδύνου "διαρροής άνθρακα", όπου οι εταιρείες μεταφέρουν την παραγωγή σε χώρες εκτός της ΕΕ με λιγότερο φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα, οδηγώντας σε λιγότερη οικονομική δραστηριότητα στην ΕΕ και χωρίς μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, δίνουν τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να αποζημιώνουν εταιρείες σε τομείς κινδύνου για μέρος των υψηλότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που προκύπτουν από δασμούς άνθρακα που δημιουργούνται από το ETS της ΕΕ (το λεγόμενο κόστος έμμεσων εκπομπών).

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές του ETS στοχεύουν σε βοήθεια μόνο προς τομείς που διατρέχουν κίνδυνο διαρροής άνθρακα λόγω του υψηλού κόστους έμμεσων εκπομπών και της ισχυρής έκθεσής τους στο διεθνές εμπόριο. Με βάση μια αντικειμενική μεθοδολογία, 10 τομείς και 20 υποτομείς είναι επιλέξιμοι (σε ​​σύγκριση με 14 τομείς και 7 υποτομείς βάσει των προηγούμενων κατευθυντήριων γραμμών). Ορίζεται δε ένα σταθερό ποσοστό αποζημίωσης 75% στη νέα περίοδο (μειώθηκε από 85% στην αρχή της προηγούμενης περιόδου εμπορίας ETS) και αποκλείεται η αποζημίωση για μη αποδοτικές τεχνολογίες, για να διατηρηθούν τα κίνητρα των εταιρειών για ενεργειακή απόδοση. Τέλος το νέο σύστημα εξαρτά την αποζημίωση από πρόσθετες προσπάθειες απαλλαγής από τον άνθρακα από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, όπως η συμμόρφωση με τις συστάσεις του ελέγχου ενεργειακής απόδοσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:40

Τελευταιες Ειδησεις

05 Οκτωβρίου
Αποσύρθηκαν από την κυπριακή αγορά προϊόντα που πιθανόν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση
18:27
Στο ΑΠΟΕΛ ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς
18:16
Σοβαρό τροχαίο στο Λιοπέτρι. Στο νοσοκομείο Λευκωσίας με επισκληρίδειο αιμάτωμα 11χρονο αγόρι
18:06
Τίτλοι Ειδήσεων - Τετάρτη 5 Οκτωβρίου
18:00
Ευρωκοινοβούλιο: «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» φώναξε Σουηδή ευρωβουλευτής και έκοψε την αλογοουρά της (Βίντεο)
17:47
Αναστολή των απεργιακών μέτρων μετά την ικανοποίηση των αιτημάτων του προσωπικού φυλακών, ανακοίνωσε η ΠΑΣΥΔΥ
17:21
Τη στρατηγική για την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη υιοθέτησαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Παιδείας
17:05
Αυλαία σήμερα για τον οδικό έρανο ΠΑΣΥΚΑΦ
16:49
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 5/10/2022
16:28
Νέα απεργία στους βρετανικούς σιδηροδρόμους
16:17
Στο μόλις 0,85% του ΑΕΠ οι δαπάνες για έρευνες στην Κύπρο το 2020, στο 10,7% ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης δεκαετίας
16:08
O ΠΟΕ προειδοποιεί ότι οι προοπτικές του παγκόσμιου εμπορίου μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω
15:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand