Αναστασιάδης-Σακελλαροπούλου: Συζήτησαν Κυπριακό, Αν. Μεσόγειο και Μεταναστευτικό

Η κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και το μεταναστευτικό ήταν ανάμεσα στα θέματα, που τέθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η διασάλευση της ειρήνης και της σταθερότητας λόγων των προκλήσεων και των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι πρόβλημα της ίδιας της Ευρώπης, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι επιβάλλεται να επικρατήσει η διεθνής νομιμότητα.

Τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει μέσα από τις νενομισμένες διαδικασίες και συγκεκριμένα μέσω ενός καλής πίστεως διαλόγου ή μέσω προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα υπερασπίζονται τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και την εθνική τους αξιοπρέπεια και θα συνεχίσουν να πορεύονται με στόχο τον άμεσο τερματισμό κάθε έκνομης ενέργειας από οπουδήποτε και αν προέρχεται.

Σημείωσε ότι οι προθέσεις της Τουρκίας για εκτροχιασμό της συμφωνημένης βάσης λύσης του κυπριακού προκαλεί ανησυχία και επιβάλλει την ενεργότερη εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έκανε επίσης αναφορά στις απειλές της τουρκικής πλευράς για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και την έλλειψη προόδου στο θέμα της εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη μία μεθοδευμένη προσπάθεια της Τουρκίας για αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου, είτε μέσω μεταφοράς εποίκων στα κατεχόμενα, είτε μέσω προώθησης αιτητών πολιτικού ασύλου στις ελεύθερες περιοχές.

Χαιρέτησε την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει νέα πρωτοβουλία στο κυπριακό βούληση και επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να εργάζεται με στόχο την εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που θα οδηγεί στην επανένωση του τόπου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η λύση πρέπει να είναι βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η λύση πρόσθεσε, πρέπει να δημιουργεί ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις.

Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία διατηρούν ενιαίο αρραγές διπλωματικό μέτωπο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το διεθνές δίκαιο, δήλωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Είπε ότι είναι μεγάλη η συγκίνησή της για την επίσκεψη στη μεγαλόνησο, που πραγματοποιείται -πρόσθεσε- σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, εν μέσω της τουρκικής παραβατικότητας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι η συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο θα συζητηθεί η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας.

Χαρακτήρισε θετικό βήμα την αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους "Όρουτς Ρέις" από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι αναμένεται να αποδειχθεί κατά πόσο επρόκειτο για κίνηση με βραχυπρόθεσμη στόχευση ή για επιλογή που θα έχει και συνέχεια.

Η κυρία Σακελαροπούλου είπε ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησαν για τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Άγκυρας, καθώς και για τις τουρκικές απειλές για εποικισμό των Βαρωσίων.

Τόνισε την ανάγκη σεβασμού των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο.

Είπε επίσης ότι επιβάλλεται η διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.

Για το μεταναστευτικό, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι αναμένεται η έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, οι οποίες έχουν δεχθεί πολύ μεγαλύτερο βάρος από όσο τους αναλογούσε.

Στο πλαίσιο ειδικής τελετής, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρασημοφόρησε την Ελληνίδα ομόλογό του με το Μεγάλο Περιδέραιο του Τάγματος Μακαρίου του Τρίτου. Εκφράζοντας ευχαριστίες για την ύψιστη τιμή, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε ότι η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού και διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα παραμένει σταθερός συμπαραστάτης της Λευκωσίας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.


Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής, Σταυρούλα Στεργίδου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:40

Τελευταιες Ειδησεις

27 Ιανουαρίου
Σε ισχύ από αύριο τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό
21:54
Στέλλα Κυριακίδου: Έκτη θεραπεία κατά της COVID-19 το Paxlovid
21:24
Τατάρ: Η Τουρκία θα απαντήσει στην ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας
20:45
Κρούσματα: 2.536 μολύνσεις ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας
19:57
Δύο νεκροί από χιονοστιβάδα στην Τουρκία
19:47
Κλειστοί δρόμοι λόγω χιονόπτωσης στα ορεινά
19:45
Ανανέωση της θητείας της UNFICYP αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
18:58
Κορωνοϊός: Μείωση κρουσμάτων και νοσηλευομένων στη Βρετανία
18:34
Επίσημα Αποελίστας ο Σαρφό, χειραψία και φωτογραφία με Πετρίδη
18:22
Ανακοίνωσε 'Αλτμαν η ΑΕΚ
18:06
112 νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα
17:50
Πουρσαϊτίδης ξανά στον ερυθρόλευκο πάγκο της Ν.Σαλαμίνας
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand