Πρόεδρος: Αλλάζουν άρδην τα δεδομένα στο ενεργειακό τοπίο

Τα δεδομένα στο ενεργειακό τοπίο αλλάζουν άρδην με την απελευθέρωση της αγοράς, το φυσικό αέριο και την άρση της απομόνωσης της Κύπρου, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος παρέλαβε στο Προεδρικό Μέγαρο την ετήσια Έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ).

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Ανδρέας Πουλικκάς αναφέρθηκε στο κόστος του ηλεκτρισμού με τις νέες διατιμήσεις του 2017 και στον ανταγωνισμό στην αγορά ενέργειας, αλλά και στα έργα Εuroasia Interconnector και Εuroafrica Interconnector   που αναμένεται να καταστήσουν την Κύπρο ενεργειακό κόμβο. Υπενθύμισε επίσης πως η ΡΑΕΚ έλαβε απόφαση για μείωση 10% στην τελική τιμή του ηλεκτρισμού για δύο μήνες, χωρίς μελλοντικό δικαίωμα ανάκτησης από την ΑΗΚ και αυτοί οι δύο μήνες έχουν παραταθεί για ακόμη τέσσερις μήνες.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραλαμβάνοντας την έκθεση, είπε ότι παρακολουθεί με προσοχή τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΡΑΕΚ για απελευθέρωση της αγοράς αλλά στο μεσοδιάστημα και τα όσα έχουν επιτευχθεί που από τη μια μειώνουν το κόστος του ηλεκτρισμού και από την άλλη «προχωρούμε μέσα από τις αποφάσεις σας και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης στην απελευθέρωση της αγοράς που είναι ένας σημαντικός παράγοντας».
 
«Ενώ την ίδια ώρα με το ενεργειακό κέντρο στο Βασιλικό και την προμήθεια φυσικού αερίου πλέον, αλλάζουν άρδην τα δεδομένα. Δεν θα διαφωνήσω για τη σημασία του Εuroasia και του euroafrica Ιnterconnector  που είναι όντως μια σημαντική εξέλιξη όσον αφορά την άρση της απομόνωσης, αλλά και του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος. Είμαι πάντα στο πλευρό σας για οποιεσδήποτε δυσκολίες αντιμετωπίζετε και γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποια εμπόδια τα οποία θα δούμε μαζί», ανέφερε ο ΠτΔ.
 
Ο κ. Πουλλικκάς τόνισε τη σημασία του κόστους του ηλεκτρισμού με την εφαρμογή των καινούργιων διατιμήσεων το 2017. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΡΑΕΚ σήμερα έχουμε συγκριτικά στοιχεία που αποδεικνύουν πόσο έχουν μειωθεί κάποιες από τις διατιμήσεις.

«Για παράδειγμα το έτος 2016  που είναι και το έτος αναφοράς, είναι το έτος πριν από τις νέες διατιμήσεις και συγκρίνουμε με το έτος 2017 όπου για παράδειγμα τα τέλη χρήσης δικτύου έχουν μειωθεί από το 2016 μέχρι σήμερα κατά 20%. Επίσης η βασική διατίμησης της χονδρικής έχει μειωθεί κατά 3% και επίσης η μέση τιμή της βασικής διατίμησης για τους οικιακούς έχει μειωθεί κατά 5,2% μεταξύ του 2016 και του 2020», ανέφερε.
 
Επιπλέον, είπε, λόγω της πανδημίας φέτος η ΡΑΕΚ έχει αποφασίσει για μείωση 10% στην τελική τιμή του ηλεκτρισμού για δύο μήνες, χωρίς μελλοντικό δικαίωμα ανάκτησης από την ΑΗΚ και αυτοί οι δύο μήνες έχουν παραταθεί για ακόμη τέσσερις μήνες, μετά από σχετική εισήγηση της ΑΗΚ.

Αναφέρθηκε και στην αγορά ηλεκτρισμού και τον υγιή  ανταγωνισμό περί τα τέλη του 2021.
«Υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις, η πρώτη αφορά το λογισμικό που θα πρέπει να υλοποιηθεί από τον διαχειριστή συστήματος διανομής και το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος, περί τα τέλη αυτού του χρόνου, και επίσης το πιο σημαντικό , το λογισμικό από τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς Κύπρου το  οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2021», ανέφερε.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΡΑΕΚ, και τα δυο αυτά λογισμικά είναι πολύ αναγκαία για την λειτουργία και την παρακολούθηση της αγοράς ηλεκτρισμού.

«Επίσης παρακολουθούμε πολύ στενά την πρόοδο των δύο ηλεκτρικών διασυνδέσεων, του Euro Africa Ιnterconnector και του Euroasia interconnector. Δυο διασυνδέσεις που θα άρουν την ενεργειακή απομόνωση της χώρας μας και επίσης θα καταστεί η Κύπρος ενεργειακό κόμβος από και προς την Ευρώπη και από και προς την Αίγυπτο και το Ισραήλ», σημείωσε.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:01

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιανουαρίου
Κύκλωμα μαστροπείας:Για προσπάθεια συγκάλυψης κατηγορεί την ελληνική και την κυπριακή αστυνομία ο Ηλίας Γκιώνης
10:59
Νέο κύμα ψύχους επηρεάζει την Κύπρο-Μετά την Ελλάδα η "Ελπίς" πλήττει το νησί
10:45
Επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, θα έχει ο ΥΠΕΞ
10:34
Κλειστοί για όλα τα οχήματα είναι οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος
10:02
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση έως τις πέντε το απόγευμα-Πολύ ισχυροί άνεμοι έως και 8 μποφόρ
09:39
Συρία: Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι μάχες ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και τις κουρδικές δυνάμεις
09:28
Πρόωρες λεγόμενες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στα κατεχόμενα
08:58
Τουρκία: Συνελήφθη η δημοσιογράφος Σεντέφ Καμπάς για εξύβριση του προέδρου
08:45
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή (23/01)
08:19
22 Ιανουαρίου
Ράλι Μοντε Κάρλο: Επική μάχη με τους δύο Γάλλους παγκόσμιους πρωταθλητές
21:18
Άλλοι έξι θάνατοι και 1,984 νέα κρούσματα κορονοιού στην Κύπρο
20:05
Ρωσία-Ουκρανία: Οι διαπραγματευτές του "σχήματος της Νορμανδίας" θα συναντηθούν εντός της εβδομάδας στο Παρίσι
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand