Κώδωνας κινδύνου για την ταχύτητα τήξης των πάγων σε Ανταρκτική και Γροιλανδία

Οι πάγοι στη Γροιλανδία και στην Ανταρκτική λιώνουν με ρυθμό που αντιστοιχεί στο χείριστο σενάριο για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λιντς στη Βρετανία και το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Δανίας διαπίστωσαν ότι η στάθμη της θάλασσας έχει ήδη ανεβεί κατά 1,8 εκατοστά σε σύγκριση με το 1990, κάτι που συνιστά το χείριστο σενάριο με βάση τα μοντέλα του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή.

Αυτό που επισημαίνουν παράλληλα οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change είναι πως η τήξη των πάγων από χερσαία στρώματα και παγετώνες έχουν υπερκεράσει το φαινόμενο της θερμικής επέκτασης ως η κύρια αιτία της ανόδου της στάθμης των θαλασσών.

Το φαινόμενο της θερμικής επέκτασης συνίσταται στην αύξηση της μάζας του αλμυρού νερού της θάλασσας λόγω υπερθέρμανσης.

Η ίδια μελέτη προειδοποιεί ότι αν η τήξη των πάγων σε Ανταρκτική και Γροιλανδία συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, τότε η στάθμη των θαλασσών θα μπορούσε να αυξηθεί κατά ακόμα 17 εκατοστά έως το τέλος του τρέχοντος αιώνα, εκθέτοντας 16 εκατομμύρια ανθρώπους σε πλημμύρες κάθε χρόνο.

Η τήξη των πάγων της Ανταρκτικής έχουν προκαλέσει αύξηση θαλάσσιας στάθμης κατά 7,2 χιλιοστά και της Γροιλανδίας κατά λίγο περισσότερο από 1 εκατοστό.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Τομ Σλέιτερ από το Κέντρο Πολικής Παρατήρησης και Μοντέλων στο Πανεπιστήμιο του Λιντς είπε ότι το λιώσιμο των πάγων εξελίσσεται ταχύτερα από όσο ανέμεναν οι επιστήμονες και από όσο προβλέπουν τα υπάρχοντα κλιματικά μοντέλα. «Διατρέχουμε τον κίνδυνο να πιαστούμε απροετοίμαστοι για τους κινδύνους που θέτει η αύξηση της στάθμης της θάλασσας», είπε ο Βρετανός ερευνητής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:01

Τελευταιες Ειδησεις

02 Οκτωβρίου
Ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα State Partnership των ΗΠΑ - Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε το γεγονός ο Υπουργός Άμυνας
05:55
01 Οκτωβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Σάββατο 1η Οκτωβρίου
22:00
Σαρλ Μισέλ: "Το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream συνιστά απειλή για την ΕΕ"
21:48
Ουκρανία: Τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από την πόλη Λιμάν
20:37
Ιράν: Διαδηλώσεις αλληλεγγύης ανά τον κόσμο προς το κίνημα αμφισβήτησης που ξέσπασε μετά τον θάνατο της Αμινί
20:03
Nord Stream: Γερμανία, Δανία και Σουηδία θα συστήσουν κοινή ομάδα για να ερευνήσουν τις διαρροές στους αγωγούς
19:26
ΠτΔ: "Ήταν και παραμένει έντονη και ειλικρινής η επιθυμία για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό"
19:03
Μπλίνκεν: "Η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει ρόλο - κλειδί για τη διασφάλιση της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου"
18:42
Νέο «μπλόκο» Μενέντεζ με τροπολογία για τα τουρκικά F-16
18:34
Σε λειτουργία ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB - Αλλάζουν τα δεδομένα ως προς την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν
18:12
Ένατη pole position για Λεκλέρ
17:40
Σε έκθεση στο Κατάρ μια μυθική φανέλα του Μαραντόνα
17:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand