Κώδωνας κινδύνου για την ταχύτητα τήξης των πάγων σε Ανταρκτική και Γροιλανδία

Οι πάγοι στη Γροιλανδία και στην Ανταρκτική λιώνουν με ρυθμό που αντιστοιχεί στο χείριστο σενάριο για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λιντς στη Βρετανία και το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Δανίας διαπίστωσαν ότι η στάθμη της θάλασσας έχει ήδη ανεβεί κατά 1,8 εκατοστά σε σύγκριση με το 1990, κάτι που συνιστά το χείριστο σενάριο με βάση τα μοντέλα του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή.

Αυτό που επισημαίνουν παράλληλα οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change είναι πως η τήξη των πάγων από χερσαία στρώματα και παγετώνες έχουν υπερκεράσει το φαινόμενο της θερμικής επέκτασης ως η κύρια αιτία της ανόδου της στάθμης των θαλασσών.

Το φαινόμενο της θερμικής επέκτασης συνίσταται στην αύξηση της μάζας του αλμυρού νερού της θάλασσας λόγω υπερθέρμανσης.

Η ίδια μελέτη προειδοποιεί ότι αν η τήξη των πάγων σε Ανταρκτική και Γροιλανδία συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, τότε η στάθμη των θαλασσών θα μπορούσε να αυξηθεί κατά ακόμα 17 εκατοστά έως το τέλος του τρέχοντος αιώνα, εκθέτοντας 16 εκατομμύρια ανθρώπους σε πλημμύρες κάθε χρόνο.

Η τήξη των πάγων της Ανταρκτικής έχουν προκαλέσει αύξηση θαλάσσιας στάθμης κατά 7,2 χιλιοστά και της Γροιλανδίας κατά λίγο περισσότερο από 1 εκατοστό.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Τομ Σλέιτερ από το Κέντρο Πολικής Παρατήρησης και Μοντέλων στο Πανεπιστήμιο του Λιντς είπε ότι το λιώσιμο των πάγων εξελίσσεται ταχύτερα από όσο ανέμεναν οι επιστήμονες και από όσο προβλέπουν τα υπάρχοντα κλιματικά μοντέλα. «Διατρέχουμε τον κίνδυνο να πιαστούμε απροετοίμαστοι για τους κινδύνους που θέτει η αύξηση της στάθμης της θάλασσας», είπε ο Βρετανός ερευνητής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:01

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.