Εννέα ταινίες με υποστήριξη της ΕΕ στο 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

Το 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ξεκινά σήμερα και 9 ταινίες θα υποστηριχθούν από το πρόγραμμα MEDIA, της ΕΕ για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών παραγωγών. Τέσσερις από αυτές τις ταινίες επιλέχθηκαν για να διαγωνιστούν για το Χρυσό Λιοντάρι: Amants (Εραστές) από τη Nicole Garcia (Γαλλία), το "Never Gonna Snow Again" από τους Małgorzata Szumowska (Πολωνία και Γερμανία), Quo Vadis, Aida, των Jasmila Zbanic (συμπαραγωγή εννέα χωρών) και Notturno από τον Gianfranco Rosi (Ιταλία).

Ο διαγωνισμός Orizzonti, ο οποίος είναι αφιερωμένος στις τελευταίες τάσεις του διεθνούς κινηματογράφου, θα παρουσιάσει τρεις τίτλους που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα MEDIA και δύο άλλους στην ενότητα VR Expanded της Βενετίας. Επιπλέον, τρεις ταινίες που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα θα συμμετάσχουν στο Giornate degli Autori και στη Διεθνή Εβδομάδα Κριτικών Κινηματογράφου της Βενετίας.

Στο περιθώριο του φεστιβάλ, η Κομισιόν θα διοργανώσει ένα Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ψηφιακών Κινηματογράφων την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα δώσει την εναρκτήρια ομιλία ο Επίτροπος Breton. Η εκδήλωση θα είναι μια ευκαιρία να εξεταστούν τα μέσα για την προώθηση της ανάκαμψης και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού οπτικοακουστικού τομέα, ο οποίος επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορωνοϊού.

Επιπλέον, η Κομισιόν δημοσίευσε σήμερα μια έκθεση για την παρακολούθηση της προόδου και την παρουσίαση των κύριων επιτευγμάτων του Creative Europe, του προγράμματος πλαισίου της ΕΕ για τη στήριξη των πολιτιστικών και οπτικοακουστικών τομέων. Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση, το πρόγραμμα `Δημιουργική Ευρώπη` συνεχίζει να παρέχει ουσιαστική υποστήριξη για το ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό περιεχόμενο και ενισχύει τη μουσική ποικιλομορφία, την κινητικότητα των καλλιτεχνών και την ισότητα των φύλων, συμβάλλοντας ταυτόχρονα σε ένα τομέα πιο πράσινο και πιο βιώσιμο. Το 2019, το υποπρόγραμμα Creative Europe MEDIA υποστήριξε το 25% όλων των παραγωγών ταινιών στην ΕΕ, όπως και το προηγούμενο έτος. Υποστήριξε επίσης τον οπτικοακουστικό και κινηματογραφικό τομέα σε κάθε στάδιο του κύκλου παραγωγής: χάρη στο πρόγραμμα, περισσότεροι από 2.200 επαγγελματίες έχουν εκπαιδευτεί, έχουν αναπτυχθεί περισσότερα από 430 σενάρια ταινιών, έχουν παραχθεί 44 τηλεοπτικές σειρές, 290 ταινίες διανεμήθηκαν και υποστηρίχθηκαν 75 φεστιβάλ και δεκάδες εταιρείες που πειραματίζονται με ηλεκτρονικά μοντέλα διανομής. Μόνο το 2019, 21 ταινίες που χρηματοδοτήθηκαν από το MEDIA έλαβαν 40 βραβεία σε 7 από τα πιο διάσημα φεστιβάλ ταινιών στον κόσμο.

Ταυτόχρονα, το υποπρόγραμμα `Πολιτισμός`, το οποίο ενθαρρύνει τη συνεργασία σε όλη την Ευρώπη στις παραστατικές τέχνες, τις εκδόσεις, την αρχιτεκτονική και άλλα, έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 3.100 οργανισμούς σε 501 έργα. Βοήθησε επίσης στην περαιτέρω ψηφιοποίηση του πολιτιστικού τομέα, καθώς και στην ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης και της ένταξης των μειονεκτουσών ομάδων. Σημειώθηκε επίσης πρόοδος όσον αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω της διευκόλυνσης εγγυήσεων CCS, η οποία βοήθησε 1.547 ΜΜΕ να χρηματοδοτήσουν έργα αξίας 1,08 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τέλος, η έκθεση παρουσιάζει τα βασικά στοιχεία του νέου προγράμματος, Creative Europe 2021-2027, το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2021 και το οποίο θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί και δημιουργικοί τομείς εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Κομισιόν πρότεινε ότι ο πολιτιστικός και ο δημιουργικός τομέας θα καταστούν ουσιαστικό μέρος του προτεινόμενου σχεδίου ανάκαμψης για την Ευρώπη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης και ταχεία ανάκαμψή τους από την κρίση του κοροναϊού, καθώς και η αυξημένη ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:01

Τελευταιες Ειδησεις

30 Ιουνίου
Ανευρέθηκαν κυνηγετικά όπλα που είχαν κλαπεί από κατοικίες στην Πάφο
21:58
Εγκρίθηκαν οι κανονισμοί για πρόσληψη 300 ειδικών Αστυνομικών για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών
21:37
Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτη ένδειξη για εγχώρια μετάδοση – Συνολικά 7 τα κρούσματα στην Ελλάδα
21:19
Μακρόν: Επετεύχθη συμβιβασμός μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας για την επίλυση των διαφορών τους
21:00
Εν μέσω αντιπαραθέσεων για Γρίβα και Βοηθούς Ανεξάρτητων αξιωματούχων εγκρίθηκε ο 2ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός
20:41
YΠΕΣ: Η Τουρκία επιδίδεται σε έναν «αλλότροπο τύπο εποικισμού» των ελεύθερων περιοχών μέσω παράτυπων μεταναστών
20:25
Καθήκον του ΑΚΕΛ η απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Συναγερμού-Αναστασιάδη, λέει ο Στεφάνου
20:03
Τέταρτες θέσεις για Ποδηλασία (2) και Μικτό Σκητ
19:46
Καμπανάκι για αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού το καλοκαίρι στην Ευρώπη κρούει ο ΠΟΥ. Προτρέπει να τηρούνται οι συστάσεις του
19:44
Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει την πορεία του ως προς την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
19:24
Περίπου 16 εκατομμύρια Ουκρανοί χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
19:02
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο χωριό Χρυσοχού το οποίο βρίσκεται δίπλα από την Πόλη Χρυσοχούς.
18:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand