Αμερικανίδα Πρέσβειρα: Δεν αφορά την Τουρκία η απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο

Η απόφαση των ΗΠΑ για άρση για ένα χρόνο του εμπάργκο που επιβλήθηκε στην Κύπρο καθόσον αφορά τους μη φονικούς εξοπλισμούς δεν αφορά την Τουρκία αλλά τη μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την αντιμετώπιση παραγόντων με κακή δράση στην περιοχή, δήλωσε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ.

Κληθείσα να σχολιάσει, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, τις τουρκικές αντιδράσεις στην απόφαση των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε την Τρίτη το βράδυ από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, η κ. Γκάρμπερ είπε πως "οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Τουρκία για την απόφασή τους χθες βράδυ", παροτρύνοντας όπως μη υπάρξει μια υπερβολική αντίδραση για αυτήν.

"Η απόφαση αυτή δεν αφορά την Τουρκία. Αυτή η απόφαση αφορά μια μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την αντιμετώπιση παραγόντων με κακή δράση στην περιοχή", ανέφερε. Πρόσθεσε πως "η Τουρκία είναι ένας πολύ πολύτιμος σύμμαχος των ΗΠΑ. Είναι σύμμαχος και εταίρος στο ΝΑΤΟ. Εκτιμούμε τη σχέση μας με την Τουρκία. Είναι περίπλοκη. Αλλά δεν έχουμε σχέσεις συναλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου", σημείωσε.

Εκτιμούμε την Τουρκία ως σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, είναι εποικοδομητική για παράδειγμα μαζί μας στον αγώνα κατά του ISIS, υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους έχουμε καλή συνεργασία αλλά ασφαλώς υπάρχουν και διαφορές, ανέφερε.

Η κ. Γκάρμπερ είπε πως η απόφαση των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο θα έχει ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2020 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Υπογράμμισε πως "αυτό το βήμα ενισχύει την σχέση για την ασφάλεια που έχουμε με την Κυπριακή Δημοκρατία και αυξάνει την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου".
 
Είπε επίσης πως αυτή η απόφαση δεν αντικατοπτρίζει μια αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ για διευθέτηση του Κυπριακού. «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε μια συνολική διευθέτηση για επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που θα ωφελήσει όλους τους Κυπρίους καθώς και την ευρύτερη περιοχή», επεσήμανε.
 
Σημειώνοντας πως κάποιοι θα ρωτήσουν αν οι ΗΠΑ κάνουν αυτό το βήμα ως απάντηση στις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα υπογράμμισε πως «η απάντηση είναι όχι».

Ρωσικά πολεμικά πλοία
-------------------------------
Η κ. Γκάρμπερ υπενθύμισε πως η νομοθεσία που κατέστησε δυνατή τη λήψη της απόφασης που ανακοινώθηκε καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει τις προσπάθειές της για εφαρμογή ισχυρών κανονισμών κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και για χρηματοπιστωτική ρυθμιστική εποπτεία, και να κάνει τα απαραίτητα βήματα για άρνηση πρόσβασης στα ρωσικά πολεμικά πλοία στα λιμάνια της για ανεφοδιασμό και υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας πως "οι ΗΠΑ προτρέπουν την Κυπριακή Δημοκρατία να κάνει αυτά τα βήματα".

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα αυτό, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα είπε πως η απόφαση που λήφθηκε από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ και για την οποία ενημερώθηκε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν εργάζονται με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν την ενθαρρύνουν να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να αρνηθεί την πρόσβαση των ρωσικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια της για ανεφοδιασμό και υπηρεσίες.
 
«Πιστεύουμε ότι η Ρωσία παίζει έναν πολύ αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή, ειδικότερα στη Συρία, και μπορείτε να δείτε τον αντίκτυπο που έχει αυτό στο νησί με τη ροή των μεταναστών που έρχονται από τη Συρία για παράδειγμα», ανέφερε. Σημείωσε πως αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο θα συνεχίσουν να συζητούν με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως το πράττουν εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα.

Ανάπτυξη σχέσης ΗΠΑ - Κύπρου στον τομέα της ασφάλειας
---------------------------------------------------------------
Η κ. Γκάρμπερ είπε πως η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια συνεχίζει να αναπτύσσεται.
 
Ο Κύπρος είναι ένας σημαντικός εταίρος, και ένα παράγοντας κλειδί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες την αποφασιστικότητα του ΥΠΕΞ Πομπέο για την άρση για ένα χρόνο του εμπάργκο που αφορά τους μη φονικούς εξοπλισμούς ως κάτι που είναι υπέρ του εθνικού συμφέροντος των ΗΠΑ, σημείωσε.
 
Η κ. Γκάρμπερ είπε πως η αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ εδώ και μήνες στο θέμα αυτό είναι συνέπεια του αυξανόμενου συνεταιρισμού της χώρας με την Κυπριακή Δημοκρατία στα θέματα ασφάλειας και του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ αξιολογούν την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή αυξανόμενης στρατηγικής σημασίας σε μια εποχή μεγάλου ανταγωνισμού ισχύος.
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας σημαντικός εταίρος και προσβλέπουμε στη συνέχιση της εμβάθυνσης των διμερών μας σχέσεων για προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπογράμμισε.
 
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο μελλοντικής παρουσίας αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η κ. Γκάρμπερ είπε πως στο πλαίσιο της αυξανόμενης διμερούς σχέσης τους στον τομέα της ασφάλειας με την Κυπριακή Δημοκρατίας, οι ΗΠΑ διεξήγαγαν τον τελευταίο καιρό ορισμένες ασκήσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά αυτές δεν είχαν άμεση σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή.
 
Σημείωσε, περαιτέρω, πως υπήρξε αυξημένος αριθμός επισκέψεων αμερικανικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια πέρσι και πως προσβλέπουν και σε άλλες τέτοιες επισκέψεις στο μέλλον.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είπε πως "είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και περήφανοι που η ExxonMobil και η Chevron είναι εδώ" και επανέλαβε πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύσσει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΓΚ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:01

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.