Κ. Μητσοτάκης: Τα συμπεράσματα της Συνόδου των MED7 στέλνουν σαφές μήνυμα στην Τουρκία

Στην εκτίμηση ότι τα συμπεράσματα της Συνόδου των MED7 στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, προχώρησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι αν η Τουρκία επιθυμεί έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να το αποδείξει στην πράξη, σταματώντας αμέσως τις μονομερείς ενέργειες. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Άγκυρα πρέπει να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες. «Τα συμπεράσματα της συνόδου στην παράγραφο 6 στέλνουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα. Δείχνουν στην Τουρκία το δρόμο. Αν θέλει πραγματικά έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ πρέπει να το αποδείξει στην πράξη. Να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες, να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες. Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας πως η Μεσόγειος είναι ζωτικός χώρος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά και δεν εκχωρείται σε τρίτους».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ευρωπαϊκή στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο δεν αποτελεί απλά έκφραση αλληλεγγύης αλλά είναι αναγνώριση του γεγονότος ότι πλέον εδώ πέρα διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την ίδια την Ευρώπη.
«Θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη», σημείωσε και κάλεσε την Άγκυρα να «απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες, να επιστρέψει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών από όπου αποχώρησε το 2016 και αν δεν συμφωνήσουμε, πάντα υπάρχει η λύση του δικαστηρίου της Χάγης».

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα τελευταία θλιβερά γεγονότα στη Μόρια και υπογράμμισε ότι για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί πρώτη μέριμνα ήταν η φροντίδα των ασυνόδευτων ανηλίκων παιδιών. Ευχαρίστησε, επίσης, τον Γάλλο Πρόεδρο και τη Γερμανίδα Καγκελάριο για την απόφαση να φιλοξενήσουν ασυνόδευτα παιδιά στις χώρες τους. Τέλος, σημείωσε πως η Ελλάδα και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου σηκώνουν δυσβάστακτο βάρος ενός ευρωπαϊκού προβλήματος και υπογράμμισε πως σήμερα η Ευρώπη οφείλει από τα λόγια συμπαράστασης να περάσει σε πράξεις αλληλεγγύης.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:50

Τελευταιες Ειδησεις

13 Ιουνίου
Μισέλ: H G7 θα επιταχύνει τη διανομή εμβολίων κατά της COVID-19 σε όλο τον κόσμο
17:04
G7: Η Κίνα καλείται να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην επαρχία Σιντζιάνγκ και στο Χονγκ Κονγκ
16:43
EURO 2020: Σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Κρίστιαν Έρικσεν
16:36
Αξιωματούχος ΕΜΑ: Ίσως χρειαστεί να σταματήσει η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 60 ετών
16:05
Πούτιν: Θα παραδώσω εγκληματίες του κυβερνοχώρου στις ΗΠΑ αν και εκείνες κάνουν το ίδιο
15:48
Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 200 έτη ελληνικής επανάστασης και τη μάχη Αγίας Νάπας
15:23
Σε 60 σημεία η δειγματοληψία τη Δευτέρα για rapid test
14:58
Υπέρβαση όρων εντολής της και σύγκρουση συμφερόντων καταλογίζει στην Ερευνητική για πολιτογραφήσεις ο Γεν. Ελεγκτής
14:41
Η G7 θα προσφέρει 1 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid
14:27
Το EURO 2020 συνεχίζεται σήμερα με τρεις αγώνες
14:20
Ελλάδα:Περισσότεροι από 7 στους 10 πολίτες υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού
14:08
Εορτάστηκε στον νεο-εγκαινιασθέντα Καθεδρικό Ναό Απ. Βαρνάβα η μνήμη του πολιούχου της Λευκωσίας
13:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand