Διάσκεψη MED7: Πλήρης στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο και μήνυμα στην Τουρκία

Την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των τουρκικών παράνομων ενεργειών σε βάρος των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων εξέφρασαν οι ηγέτες των επτά μεσογειακών κρατών της ΕΕ, κατά την 7η Σύνοδο Κορυφής των MED7 που πραγματοποιήθηκε στην Κορσική, ύστερα από πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.


Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνοντας ότι «αν δεν αφυπνιστούμε η Μεσόγειος θα γίνει χώρος ηγεμονικών αντιπαραθέσεων».

Ο κ. Μακρόν εξέφρασε την ξεκάθαρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο στέλνοντας μήνυμα στήριξης έναντι των παράνομων γεωτρήσεων και των απειλών από πλευράς της Τουρκίας κατά της κυριαρχίας δύο ευρωπαϊκών κρατών.

«Εκφράσαμε τη βούληση μας κάτι που θα επαναλάβουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να ξεκινήσει ένας υπεύθυνος διάλογος και να βρεθεί λύση. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολος αυτός ο διάλογος και δεν είμαστε αφελείς αλλά θέλουμε καλή τη πίστη να υπάρξει διάλογος», είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι «όπως ορίζουμε στην παράγραφο 6 του κοινού ανακοινωθέντος έχουμε κοινό στόχο να επανέλθουμε σε ομαλές σχέσεις και σταθερότητα στην περιοχή, να σταματήσουν μονομερείς ενέργειες, οι παράνομες γεωτρήσεις, να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων για όλες τις δυνάμεις της περιοχής και να γίνει δεκτό το γεγονός ότι υπάρχουν διαφωνίες στην περιοχή αλλά πρέπει να ξεπεραστούν με διάλογο, διαπραγματεύσεις και ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων».

Δεν δυνατό, όπως σημείωσε, να υπάρξει διάλογος στο πλαίσιο της ΕΕ με την Τουρκία αν αυτός στηρίζεται σε ένοχη αδυναμία ή υποχωρητικότητα για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι ηγέτες συζήτησαν το ζήτημα της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και για τον ρόλο τη Τουρκίας, για την κλιμάκωση της έντασης, για τις προκλητικές συμπεριφορές, «για τον τρόπο που η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της ΕΕ, εξακολουθώντας μάλιστα να κατέχει παράνομα έδαφος ενός από αυτά, της Κύπρου, ενώ απροκάλυπτα πλέον απομακρύνεται από κάθε προσπάθειας ειλικρινούς συνεννόησης».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα Συμπεράσματα της Συνόδου στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα και δείχνουν στην Τουρκία τον δρόμο, και αν θέλει πραγματικά ένα ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ πρέπει να το αποδείξει στην πράξη σταματώντας αμέσως τις μονομερείς ενέργειες, να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες. «Θέλουμε τερματισμό των προκλήσεων και αρχή των συζητήσεων», είπε.

Όπως είπε στη συνέχεια, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα αποτρέψουν την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη. Τόνισε ότι η στήριξη προς την Ελλάδα και την Κύπρο δεν είναι απλά μια έκφραση αλληλεγγύης, είναι αναγνώριση του γεγονότος ότι πλέον διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την Ευρώπη. «Η Τουρκία έχει χρόνο πριν τη Σύνοδο Κορυφής να κάνει ένα βήμα πίσω και να χαράξει η ίδια την πορεία εξόδου από αυτή την κρίση, να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες, να συγκρατήσει την επιθετική ρητορική και να επιστρέψει ως προς τις σχέσεις της με την Ελλάδα στο τραπέζι» των συνομιλιών, είπε.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα είπε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει πλήρης αλληλεγγύη απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να στηριχθούν οι πρωτοβουλίες του Σαρλ Μισιέλ και του Ζοζέπ Μπορέλ προκειμένου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις ώστε να μην είναι μόνο θεωρητική η στήριξη αλλά και έμπρακτη.

Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανέφερε από πλευράς του ότι σε ό,τι αφορά την Τουρκία περιμένουμε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του τρέχοντος μηνός.

«Η θέση μας είναι καθοριστική. Θεωρούμε ότι βεβαίως πρέπει να επιδείξουμε στήριξη προς δύο κράτη της ΕΕ, ανήκουμε σε αυτή και μοιραζόμαστε πολλές πιέσεις, δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των ενεργειών της Τουρκίας. Ο διάλογος είναι το μήνυμα, πραγματικός διάλογος που προϋποθέτει ότι θα πρέπει να στηρίξουμε τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και την προεδρία της Γερμανίας», είπε.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε εξέφρασε πλήρη και έμπρακτη αλληλεγγύη προς Κύπρο και Ελλάδα και είπε, μεταξύ άλλων, ότι θέλουμε να διευρύνουμε τις δυνατότητες ενός διαλόγου και να καταλήξουμε σε κοινές λύσεις.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα είπε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, ότι εκφράζει την αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και συνειδητοποιούμε πόσο ευαίσθητη είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή.

«Η χώρα μου έχει μια ρήτρα ουδετερότητας που προβλέπεται στο Σύνταγμα μας και συνεπώς η δική μας θέση είναι σαφής. Η εδαφική κυριαρχία, α κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας θα πρέπει να τηρούνται βάσει του διεθνούς δικαίου. Η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και όλης της Μεσογείου είναι προς το συμφέρον όλων μας, όλων των Ευρωπαίων εταίρων και του συνόλου της περιφέρειας της Μεσογείου. Θα πρέπει να επικρατήσει ο διάλογος», κατέληξε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:50

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
Κάτω των 40 ετών οι εισαγωγές για COVID τις τελευταίες ημέρες, λέει στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος ΟΚΥπΥ
13:27
Για Κυπριακό, Βαρώσια και ΟΥΝΦΙΚΥΠ συζήτησαν Χριστοδουλίδης και Λακρουά
13:10
Προεδρικές εκλογές στο Περού: Η πολιτική ομίχλη πυκνώνει
12:52
Στα γαλάζια της Πάφου ο Μπρούνο Λέιτε
12:49
Έντονο προβληματισμό για το φαινόμενο των αλυσίδων κρουσμάτων κορονοϊού, εκφράζει ο Β. Σιλβέστρος
12:40
Ψηφιοποιήθηκαν πάνω από 20 χιλιάδες αρχαία ευρήματα και 1.595 αρχαία μνημεία της Κύπρου
12:27
Με εκπληκτικό Τζορτζ, μείωσαν σε 2 -1 οι Κλίπερς στη σειρά με τους Σανς, 106 -92
12:17
Αεκτζής μέχρι το 2023 ο Χριστοφόρου
12:10
Ισχυρός ανεμοστρόβιλος στην Τσεχία προκάλεσε θανάτους, τραυματισμούς και καταστροφές
12:09
Ανησυχία για την κατάσταση που εξελίσσεται με την πανδημία, εκφράζει η ΟΕΛΜΕΚ
11:55
Γιβραλτάρ: Χαλάρωσε η νομοθεσία για τις αμβλώσεις
11:50
Συνωστισμός και ένταση στο εμβολιαστικο κέντρο στο λιμάνι της Λαρνακας
11:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand