Μ.Βαρβιτσιώτης: Προϋπόθεση για τη λύση του Κυπριακού η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων

"Δεν μπορείς να έχεις μια ενοποιημένη Κύπρο, Κράτος Μέλος της ΕΕ με την παρουσία 30.000 Τούρκων στρατιωτών επί του εδάφους", δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών στην επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σε συζήτηση για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο αναπληρωτής Υπουργός τόνισε αναφερόμενος στον διάλογο για το Κυπριακό ότι προϋπόθεση για τη λύση είναι η αποχώρηση του συνόλου των ξένων στρατευμάτων, σημειώνοντας ότι “κανείς από εσάς δε θα δεχόταν κάτι τέτοιο (παρουσία τρίτης δύναμης) για τη χώρα του”.

Ο Μ.Βαρβιτσιώτης έδωσε στους ευρωβουλευτές κείμενο με το χρονικό των απειλών Ερντογάν με βάση αποσπάσματα ομιλιών του και άλλων Τούρκων αξιωματούχων που υποθάλπουν τι μίσος και τη χρήση της ιστορία για δημιουργία εχθρών. Μοίρασε μάλιστα και ένα κατάλογο με τα γεγονότα των τελευταίων μηνών.

Τέλος απαντώντας σε ερωτήσεις, ξεκαθάρισε ότι διάλογος επ’ απειλή πολέμου δεν μπορεί να επιτύχει. “Διάλογος με απειλές είναι εκβιασμός”, εξήγησε και σημείωσε ότι ακριβώς το ίδιο συνέβη νωρίτερα και με το μεταναστευτικό, όπου ο Ερντογάν εκβίασε την ΕΕ ζητώντας “χώρο” για  τις δικές του πολιτικές με αντάλλαγμα το μεταναστευτικό.

Ο Υπουργός καλωσόρισε τη  Γερμανική πρωτοβουλία, σημείωσε ότι  “ζητούμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”, αλλά ξεκαθάρισε ότι “θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ακόμα και μόνοι μας”.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει το Καστελλόριζο  και τους πολίτες του, αλλά ταυτόχρονα δεν θα προκαλέσει στρατιωτικό περιστατικό.

Επεσήμανε μάλιστα ότι οι λεγόμενες “παγωμένες συγκρούσεις κρατάνε για καιρό” και “αυτός που υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο στερείται τα δικαιώματά του, ενώ αυτός που ασκεί βία, αλλάζει το status quo”, τονίζοντας ότι αυτό συμβαίνει και στη ευρωπαϊκή ήπειρο, εξηγώντας πως για αυτό το λόγο η Ελλάδα έχει ζητήσει από τις ένοπλες δυνάμεις της αυτοσυγκράτηση.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:51

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.