Μ.Βαρβιτσιώτης: Προϋπόθεση για τη λύση του Κυπριακού η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων

"Δεν μπορείς να έχεις μια ενοποιημένη Κύπρο, Κράτος Μέλος της ΕΕ με την παρουσία 30.000 Τούρκων στρατιωτών επί του εδάφους", δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών στην επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σε συζήτηση για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο αναπληρωτής Υπουργός τόνισε αναφερόμενος στον διάλογο για το Κυπριακό ότι προϋπόθεση για τη λύση είναι η αποχώρηση του συνόλου των ξένων στρατευμάτων, σημειώνοντας ότι “κανείς από εσάς δε θα δεχόταν κάτι τέτοιο (παρουσία τρίτης δύναμης) για τη χώρα του”.

Ο Μ.Βαρβιτσιώτης έδωσε στους ευρωβουλευτές κείμενο με το χρονικό των απειλών Ερντογάν με βάση αποσπάσματα ομιλιών του και άλλων Τούρκων αξιωματούχων που υποθάλπουν τι μίσος και τη χρήση της ιστορία για δημιουργία εχθρών. Μοίρασε μάλιστα και ένα κατάλογο με τα γεγονότα των τελευταίων μηνών.

Τέλος απαντώντας σε ερωτήσεις, ξεκαθάρισε ότι διάλογος επ’ απειλή πολέμου δεν μπορεί να επιτύχει. “Διάλογος με απειλές είναι εκβιασμός”, εξήγησε και σημείωσε ότι ακριβώς το ίδιο συνέβη νωρίτερα και με το μεταναστευτικό, όπου ο Ερντογάν εκβίασε την ΕΕ ζητώντας “χώρο” για  τις δικές του πολιτικές με αντάλλαγμα το μεταναστευτικό.

Ο Υπουργός καλωσόρισε τη  Γερμανική πρωτοβουλία, σημείωσε ότι  “ζητούμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”, αλλά ξεκαθάρισε ότι “θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ακόμα και μόνοι μας”.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει το Καστελλόριζο  και τους πολίτες του, αλλά ταυτόχρονα δεν θα προκαλέσει στρατιωτικό περιστατικό.

Επεσήμανε μάλιστα ότι οι λεγόμενες “παγωμένες συγκρούσεις κρατάνε για καιρό” και “αυτός που υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο στερείται τα δικαιώματά του, ενώ αυτός που ασκεί βία, αλλάζει το status quo”, τονίζοντας ότι αυτό συμβαίνει και στη ευρωπαϊκή ήπειρο, εξηγώντας πως για αυτό το λόγο η Ελλάδα έχει ζητήσει από τις ένοπλες δυνάμεις της αυτοσυγκράτηση.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:51

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουνίου
Η χήρα του Τζον Μακέιν ονομάστηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πρεσβεύτρια της χώρας σε υπηρεσία του ΟΗΕ
08:00
Στην Κύπρο για τετραήμερη επίσκεψη από σήμερα ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Ζαν Πιερ Λακρουά
08:00
Ελλάδα:Νέες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό από σήμερα
06:56
Ποιά η κατάσταση της υγείας των τραυματιών στη Μονή Πετράκη
06:43
Απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν πάνω από 150 εργαζόμενοι σε νοσοκομείο του Τέξας που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν
06:40
Καθήκοντα Προεδρεύουσας της Δημοκρατίας θα ασκήσει σήμερα η Πρόεδρος της  Βουλής Αννίτα Δημητρίου
06:37
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σκοπεύει να χαιρετίσει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο
06:28
Πρώτη ημέρα των εργασιών της διήμερης Συνόδου Κορυφής των 27 η σημερινή
06:18
23 Ιουνίου
Παραμένουν οι διαφορετικές απόψεις ΗΠΑ και Γερμανίας για τον αγωγό Nordstream II
21:45
Πως βλέπουν οι εξωγήινοι τη Γη- Τι δείχνει νέα μελέτη Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης
21:33
ΗΠΑ: Περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι νοσοκομείου στο Τέξας απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν, μετά την άρνησή τους να εμβολιαστούν
21:19
Τριψήφιος και σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων- Δεν καταγράφηκαν θάνατοι
20:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand