Γεν. Ελεγκτής: Ανάγκη τροποποίησης του σχεδίου χορηγιών προς τον Τύπο για εξυπηρέτηση της ελευθεροτυπίας

Τροποποίηση του σχεδίου χορηγιών της Κυβέρνησης προς τον Τύπο ώστε να εξυπηρετεί τον στόχο της ελευθεροτυπίας, ζήτησε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, παρουσιάζοντας την έκθεση του για το Γραφείο Τύπου των Πληροφοριών (ΓΤΠ) για το έτος 2018, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε στην Επιτροπή ότι το υφιστάμενο σχέδιο για στήριξη του έντυπων ΜΜΕ δεν εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό αλλά αντίθετα, όπως είπε, με τον τρόπου που δίνονται κατά χάριν οι χορηγίες και με βάση όποια κριτήρια αποφασίσει η Κυβέρνηση, τα ΜΜΕ έχουν την έγνοια ότι αν αντιπολιτευθούν την Κυβέρνηση, τότε η Κυβέρνηση θα αλλάξει τα κριτήρια για να μην πάρουν επιχορήγηση.
 
Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να φαίνεται «η Κυβέρνηση να κρατά και το κρέας και το μαχαίρι» για την οικονομική ενίσχυση των ΜΜΕ.
 
Σημείωσε ότι υπάρχει σχετικός οδηγός του Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) του 2015 στον οποίο περιγράφονται αποδεκτές μέθοδοι για ενίσχυση των ΜΜΕ, όπως χρηματοδότηση συγκεκριμένων εκστρατειών από το κράτος.
 
Εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να καταρτίζεται ένα τριετές σχέδιο που θα αφορά την ενίσχυση των ΜΜΕ με συγκεκριμένα κριτήρια και θα εγκρίνεται από τη Βουλή κατά δεσμευτικό τρόπο μέσω του προϋπολογισμού. Έτσι Κυβέρνηση δεν θα έχει την ευχέρεια να τροποποιήσει τα κριτήρια χωρίς την έγκριση της Βουλής.
 
Επ’ αυτού ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εισηγήθηκε στην Επιτροπή όπως γίνει κάτι αντίστοιχο που γίνεται με το μοντέλο  χρηματοδότησης των κομμάτων.
 
Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΓΤΠ Ελέγκω Φραγκουλίδου, χαρακτήρισε πολύ θετικές τις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή επισημαίνοντας ότι και το ΓΤΠ θα μπορούσε να κάνει σχετικές εισηγήσεις. Σημείωσε ωστόσο ότι η αρμοδιότητα για το Σχέδιο Καταβολής Ενίσχυσης Ήσσονος Σημασίας (De Minimis) για το έτος 2020, για στήριξη των εφημερίδων, έχει περάσει στο Υπουργείο Οικονομικών και θα ήταν καλό να μεταφέρει τις εισηγήσεις του εκεί. Εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών η Έλενα Χαραλάμπους ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν διαβουλεύτηκε με το ΥΠΟΙΚ για το σχέδιο που προκηρύχθηκε φέτος στις 25/6 και ότι σε περίπτωση που εμπλακούν σε ενδεχόμενη επαναπροκήρυξη για το 2021-2022 τότε το ζήτημα θα μελετηθεί.
 
Κατά τη συζήτηση ο Πρόεδρός της Επιτροπής της Ζαχαρία Κουλίας, εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι στα πλαίσια της επιχορήγησης του Τύπου, επιχορηγήθηκε το πρακτορείο διανομής Τύπου Κρόνος με €80 χιλιάδες για τα έτη 2017-2018. Ο Γενικός Ελεγκτής επεσήμανε ότι αυτή η επιχορήγηση δεν εξυπηρετεί τον σκοπό της ελευθεροτυπίας.  
 
Όσον αφορά το σχέδιο που προκηρύχτηκε μέσω του Υπουργείου Οικονομικών για ενίσχυση  των ΜΜΕ, ο Ελεγκτής ανέφερε ότι δόθηκαν μεγάλα ποσά και ότι θα προχωρήσει και σε έλεγχο αυτού του σχεδίου.
 
Αδαπάνητο κονδύλι σχετικά με την διαφώτιση για το Κυπριακό
------------------------------------------------------------------------------------
Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένο κονδύλι που υπήρχε στον προϋπολογισμό του ΓΤΠ για διαφώτιση σε σχέση με το Κυπριακό και έμεινε αδιάθετο. Πρόκειται για €268 χιλιάδες το 2018 και για €213 το 2017, από ένα συνολικό κονδύλι €723 χιλιάδων.  
 
Ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε επίσης ότι δεν έγινε αξιοποίηση των κονδυλίων αυτών τα έτη 2017-2018 με την αξιοποίηση συγχρόνων μεθόδων επικοινωνίας και προώθησης, κάτι στο οποίο ωστόσο το ΓΤΠ προχώρησε από το 2019.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο να μένει αδιάθετο το 40% του κονδυλίου διαφώτισης για την εθνική μας υπόθεση σε μια ημιχατεχόμενη χώρα που αντιμετωπίζει ουσιαστικά και πραγματικά πρόβλημα ασφάλειας. Πρόσθεσε ότι ο Γενικός Ελεγκτής επεσήμανε στην Επιτροπή τις σύγχρονες και στοχευμένες μεθόδους προώθησης που χρησιμοποιούνται από το Υφυπουργείο Τουρισμού, με τρόπο που να φέρνουν το ποθητό αποτέλεσμα. Σημείωσε ότι τέτοιες πρακτικές εισηγείται να εφαρμοστούν και στο εθνικό μας θέμα.
 
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε ότι οι εφημερίδες πρέπει να στηριχθούν πάντοτε στα πλαίσια της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας αφού ο ρόλος τους είναι καθοριστικός. Είπε επίσης ότι απασχόλησε την Επιτροπή το γεγονός ότι υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια για εκστρατεία διαφώτισης, κάτι που δεν θα έπρεπε να ισχύει από τη στιγμή που υπάρχουν τόσο σημαντικά και πολύπλευρα ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και διαφώτιση, αλλά πρέπει να εξευρεθεί τρόπος να διατεθούν.
 
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, δήλωσε ότι η ελευθερία του Τύπου είναι υψίστης σημασίας για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας και θα πρέπει να διασφαλίσουμε ΜΜΕ ανεξάρτητα που δεν θα εξαρτώνται από  χρηματοδοτήσεις της Κυβέρνησης και που θα συνεχίζουν να διεκπεραιώνουν το έργο τους με εγκυρότητα και αντικειμενικότητα. Πρόσθεσε ότι τα κριτήρια χρηματοδότησης δεν μπορεί να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τον τρόπο που αναδεικνύονται ειδήσεις, θέματα και ρεπορτάζ, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια θεσμοθετημένη διαδικασία που θα είναι ακριβοδίκαιη και θα διασφαλίζει ότι το κάθε ΜΜΕ μπορεί να  διεκπεραιώνει το ρόλο του για την προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος, για την άσκηση ελέγχου, ανεξάρτητα και αντικειμενικά.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΑΓΚ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:51

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Πήτερ Στάνο: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση της έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Δέκα κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για καθεστώς Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.