Ετήσια έκθεση OLAF για την απάτη στην ΕΕ: στην τρίτη θέση διευρυνόμενων υποθέσεων η Ελλάδα

Στην τρίτη θέση σε σχέση με τις έρευνες που διεξήγαγε ο OLAF σχετικά με τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ που διαχειρίζονται ή δαπανώνται εν όλω ή εν μέρει σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο το 2019, βρίσκεται η Ελλάδα με 7 υποθέσεις, πίσω από τη Ρουμανία και την Ιταλία (11 και 9 υποθέσεις αντίστοιχα), σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για τα πεπραγμένα του 2019.

Η Κύπρος δεν βρίσκεται στον σχετικό κατάλογο.

Αναλυτικά, για το 2019, οι έρευνες που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) κυμαίνονταν από την διερεύνηση σύνθετων περιπτώσεων απάτης που αφορούσαν μηχανήματα που αγοράστηκαν με τη χρήση κεφαλαίων της ΕΕ και χειραγωγημένες διαδικασίες υποβολής προσφορών, έως σημαντικές κοινές τελωνειακές επιχειρήσεις που στοχεύουν καταναλωτικά αγαθά και τσιγάρα. Ένας αυξανόμενος αριθμός περιπτώσεων περιλαμβάνει έργα που σχετίζονται με το περιβάλλον, σύμφωνα με την αυξημένη εστίαση της ΕΕ στις πράσινες και βιώσιμες πολιτικές.

"Στον ολοένα και περισσότερο διασυνδεδεμένο κόσμο, οι απατεώνες λειτουργούν διασυνοριακά, και τα συστήματα απάτης τους έχουν γίνει όλο και πιο περίπλοκα και είναι δύσκολο να εντοπιστούν για τις εθνικές αρχές που ενεργούν μόνες τους. Οι έρευνες και οι γνώσεις μας δεν σταματούν στα εθνικά σύνορα, και αυτό είναι ένα απτό πλεονέκτημα. Ο OLAF κάνει τη διαφορά και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: κατά τη διάρκεια του 2019, ολοκληρώσαμε 181 έρευνες, εκδώσαμε 254 συστάσεις στις αρμόδιες εθνικές και κοινοτικές αρχές για την ανάκτηση 485 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ και ανοίξαμε 223 νέες έρευνες, μετά από 1.174 προκαταρκτικές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από εμπειρογνώμονες της OLAF", δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ville Itälä.

Μερικές από τις πιο εντυπωσιακές τάσεις που αποκαλύφθηκαν από έρευνες της OLAF κατά τη διάρκεια του 2019 περιλαμβάνουν συμπαιγνία και χειραγώγηση των συμβάσεων, διασυνοριακά συστήματα που καθιστούν δυσκολότερη την ανίχνευση, συχνή στόχευση έργων σε τρίτες χώρες για χρηματοδότηση λαθρεμπορίου και παραποίησης / απομίμησης σε σύνθετα διασυνοριακά δίκτυα.

Εκτός από τις υποθέσεις διερεύνησης και συντονισμού, το 2019 η OLAF συνδιοργάνωσε ή παρείχε υποστήριξη σε 13 κοινές τελωνειακές επιχειρήσεις και σημείωσε σημαντική πρόοδο στις προσπάθειές της για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού, βοηθώντας τις εθνικές αρχές να κατασχέσουν περισσότερα από 251,4 εκατομμύρια τσιγάρα.

Ο OLAF υπενθυμίζει ότι βρίσκεται τακτικά στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης νομοθετικών κειμένων σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ από την απάτη και τη διαφθορά.

Η ετήσια έκθεση για το 2020 θα έχει διαφορετικό επίκεντρο, αντικατοπτρίζοντας τις μοναδικές συνθήκες υπό τις οποίες η OLAF και όλοι οι άλλοι εργάστηκαν ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, προαναγγέλλει ο οργανισμός. Το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει ως αποτέλεσμα τη χρηματοδότηση της ΕΕ να λειτουργεί όπως ποτέ άλλοτε, βοηθώντας τις κοινωνίες μας να επανέλθουν στα πόδια τους μετά τα πρωτοφανή γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Σε ό,τι αφορά την ανίχνευση παρατυπιών από τα κράτη μέλη και τον OLAF και τον οικονομικό τους αντίκτυπο στον τομέα των παραδοσιακών ίδιων πόρων (TORs) το διάστημα 2015-2019 ο αριθμός εντοπισμένων δόλιων και μη δόλιων παρατυπιών στην Κύπρο ήταν 7, η δημοσιονομικές επίπτωση ως ποσοστών επί των πόρων που συλλέχθηκε έφτασε το 0,03%, ο αριθμός των ερευνών που ολοκληρώθηκαν με συστάσεις ήταν 6 και συλλέχθηκαν οικονομικές συστάσεις 0,38% επί των TORs.

Στην Ελλάδα οι υποθέσεις ήταν 85, με αντίκτυπο 0,59%, οι 16 έκλεισαν με συστάσεις και συλλέχθηκε το 19,35% των σχετικών ποσών

Σε ότι αφορά την ανίχνευση παρατυπιών από τα κράτη μέλη και την OLAF και τον οικονομικό τους αντίκτυπο στους τομείς των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων και της γεωργίας, 2015-2019: ειδικά σε σχέση με την Κύπρο ο αριθμός των ανιχνευόμενων δόλιων και μη δόλιων παρατυπιών έφτασε τις 55, το ποσοστό της δημοσιονομικής επίπτωση επί των πληρωμών το 0,72%, ο αριθμός των ερευνών που ολοκληρώθηκαν με συστάσεις
ήταν μηδενικός και οι οικονομικές συστάσεις ως ποσοστό επί των πληρωμών ήταν επίσης μηδενικές.

Αντίστοιχα για την Ελλάδα ο αριθμός των ανιχνευόμενων δόλιων και μη δόλιων παρατυπιών έφτασε τις 2144, το ποσοστό της δημοσιονομικής επίπτωση επί των πληρωμών το 2,24%, ο αριθμός των ερευνών που ολοκληρώθηκαν με συστάσεις
τις 18 και οι οικονομικές συστάσεις ως ποσοστό επί των πληρωμών το 0,33%.

Σε ότι αφορά τις ενέργειες των εθνικών δικαστικών αρχών μετά τις συστάσεις της OLAF που εκδόθηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2015 και 31 Δεκεμβρίου 2019, στην Κύπρο δεν έχει ληφθεί σχετικά απόφαση από τις εθνικές αρχές σε 3 περιπτώσεις, ενώ στην Ελλάδα σε 13. Στην Ελλάδα υπάρχουν 9 περιπτώσεις που έχει ληφθεί απόφαση από τις εθνικές δικαστικές αρχές, οι 6 καταδικαστικές (ή το 67%).

Πηγή: (KYΠΕ/ΘΑ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:51

Τελευταιες Ειδησεις

14 Ιουνίου
Υπ.Γεωργίας:Αποδεκτές από Διοικητικό Δικαστήριο προσφυγές για το χαλλούμι, διορθώνεται το τυπικό λάθος
17:13
Μια θέση για ταξίδι στο διάστημα με τον Τζεφ Μπέζος πωλήθηκε για 28 εκ δολάρια
16:47
Κ.Μητσοτάκης: Nα ενισχύσουμε τους θεσμούς για να διαχειριστούμε μελλοντικές απειλές
16:29
Ανακοινώθηκαν από την Τουρκία οι δρόμοι που θα κατασκευάσει στα κατεχόμενα
16:22
Λάρνακα:Εντοπισμός απομιμήσεων επώνυμων ειδών ένδυσης σε υποστατικό
16:15
Μη παραδοχή 50χρονου σε κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου στην Πάφο
16:04
Ερντογάν: Η αναβίωση του διαλόγου με την Ελλάδα εξυπηρετεί τη σταθερότητα την ευημερία και την επίλυση ζητημάτων
16:00
Μητσοτάκης και Ράμα συμφώνησαν να διαπραγματευτούν για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών τους
15:44
Συνελήφθη 31χρονος για την υπόθεση εμπρησμού στο Υπουργείο Υγείας
15:38
Ενημέρωσε τον Μ. Τζόνσον και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Κ. Μητσοτάκης
15:29
Παλαιστινιακή Αρχή: Η αποχώρηση Νετανιάχου «σηματοδοτεί το τέλος μιας από τις χειρότερες περιόδους» της σύγκρουσης
15:17
Απευθείας πτήσεις Λάρνακα-Αθήνα εκτελεί από τις 18/6 η Gulf Air
15:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand