Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα επιθυμεί λύση μέσω διαλόγου με την Τουρκία όχι όμως εν μέσω απειλών

“Μονομερείς, παράνομες και προκλητικές ενέργειες” χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, με αρμοδιότητα για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, απευθυνόμενος στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αρχιτεκτονική ασφάλειας της περιοχής.

Σημείωσε και υπενθύμισε ότι η Τουρκία παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενώ διεξάγει παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και συνυπέγραψε ένα ανυπόστατο μνημόνιο οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Λιβυή.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε λεπτομερώς στα περιστατικά με την προώθηση μεταναστών στον Έβρο (τον περασμένο Μάρτιο), τις NAVTEX  για τις έρευνες του Oruc Reis και την αποστολή του τουρκικού στόλου στην εν λόγω περιοχή της Ανατολική Μεσόγειο. Είπε επίσης ότι και η Ελλάδα αναγκάστηκε να στείλει και αυτή το στόλο της στην περιοχή και μόνο λόγω αυτοσυγκράτησης δεν υπήρξε θερμό επεισόδιο. 

Ο ίδιος τόνισε ότι αποτελεί ψευδή είδηση ότι η Ελλάδα αρνείται το διάλογο, καταγγέλλοντας την “εχθρική και επιθετική” ρητορική της Τουρκίας, περί “τάχα μαξιμαλιστικών επιδιώξεων της Ελλάδας”. 

Ο κ. Βάρβιτιώτης, χαρακτήρισε την Τουρκία αναθεωρητική δύναμη και έδειξε χάρτη της “γαλάζιας πατρίδας” που περιλαμβάνει τμήματα του Αιγαίου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου και αν αυτός αποτύχει τότε να γίνει κοινή προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο. Σημείωσε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί υπό το καθεστώς απειλών.

Περιέγραψε την αναθεωρητική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και την πολλαπλή εμπλοκή της σε συγκρούσεις στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, τον Καύκασο και την υποστήριξη στη Χαμάς, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και αναφέρθηκε στα συγχαρητήρια Ερντογάν σε Λουκασένκο και στις σχέσεις με το καθεστώς Μαδούρο.

Κάλεσε δε την ΕΕ να αναλάβει χωρίς καθυστέρηση το ρόλο της στην περιοχή και δήλωσε ότι η Ελλάδα αναμένει από το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε περίπτωση μη αποκλιμάκωσης να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα μέσω έξυπνων κυρώσεων προς την Τουρκία, μεταξύ άλλων και για λόγους αξιοπιστίας, καθώς και άλλοι διεθνείς παράγοντες αναμένουν να ζυγίσουν την ευρωπαϊκή αντίδραση. 

Τέλος σε σχέση με τον κέντρο μεταναστών στη Μόρια, ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι αυτό που προσπαθούν οι αρχές είναι να παράσχουν καταφύγιο στους μετανάστες, να επαναφέρει το αίσθημα ασφάλειας στο νησί και να περιορίσει τις επιπλοκές από την πιθανή μετάδοση COVID19 από όσους είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών ενημέρωσε ότι η διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασίσει σήμερα αν θα υπάρξει σχετική με την Τουρκία συζήτηση στην ολομέλεια της ερχόμενης εβδομάδας. 

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΑΓΚ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:51

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.