Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα επιθυμεί λύση μέσω διαλόγου με την Τουρκία όχι όμως εν μέσω απειλών

“Μονομερείς, παράνομες και προκλητικές ενέργειες” χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, με αρμοδιότητα για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, απευθυνόμενος στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αρχιτεκτονική ασφάλειας της περιοχής.

Σημείωσε και υπενθύμισε ότι η Τουρκία παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενώ διεξάγει παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και συνυπέγραψε ένα ανυπόστατο μνημόνιο οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Λιβυή.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε λεπτομερώς στα περιστατικά με την προώθηση μεταναστών στον Έβρο (τον περασμένο Μάρτιο), τις NAVTEX  για τις έρευνες του Oruc Reis και την αποστολή του τουρκικού στόλου στην εν λόγω περιοχή της Ανατολική Μεσόγειο. Είπε επίσης ότι και η Ελλάδα αναγκάστηκε να στείλει και αυτή το στόλο της στην περιοχή και μόνο λόγω αυτοσυγκράτησης δεν υπήρξε θερμό επεισόδιο. 

Ο ίδιος τόνισε ότι αποτελεί ψευδή είδηση ότι η Ελλάδα αρνείται το διάλογο, καταγγέλλοντας την “εχθρική και επιθετική” ρητορική της Τουρκίας, περί “τάχα μαξιμαλιστικών επιδιώξεων της Ελλάδας”. 

Ο κ. Βάρβιτιώτης, χαρακτήρισε την Τουρκία αναθεωρητική δύναμη και έδειξε χάρτη της “γαλάζιας πατρίδας” που περιλαμβάνει τμήματα του Αιγαίου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου και αν αυτός αποτύχει τότε να γίνει κοινή προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο. Σημείωσε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί υπό το καθεστώς απειλών.

Περιέγραψε την αναθεωρητική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και την πολλαπλή εμπλοκή της σε συγκρούσεις στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, τον Καύκασο και την υποστήριξη στη Χαμάς, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και αναφέρθηκε στα συγχαρητήρια Ερντογάν σε Λουκασένκο και στις σχέσεις με το καθεστώς Μαδούρο.

Κάλεσε δε την ΕΕ να αναλάβει χωρίς καθυστέρηση το ρόλο της στην περιοχή και δήλωσε ότι η Ελλάδα αναμένει από το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε περίπτωση μη αποκλιμάκωσης να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα μέσω έξυπνων κυρώσεων προς την Τουρκία, μεταξύ άλλων και για λόγους αξιοπιστίας, καθώς και άλλοι διεθνείς παράγοντες αναμένουν να ζυγίσουν την ευρωπαϊκή αντίδραση. 

Τέλος σε σχέση με τον κέντρο μεταναστών στη Μόρια, ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι αυτό που προσπαθούν οι αρχές είναι να παράσχουν καταφύγιο στους μετανάστες, να επαναφέρει το αίσθημα ασφάλειας στο νησί και να περιορίσει τις επιπλοκές από την πιθανή μετάδοση COVID19 από όσους είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών ενημέρωσε ότι η διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασίσει σήμερα αν θα υπάρξει σχετική με την Τουρκία συζήτηση στην ολομέλεια της ερχόμενης εβδομάδας. 

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΑΓΚ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:51

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Ενώπιον του ανακριτή απολογείται σήμερα ο καθ' ομολογίαν δράστης του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά
06:33
Εξήντα-επτά νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν χθες.Δεν κατεγράφη θάνατος
06:30
Ανοικτή για όλες τις ηλικίες η Πύλη Εμβολιασμού
06:27
Στην Αθήνα σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας
06:23
Συνέρχεται στις δέκα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Επιλογής
06:17
Σήμερα οι ανακοινώσεις του προέδρου Αναστασιάδη για το κυβερνητικό λίφτιγκ
06:11
Στις 9:30 η συνάντηση προέδρου Αναστασιάδη-Λουτ
06:06
21 Ιουνίου
Νικητής στο Ράλι Φθιώτιδος ο Τσουλόφτας
23:21
Μπορρέλ: το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν να προχωρήσει βαθύτερα στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας
18:54
Ελλάδα- Κορονοϊός: 209 κρούσματα και 17 θάνατοι
18:15
ΥΠΕΞ: Να ληφθούν υπόψη από την ΕΕ οι προθέσεις της Τουρκίας
18:02
Μάας: Ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου προϋποθέσεις για την εμβάθυνση της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας
17:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand