10 εκ. τεστ κορωνοϊού την ημέρα θέλει ο Τζόνσον στο ΗΒ

Στη μαζική διενέργεια καθημερινών διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό, βασίζει εν μέρει τις ελπίδες της για αποφυγή ενός δεύτερου εθνικού lockdown η βρετανική κυβέρνηση.

Κυβερνητικά έγγραφα που διέρρευσαν αναφέρονται σε σχέδιο για διενέργεια 10 εκατομμυρίων τεστ την ημέρα έως την ερχόμενη άνοιξη, με ενδιάμεσους στόχους τα 3 εκατομμύρια τεστ έως το τέλος του έτους και τα 500.000 τεστ τον ερχόμενο μήνα. Αυτή τη στιγμή η δυνατότητα των αρμοδίων υπηρεσιών φτάνει τα 350.000 τεστ την ημέρα.

Στη λεγόμενη επιχείρηση «Εκτόξευση στο Φεγγάρι» αναφέρθηκε ακροθιγώς ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά τη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, στην οποία ανακοίνωσε τον «κανόνα των έξι», δηλαδή την απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των έξι ατόμων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους στην Αγγλία από τη Δευτέρα.

Όπως είπε, ελπίζει να υπάρχει η δυνατότητα σχεδόν καθημερινών γρήγορων τεστ για όλους, ώστε όποιος διαγιγνώσκεται αρνητικός στον κορωνοϊό να μπορεί να ενεργεί «όπως πριν από την COVID». 

Επιστήμονες και πολιτικοί, πάντως, προειδοποίησαν πως ακόμα δεν υπάρχει διαθέσιμη τεχνολογία για τόσα πολλά αξιόπιστα τεστ.

Σύμφωνα με άλλο κυβερνητικό έγγραφο που δημοσίευσε η ιατρική επιθεώρηση BMJ, το κόστος αυτής της φιλόδοξης επιχείρησης υπολογίζεται σε τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια λίρες. Σημειώνεται ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός του δημοσίου συστήματος υγείας NHS είναι περίπου 130 δισεκατομμύρια λίρες.

Η διεκπεραίωση των τεστ, σύμφωνα με το σχέδιο, θα γίνεται με τη συνδρομή ιδιωτικών εταιρειών, όπως οι φαρμακευτικές GSK και AstraZeneca, καθώς και οι εταιρείες παροχής δημοσίων υπηρεσιών Serco και G4S.

Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης επέκριναν το σχέδιο, λέγοντας ότι αποτελεί ανέφικτη φιλοδοξία και ότι η κυβέρνηση «θα πρέπει να επικεντρωθεί στη λειτουργία της υποσχεθείσας εφαρμογής ιχνηλάτησης επαφών των φορέων και ένα λειτουργικό σύστημα διαγνωστικών ελέγχων».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί πως πολλά διαγνωστικά εργαστήρια έχουν φτάσει σε σημείο κορεσμού λόγω των πολλών τεστ, με αποτέλεσμα ορισμένοι πολίτες να μην είναι σε θέση να εξεταστούν για τον κορωνοϊό. 

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:51

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.