Συνέχιση ανάκαμψης του ΣΠΟΔ τον Ιούλιου και τον Αύγουστο

Συνεχίστηκε η ανάκαμψη του Σύνθετου Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη (ΣΠΟΔ) της Κύπρου τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2020 από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα της κρίσης, με βάση στοιχεία που δημοσιοποίησε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η μείωση του ΣΠΟΔ από έτος σε έτος επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον Ιούλιο του 2020, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, κατά τους οποίους κατέγραψε σημαντική πτώση. Συγκεκριμένα σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Ελληνικής Τράπεζας, ο ΣΠΟΔ κατέγραψε μείωση 6,0% τον Ιούλιο του 2020 φτάνοντας σε επίπεδο 100.6, μετά από μειώσεις 8,0% τον Ιούνιο και 11,1% τον Μάιο (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).
 
Η ανάκαμψη του ΣΠΟΔ αποδίδεται σε μια σειρά από μεταβλητές, κυρίως εγχώριες, που καταγράφουν βελτίωση τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2020 σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Συγκεκριμένα, προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν την βελτίωση του όγκου λιανικών πωλήσεων και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2020 καθώς και του συνολικού αριθμού πωλητήριων εγγράφων τον Αύγουστο.
 
Θετική επίδραση στο  Δείκτη ασκεί και ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης της αξίας συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, αν και ο ρυθμός αυτός είναι μικρότερος σε σύγκριση με τους προηγουμένους μήνες.
 
Παρομοίως, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ευρωζώνη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, συνέχισε να καταγράφει βελτίωση τον Αύγουστο του 2020, παραμένοντας όμως  κάτω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του, υποδηλώνοντας το επισφαλές οικονομικό περιβάλλον. 
 
Στον αντίποδα,  οι συνέπειες της πανδημίας εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα αισθητές στον τουρισμό τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2020 αφού οι αφίξεις τουριστών ήταν συντριπτικά  λιγότερες σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου χρόνου.

Εν κατακλείδι, η ανάκαμψη του ΣΠΟΔ του Ιουλίου καθώς και του προκαταρκτικού (flash) Δείκτη του Αυγούστου 2020 υποδεικνύουν τη συνεχιζόμενη σταδιακή βελτίωση της οικονομίας. Εντούτοις, το οικονομικό περιβάλλον της κυπριακής οικονομίας εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιο, λόγω της απρόβλεπτης εξέλιξης της πανδημίας και των επιπτώσεών της.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΑΓΚ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:03

Τελευταιες Ειδησεις

30 Νοεμβρίου
Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια στην Κύπρο, λέει το τουρκικό ΥΠΑΜ
17:16
Ο τομέας ανάπτυξης γης απέδειξε οτι προσαρμόζεται σε δύσκολα δεδομένα, είπε ο ΥΠΕΣ
17:14
Πυρκαγιά κοντά σε Άγιο Αμβρόσιο και Πάχνα Λεμεσού
17:11
Οξφόρδη για «Όμικρον»: Δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν από βαριά νόσηση
16:27
Αζερμπαϊτζάν: 14 νεκροί από συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου
16:12
Εκπυρσοκρότησε όπλο στρατιωτικού στο αεροδρόμιο Λάρνακας χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί
16:09
Σ. Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ περικύκλωσαν τη Ρωσία με στρατιωτικές βάσεις και προκαλούν υστερία στα σύνορά της
15:58
Στο 1,1% του ΑΕΠ μειώθηκε το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης το δεκάμηνο του 2021
15:48
Οκταήμερη κράτηση στον 33χρονο για υποβοήθηση παράνομης εισόδου στο έδαφος της Δημοκρατίας
15:41
Κανένα ίχνος των δυο εξαφανισμένων γυναικών, καταζητείται 23χρονος
15:24
Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι άλλη από διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας
15:06
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Ρωσία για "σοβαρές συνέπειες" μιας ενδεχόμενης νέας επίθεσης στην Ουκρανία
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand