Πριν από το τέλος του έτους σε πλήρη λειτουργία το Σπίτι της Γυναίκας

Σε λίγους μήνες, πριν από το τέλος του έτους, αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Σπίτι της Γυναίκας, ανακοίνωσε σήμερα η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη. Ανακοίνωσε παράλληλα ότι από σήμερα τίθεται σε πιλοτική λειτουργία, για 3 μήνες, ειδικό κλιμάκιο διερεύνησης υποθέσεων και καταγγελιών βίας στην οικογένειας, στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού. 

Η ευθύνη διαχείρισης και λειτουργίας του Σπιτιού της Γυναίκας ανατέθηκε πρόσφατα στον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, ΣΠΑΒΟ. Θα λειτουργεί ως πολυθεματικό κέντρο χειρισμού κακοποιημένων γυναικών-θυμάτων έμφυλης βίας.

"Σήμερα βάζοντας ακόμη ένα μικρό λιθαράκι στην γενικότερη προσπάθεια για αντιμετώπιση της μάστιγας της βίας στην οικογένεια ανακοινώνω πως οι διεργασίες για τη δημιουργία και λειτουργία του Σπιτιού της Γυναίκας είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται πως σε λίγους μήνες , και πριν το τέλος του έτους θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Αναγνωρίζοντας το αίτημα για την παρουσία Αστυνομίας στο Σπίτι σημειώνω πως το Υπουργείο θα δει θετικά το αίτημα και θα επανέλθει όταν στο Σπίτι θα αρχίσει τη λειτουργία του", δήλωσε η Υπουργός μιλώντας στα ΜΜΕ, ύστερα από συνάντηση με τον ΣΠΑΒΟ, στα γραφεία του Συνδέσμου.

Για την πιλοτική λειτουργία του επαρχιακού κλιμακίου διερεύνησης υποθέσεων και καταγγελιών βίας στην οικογένεια η Υπουργός εξήγησε ότι στόχος είναι να αξιολογηθεί ο θεσμός, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν αδυναμίες και να διορθωθούν πριν από την λειτουργία ανάλογων κλιμακίων σε όλες τις επαρχίες.

"Το κλιμάκιο στη Λεμεσό αποτελείται από οκτώ εξειδικευμένους Αστυνομικούς και θα υπάγεται στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων. Τα μέλη που θα στελεχώνουν τα ειδικά κλιμάκια δεν θα ασχολούνται με άλλα καθήκοντα θέματα και υποθέσεις και έτσι θα μπορούν να ανταποκριθούν με αποτελεσματικότητα και επάρκεια στη διερεύνηση υποθέσεων βίας. Επιπλέον τα μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται  με νέους ρυθμούς και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και ασφάλεια των θυμάτων  και των παιδιών τους", είπε η Υπουργός.

Η κ. Γιολίτη χαρακτήρισε την συνάντηση χρήσιμη και παραγωγική , σημειώνοντας ότι το έργο του ΣΠΑΒΟ, από την ίδρυσή του το 1990, είναι γνωστό σε όλους μας όπως και οι προσπάθειες που καταβάλλει για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια, βοηθώντας σε μεγάλο βαθμό το έργο της πολιτείας προς το σκοπό αυτό.

Πρόσθεσε πως το Υπουργείο από το 2009, όταν ο ΣΠΑΒΟ εντάχθηκε ως μέλος στο Συμβούλιο του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, διατηρεί μια πολύ στενή συνεργασία με τον Σύνδεσμο, προωθώντας δράσεις και προγράμματα που στόχο έχουν την εξάλειψη της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Υπενθύμισε ότι ο ΣΠΑΒΟ λειτουργεί μεταξύ άλλων 24ωρη τηλεφωνική γραμμή βοηθείας, παγκύπριες τηλεφωνικές γραμμές για την εξαφάνιση παιδιών, για στήριξη παιδιών και εφήβων και για την στήριξη ενηλίκων, καταφύγια θυμάτων βίας σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο , ομάδες στήριξης εθελοντών σε όλες τις επαρχίες, σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες και αρχείο στατιστικών στοιχείων ενδοικογενειακής βίας.

"Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2019 ο ΣΠΑΒΟ διαχειρίστηκε 1,384 υποθέσεις εκ των οποίων το 82% αφορούσε γυναίκες-θύματα και το 37% αυτών των υποθέσεων γνωστοποιήθηκαν στην Αστυνομία και ακολουθήθηκαν όλες οι ενδεδειγμένες διαδικασίες για την προστασία των θυμάτων και δίωξη των δραστών", ανέφερε η Υπουργός.

Η Πρόεδρος του ΣΠΑΒΟ Μαρία Κούσιου ευχαρίστησε την Υπουργό για την παρουσία της και τόνισε πως το Υπουργείο στήριζε διαχρονικά τον ΣΠΑΒΟ. "Ευελπιστούμε στη συνέχιση αυτής της συνεργασίας και στήριξης και στη διεύρυνσή της", είπε η κ. Κούσιου.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΑΓΚ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:03

Τελευταιες Ειδησεις

29 Νοεμβρίου
Γαλλία: Το Παρίσι ζητά μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το μεταναστευτικό
21:45
Η ΕΕ αντικαθιστά τον μηχανισμό χορήγησης αδειών εξαγωγής εμβολίων κατά της COVID-19 με νέο εργαλείο
21:35
Ιράν: Αισιόδοξος ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Ενρίκε Μόρα μετά τον πρώτο γύρο συνομιλιών στη Βιέννη
21:20
Ρωσία: Το ρωσικό φάρμακο κατά της λοίμωξης του κορονοϊού Mir-19 θα είναι αποτελεσματικό κατά του στελέχους Όμικρον
21:13
Θέματα πανδημίας και η νέα μετάλλαξη όμικρον συζητήθηκαν σε έκτακτη  συνάντηση των υπουργών Υγείας των G-7
21:08
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας:Η νέα μετάλλαξη Ομικρον αποτελεί μεγάλη απειλή
21:06
Πυκνή ομίχλη που παρατηρείται  στις περιοχές της επαρχίας Λευκωσίας επηρεάζει αρνητικά την ορατότητα για τους οδηγούς
21:04
Οριστική διακοπή στο ντέρμπι ΑΠΟΕΛ - ΟΜΟΝΟΙΑ λόγω πυκνής ομίχλης
20:43
Nέα επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην Κύπρο - 586 κρούσματα
20:30
Δύο ακόμα κρούσματα της Όμικρον στο Λονδίνο - Στα 11 τα περιστατικά στη Βρετανία
20:22
Στα 42.683 τα νέα κρούσματα Covid στο Ην. Βασίλειο
20:06
Το ενδεχόμενο διπλού φονικού διερευνά η αστυνομία μετά την εξαφάνιση δύο γυναικών από τη Ρωσία
20:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand