Πήτερ Στάνο: Ξεκάθαρο το μήνυμα του Gymnich - αποκλιμάκωση ή κυρώσεις

To μήνυμα για το τι περιμένει η ΕΕ από την Τουρκία και ως πότε το περιμένει ώστε να μην ακολουθήσουν περιοριστικά μέτρα έχει μεταφερθεί με ξεκάθαρο τρόπο στην Άγκυρα από τους Υπουργούς Εξωτερικών, τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την επέκταση του τουρκικής Navigational Telex για έρευνες κοντά στο Καστελόριζο ως τις 19 Σεπτεμβρίου. Ο Πήτερ Στάνο επανέλαβε το μήνυμα του Gymnich και τόνισε πως σε περίπτωση που δεν ακολουθήσει αποκλιμάκωση, όπως έχουν ζητήσει τα Κράτη Μέλη, η ΕΕ είναι έτοιμη να υιοθετήσει νέα περιοριστικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, ο Πήτερ Στάνο, κληθείς από το ΚΥΠΕ να τοποθετηθεί επί της εξέλιξης και να πληροφορήσει τον Τύπο αν και κατά πόσον υπάρχουν και άλλες διπλωματικές κινήσεις στο παρασκήνιο με στόχο την επιστροφή της Τουρκίας στο τραπέζι του διαλόγου σημείωσε ότι "έχετε δίκιο, δεν συμβαίνουν όλα στη δημόσια σφαίρα, υπάρχουν πολλές άλλες δραστηριότητες που μπορεί να μην είναι τόσο ορατές αυτή τη στιγμή".

"Αυτό που είναι πολύ σαφές είναι το μήνυμα της ΕΕ, το οποίο παραμένει το ίδιο, ήταν τα συμπεράσματα των συζητήσεων των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην άτυπη συνάντησή τους στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα. Έτσι, η ΕΕ μέσω των λόγων των ΥΠΕΞ, ήταν πολύ σαφής για την αλληλεγγύη της με την Κύπρο και την Ελλάδα και ήταν πολύ ξεκάθαρη ως προς το τι περιμένουμε από την Τουρκία, προκειμένου να αποκλιμακώσει την κατάσταση και οι Υπουργοί ήταν επίσης πολύ σαφείς στο χρονοδιάγραμμα - μέχρι πότε περιμένουμε την αλλαγή στη συμπεριφορά της - όπως ήταν σαφής για τις συνέπειες εάν δεν θα υπάρξει αλλαγή στη συμπεριφορά της και δεν θα υπάρξει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Επομένως, το μήνυμα είναι σαφές, το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές και τα μέτρα είναι σαφή, και ελπίζουμε ότι αυτό θα ληφθεί υπόψη από τους Τούρκους εταίρους και φίλους μας και θα αρχίσουν να ενεργούν αναλόγως, οπότε δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε μέσω της εναλλακτικής πορείας περιοριστικών μέτρων, αλλά να προχωρούμε με τον διάλογο και την προσπάθεια αποκλιμάκωσης μέσω διαπραγματεύσεων και με άμεσες συνομιλίες".

Απαντώντας σε έτερη ερώτηση για το ίδιο θέμα ο Πήτερ Στάνο επανέλαβε: "Οι Τούρκοι εταίροι έλαβαν ένα πολύ σαφές μήνυμα από την ΕΕ με τη μορφή των αποτελεσμάτων των άτυπων συζητήσεων. Νομίζω ότι το μήνυμα ήταν αρκετά σαφές, αρκετά δυνατό, δημοσιοποιήθηκε, μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής κλήσης που αναφέρατε. Και χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής κλήσης μεταξύ του Υπάτου Εκπροσώπου και του Τούρκου Υπουργού, θα επαναλάβω αυτά που έχω ήδη πει, το μήνυμα, τις προσδοκίες, το χρονοδιάγραμμα και τις συνέπειες έχουν διατυπωθεί πολύ σαφώς από την ΕΕ και περιμένουμε από την Τουρκία να δράσει με τρόπο που να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και όχι το αντίθετο".

Τέλος κληθείς να σχολιάσει τις κινήσεις του γαλλικού αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο σημείωσε: "δεν είμαι σίγουρος αν αναφέρεστε σε μια πιθανή κλιμάκωση που σχετίζεται με μια κίνηση κινήσεων πλοίων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά γενικά αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το εξής: η κατάσταση δεν είναι καλή, τα Μέλη της ΕΕ ήταν πολύ ξεκάθαρα για την ανάγκη μείωσης της έντασης που θα άλλαζε την τρέχουσα πορεία των γεγονότων. Επαναλαμβάνοντας το μήνυμα, επίσης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ήταν πολύ σαφής ότι αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να καθίσει με την Τουρκία και να προσπαθήσει να βρει λύσεις και αποκλιμάκωση στον διάλογο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα και εκεί πρέπει να επικεντρωθούν όλες οι προσπάθειες από όλους τους συμμετέχοντες εταίρους".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:02

Τελευταιες Ειδησεις

04 Δεκεμβρίου
Βαθιά ευγνωμοσύνη Πάπα Φραγκίσκου προς Πρόεδρο και λαό της Κύπρου σε χειρόγραφο μήνυμά του
14:50
Σύλληψη υπόπτου στα κατεχόμενα που φέρεται να έχει σχέση με τα ροζ βίντεο
14:34
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για υποστελέχωση Νοσοκομείου Π. Χρυσοχούς και αστυνομικού σταθμού
14:11
Σε 49 σημεία θα λειτουργήσουν αύριο Κυριακή 5 Δεκεμβρίου μονάδες δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test κορονοϊού
13:44
ΕΔΕΚ: Οι αντιδράσεις της Τουρκίας στην αδειοδότηση του τεμαχίου 5 της ΑΟΖ αποδεικνύουν τις πραγματικές της προθέσεις
13:25
Σ.Στεφάνου: Η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τα μηνύματα οικουμενικού χαρακτήρα τα οποία έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος
13:04
Συνεχίζεται η εφαρμογή του εξοπλιστικού προγράμματος της Εθνικής Φρουράς, λέει ο ΥΠΑΜ
12:51
Λαμβάνονται μέτρα για τερματισμό της ρύπανσης σε περιοχές της Κύπρου, είπε ο Κ. Καδής
12:29
Χωρίς μάσκα και αρνητικό τέστ δεν μπαίνει κανείς στις τάξεις δηλώνει στο ΡΙΚ ο υπουργός Παιδείας. Στόχος τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά και ασφαλή
12:10
Αυστραλία: Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται
11:54
Εξετάζονται δύο ύποπτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Αθήνα
11:36
Δεν επιβεβαιώνονται ισχυρισμοί του υπόπτου στην υπόθεση εξαφάνισης 2 γυναικών για κακοποίησή του
11:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand