Ξεπέρασε τα €103 εκ. ευρώ η οφειλόμενη αποζημίωση της Τουρκίας προς αγνοούμενους και εγκλωβισμένους

Τα περιουσιακά δικαιώματα των εγκλωβισμένων, στο πλαίσιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επί της διακρατικής προσφυγής «Κύπρου εναντίον Τουρκίας», εξετάζει η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ). Την ίδια ώρα, η αποζημίωση της Τουρκίας προς συγγενείς αγνοουμένων και εγκλωβισμένους, ύψους €90 εκ., έχει ξεπεράσει τα €103 εκ. αν συνυπολογιστεί ο οφειλόμενος τόκος λόγω μη καταβολής.

Η συνεδρίαση που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου αποτελεί το δεύτερο μέρος της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο μέσω γραπτής διαδικασίας, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας.

Σε υπόμνημά της ενόψει της συνεδρίασης, η κυπριακή Κυβέρνηση ζητά από την Επιτροπή Υπουργών να εξετάσει και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα σε σχέση με το μέρος αυτό της απόφασης του ΕΔΑΔ, λαμβάνοντας μεταξύ άλλων υπόψη τις πληροφορίες που υποβάλλονται στη συνάντηση.

Όσον αφορά την απόφαση του ΕΔΑΔ του 2014 για αποζημίωση εκ μέρους της Τουρκίας συνολικού ύψους €90 εκ. (€30 εκ. προς τους συγγενείς των αγνοουμένων και €60 εκ. προς τους εγκλωβισμένους Ε/κ κατοίκους της Καρπασίας) η Λευκωσία ζητά από την Επιτροπή Υπουργών να υπογραμμίσει πως είναι ζωτικής σημασίας η άνευ όρων καταβολή της.

Ζητά επίσης να εκφράσουν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι την απογοήτευσή τους για τη διαρκή αποτυχία της Τουρκίας να συμμορφωθεί προς αυτή της την υποχρέωση.

Ακόμη ζητά από την Επιτροπή Υπουργών να προτρέψει τις τουρκικές αρχές να καταβάλλουν άμεσα την αποζημίωση με τον τόκο που έχει οριστεί, προς όφελος των θυμάτων για τις παραβιάσεις που εντόπισε το Δικαστήριο.

Στο υπόμνημά της κυπριακής Κυβέρνησης αναφέρεται ότι σύμφωνα με υπολογισμούς της Γραμματείας του ΣτΕ, το ποσό της αποζημίωσης με τους τόκους είχε φτάσει τον Μάρτιο του 2019 σε σχεδόν €103.493.835,62.

Η Λευκωσία ζητά τέλος από την Επιτροπή Υπουργών την υιοθέτηση ενδιάμεσης απόφασης που θα ζητά από τις τουρκικές αρχές να καταβάλουν χωρίς καθυστέρηση την αποζημίωση που επιδίκασε το Δικαστήριο για τις υποθέσεις αυτές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:02

Τελευταιες Ειδησεις

01 Δεκεμβρίου
Συνέρχεται το απόγευμα, το πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ - Στην ατζέντα και οι προεδρικές εκλογές 2023
08:00
Μακελειό σε λύκειο του Μίσιγκαν, όταν 15χρονος άνοιξε πυρ μέσα στο σχολείο του.
07:58
Στην Κύπρο αύριο ο Ποντίφικας
07:57
ΑΣΔΥΚ:Στο στόχαστρο της κυβέρνησης το προσωπικό παροχής υπηρεσιών υγείας, μέλη της αστυνομίας, πυροσβεστικής και Ε.Φ.
07:54
Ακόμα δυο συλλήψεις για τα επεισόδια σε γήπεδο στην Πάφο
07:45
Άγνωστοι διέρρηξαν κατοικία στο χωριό Κονιά - Έφυγαν με λεία ένα στρατιωτικό τυφέκιο, γεμιστήρες, κυνηγετικά όπλα και χρυσαφικά
07:03
Έντονα παράπονα από συγγενείς 77χρονου ο οποίος απεβίωσε μέσα σε ταξί καθ' οδόν προς το νοσοκομείο Πάφου
07:00
Αφαντος παραμένει ο 23χρονος από τη Συρία - Καταζητείται για την υπόθεση εξαφάνισης των  δύο γυναικών από τη Ρωσία
06:48
Στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων προχωρά αύριο το υπουργικό Συμβούλιο
06:40
Κλιμακώνουν τα απεργιακά μέτρα οι διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών
06:30
ΠΟΥ:Να αποφεύγουν τα αεροπορικά  ταξίδια όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
06:20
30 Νοεμβρίου
Σχοινάς: Δίπλα στην Κύπρο για μεταναστευτικό η ΕΕ, η Τουρκία δεν θα κινηθεί εκτός πλαισίου κινήτρων και κυρώσεων
22:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand