Επιστροφή στα θρανία για μαθητές σε Αγγλία και Ουαλία

Στις τάξεις επιστρέφουν από σήμερα οι μαθητές σε Αγγλία και Ουαλία. Υπολογίζεται ότι σήμερα θα ανοίξει το 40% των σχολείων με τα υπόλοιπα να ακολουθούν τις επόμενες ημέρες και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τα σχολεία είχαν κλείσει την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου λόγω κορονοϊού. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είχαν ανοίξει για λίγες εβδομάδες μόνο για τους μαθητές της 1ης και 6ης δημοτικού, με το 56% των παιδιών αυτών των ηλικιών να επιστρέφουν στα θρανία.

Οι διευθύνσεις των σχολείων καλούνται να εφαρμόσουν μέτρα όπως οι «φούσκες» μαθητών, δηλαδή η δημιουργία ομάδων μαθητών που θα αποφεύγουν όσο το δυνατόν τη μίξη με άλλες ομάδες, αλλαγές στη διαρρύθμιση των τάξεων, όπου δυνατό διενέργεια μαθημάτων σε ανοιχτό χώρο, πρόσθετους καθαρισμούς χώρων, συχνό πλύσιμο χεριών για τους μαθητές.

Η κυβέρνηση, εξάλλου, αλλάζοντας απόφαση μόλις την περασμένη εβδομάδα, έχει δώσει το ελεύθερο στις διευθύνσεις την σχολείων να ζητούν από τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να φορούν κάλυμμα προσώπου στους κλειστούς κοινούς χώρους την σχολείων, όπως οι διάδρομοι - όχι όμως στις τάξεις.

Η χρήση καλύμματος προσώπου στους κοινόχρηστους χώρους θα είναι υποχρεωτική στα γυμνάσια και λύκεια περιοχών όπου είναι σε ισχύ αυξημένα περιοριστικά μέτρα λόγω τοπικής έξαρσης του  κορονοϊού.

Ο Υφυπουργός Παιδείας Νικ Γκιμπ δήλωσε το πρωί ότι σε περίπτωση επιβεβαίωσης κρούσματος κορονοϊού σε σχολείο θα γίνεται διαγνωστικός έλεγχος σε όλες τις επαφές του μαθητή ή του δασκάλου και ότι δε θα κλείνει αυτομάτως όλο το σχολείο.

Με τους γονείς να ανησυχούν ο Υπουργός Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον δήλωσε ότι η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη μόνο για την εκπαίδευσή τους αλλά και για τη γενικότερη ανάπτυξη και υγεία τους.

Η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει την επιβολή χρηματικών προστίμων στους γονείς που δε θα επιτρέψουν στα παιδιά τους να επιστρέψουν στο σχολείο, αλλά μόνο ως έσχατη επιλογή. 

Τα συνδικάτα εκπαιδευτικών υποστηρίζουν ότι οι οδηγίες της κυβέρνησης για τα σχολεία είναι συγκεχυμένες, ότι δεν υπάρχει εξοπλισμός ατομικής προστασίας για τους δασκάλους, ότι η τήρηση κοινωνικών αποστάσεων μεταξύ μαθητών είναι αδύνατη και ότι η ανεπάρκεια του συστήματος ιχνηλάτησης επαφών επιβεβαιωμένων φορέων καθιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία το συγχρωτισμό των παιδιών στα σχολεία.

Τα σχολεία στη Σκωτία έχουν αρχίσει τα μαθήματα της νέας περιόδου από τις 11 Αυγούστου και στη Βόρεια Ιρλανδία από την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα ζητήματα εκπαίδευσης υπάγονται στη δικαιοδοσία των τοπικών αποκεντρωμένων κυβερνήσεων.

Εν τω μεταξύ, έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Εκπαιδευτικών Ερευνών διαπίστωσε ότι στο 98% των σχολείων οι μαθητές απέχουν κατά μέσο όρο τρεις μήνες από εκεί που θα έπρεπε να βρίσκονται στη διδακτέα ύλη. 

Επιπλέον, το κενό μάθησης μεταξύ περισσότερο εύπορων και φτωχών μαθητών έχει διευρυνθεί κατά 46% με το κλείσιμο των σχολείων λόγω πανδημίας.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:03

Τελευταιες Ειδησεις

30 Νοεμβρίου
Σχοινάς: Δίπλα στην Κύπρο για μεταναστευτικό η ΕΕ, η Τουρκία δεν θα κινηθεί εκτός πλαισίου κινήτρων και κυρώσεων
22:01
Τατάρ: Είναι αδύνατο να μπει μονομερώς η ΕΕ στην Κύπρο και να μας επιβάλει λύση
21:46
Τουρκία: Νέα πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ
20:57
ΠτΔ: Βασική αιτία των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο είναι η Τουρκία
20:50
Ψηφιακή εκπαίδευση και εμπλοκή νέων στην κοινωνία των πολιτών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο ΥΠΠΑΝ
20:33
Τρείς θάνατοι και 613 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη
20:06
ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Ρωσία θα καταβάλει «υψηλό τίμημα» αν χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ουκρανίας
19:34
Ο Πούτιν δεν έχει αποφασίσει αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024
19:33
Στα 22 τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στο Ην. Βασίλειο
19:18
Πρόσβαση στον κατώτατο μισθό για όλους και χωρίς εξαιρέσεις, λέει ο ΓΓ της ΠΕΟ
19:12
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε Άγιο Αμβρόσιο – Πάχνα
18:56
Συνάντηση αύριο Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας
18:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand