ΠΟΥ: Τα υποψήφια εμβόλια πρέπει να ακολουθήσουν όλα τα στάδια πριν την παραγωγή

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τη Ρωσία, την Τρίτη, να ακολουθήσει τις καθορισμένες κατευθυντήριες γραμμές για την παραγωγή αποτελεσματικών εμβολίων αφότου η Μόσχα ανακοίνωσε σχέδια να αρχίσει την γρήγορη παραγωγή εμβολίων για τη νόσο COVID-19.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ρωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι στοχεύει στη μαζική παραγωγή ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό τον Σεπτέμβριο, παρασκευάζοντας «αρκετά εκατομμύρια» δόσεων τον μήνα μέχρι του χρόνου.

Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ένα εμβόλιο για το οποίο έγιναν δοκιμές από το Ινστιτούτο Gamaleya στη Μόσχα έχει φτάσει σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης και πρόκειται να περάσει τη διαδικασία της κρατικής εγγραφής του.

«Υπολογίζουμε να αρχίσουμε τη μαζική παραγωγή το Σεπτέμβριο», δήλωσε σε συνέντευξή του την οποία μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ, ο Υπουργός Βιομηχανίας της χώρας Ντένις Μαντουρόφ.

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στη Ρωσία ο ΠΟΥ τόνισε ότι όλα τα υποψήφια εμβόλια πρέπει να περάσουν από τα πλήρη στάδια των δοκιμών προτού να προχωρήσουν στην παραγωγή.

«Υπάρχουν καθορισμένες πρακτικές και υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες έχουν εκδοθεί», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ Κρίστιαν Λίντμαϊερ σε δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη, στη Γενεύη.

«Οποιοδήποτε εμβόλιο… (ή φάρμακο) για αυτό το σκοπό θα πρέπει, φυσικά, να περάσει από τις διάφορες δοκιμές και εξετάσεις προτού να αδειοδοτηθεί για παραγωγή», είπε.

«Ορισμένες φορές μεμονωμένοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν βρει κάτι, που φυσικά, από μόνο του αποτελεί εξαιρετική είδηση», ανέφερε. Αλλά, πρόσθεσε, «υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του να βρεθεί, ή να υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί να υπάρχει ένα εμβόλιο που δουλεύει, και από το να έχει περάσει όλα τα στάδια».

Λόγω της πανδημίας έχει υπάρξει μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση χρηματοδότησης και έρευνας για να εξευρεθεί γρήγορα ένα εμβόλιο το οποίο θα μπορεί να προστατέψει δισεκατομμύρια ανθρώπους ανά το παγκόσμιο.

Επιστήμονες στη Δύση έχουν εγείρει ανησυχίες για την ταχύτητα ανάπτυξης των εμβολίων στη Ρωσία, υποδηλώνοντας ότι οι ερευνητές μπορεί να «κόβουν δρόμο» λόγω της υπερβολικής πίεσης που τους ασκείται από τις αρχές για να έχουν αποτελέσματα.

Παρουσίαση της κατάστασης σε ό,τι αφορά τα υποψήφια εμβόλια για τη COVID-19 από τον ΠΟΥ, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, περιλαμβάνει 26 υποψήφια εμβόλια στο στάδιο της κλινικής αξιολόγησης, έξι εκ των οποίων έχουν προχωρήσει ως τα ευρύτερα επίπεδα δοκιμών της τρίτης φάσης.

Το υποψήφιο εμβόλιο του Ινστιτούτου Gamaleya, το οποίο περιλαμβάνεται στα 26 για τα οποία γίνονται δοκιμές σε ανθρώπους, κατηγοριοποιείται στην πρώτη φάση των δοκιμών.

Ακόμα 139 υποψήφια εμβόλια παγκοσμίως κατηγοριοποιούνται στο στάδιο της αξιολόγησης πριν τις κλινικές δοκιμές.

Ο κ. Λίντμαϊερ ανέφερε ότι ο ΠΟΥ δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για οποιοδήποτε ρωσικό εμβόλιο που βρίσκεται στα πρόθυρα της παραγωγής.

«Αν υπήρχε οτιδήποτε επίσημο, τότε οι συνάδελφοί μας στο ευρωπαϊκό γραφείο σίγουρα θα το εξέταζαν», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:39

Τελευταιες Ειδησεις

27 Νοεμβρίου
Εντοπίστηκαν δυο κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στη Βρετανία
16:51
Απίθανη θεωρεί μια αναζωπύρωση της πανδημίας ο Επικεφαλής των ερευνών του εμβολίου της Οξφόρδης
16:35
Ν.Νουρής:Προσδοκία πριν το τέλος του χρόνου να προωθηθούν στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Βίντεο)
16:19
Η Κυβέρνηση ενισχύει ακόμα περισσότερο τα στεγαστικά σχέδια για αναζωογόνηση των ορεινών κοινοτήτων, λέει ο ΥΠΕΣ
15:48
Περισσότεροι από 95.000 άνθρωποι αγνοούνται στο Μεξικό
15:29
Επιδείνωση της διαδικτυακής σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών μετά την πανδημία είπε η Βουλευτής Α. Ατταλίδου
15:03
Σε συνεχείς συσκέψεις ο Υπουργός Υγείας για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊου «Όμικρον»
14:49
Μελέτη Σορβόνης - ΕΚΠΑ: Τα mRNA εμβόλια δεν προκαλούν θρόμβωση ακόμη και σε ογκολογικούς ασθενείς
14:32
Πάπας Φραγκίσκος: Έρχομαι προσκυνητής στα υπέροχα εδάφη σας, ευλογημένα από την ιστορία, τον πολιτισμό και το Ευαγγέλιο
14:12
Πολύ νωρίς για πανικό και ανησυχία για την επικινδυνότητα της παραλλαγής Όμικρον δηλώνει στο ΡΙΚ ο Ν. Διέτης
13:54
Σημαντικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο, λέει η Αν. Κυβερνητική Εκπρόσωπος
13:37
Γερμανία-Παραλλαγή Όμικρον: Ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε στη χώρα
13:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand