Μέχρι τον Δεκέμβριο ανοικτή η έκθεση «60 Χρόνια ΚΔ, 60 παράθυρα στην κοινοβουλευτική μας ιστορία»

Τελέστηκαν την Τετάρτη, 29 Ιουλίου, στο Σπίτι του Πολίτη, στα πλαίσια των εορτασμών για τα εξηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του νομοθετικού σώματος, τα εγκαίνια της πολυθεματικής έκθεσης της Βουλής «Εξήντα Χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας, Εξήντα παράθυρα στην κοινοβουλευτική μας ιστορία», η οποία θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Βουλής, τα εγκαίνια της έκθεσης, που δεν ήταν δυνατόν να είναι ανοιχτά στους πολίτες, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, τέλεσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, στην παρουσία του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου, εκπροσώπων κομμάτων, νυν και πρώην βουλευτών, των αντιπροσώπων στη Βουλή των θρησκευτικών ομάδων των Αρμενίων και των Λατίνων, του επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων, της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ και της Αστυνομίας Κύπρου και άλλων προσκεκλημένων.

Η έκθεση αποτυπώνει την εξηντάχρονη ιστορία της Βουλής μέσα από κείμενα, φωτογραφικό υλικό, πρωτοσέλιδα και άρθρα εφημερίδων, τεκμήρια και αντικείμενα.

Στον προθάλαμο της έκθεσης προβάλλονται οι συνθέσεις και των έντεκα Βουλευτικών Περιόδων από το 1960 μέχρι και σήμερα (φωτογραφίες Προέδρου και μελών του σώματος). Και επειδή τα μέλη του κοινοβουλίου αποτελούν τους αντιπροσώπους του λαού, στον απέναντι τοίχο εκτίθεται αντίγραφο του έργου του μεγάλου Κύπριου ζωγράφου Αδαμάντιου Διαμαντή «Ο Κόσμος της Κύπρου», που ευγενώς παραχωρήθηκε στη Βουλή από την Πινακοθήκη του Ιδρύματος Λεβέντη και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.

Στις επόμενες αίθουσες καταγράφονται οι σημαντικότεροι σταθμοί της κοινωνικο-οικονομικής ιστορίας του τόπου, που αποτυπώνονται με τροποποιήσεις του συντάγματος, καθώς και με τη θέσπιση νέας νομοθεσίας, την τροποποίηση ή την κατάργηση υφιστάμενης.

Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, η κατάργηση του διοριστικού συστήματος στους δήμους και στις κοινότητες, η ίδρυση πανεπιστημίων, η δημιουργία χρηματιστηρίου, η δημιουργία του ΓεΣΥ και άλλα πολλά, που συνθέτουν την ανάπτυξη του νεόδμητου κράτους, καταγράφονται στα εξήντα «παράθυρα». Από αυτά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η πορεία της Κύπρου για ένταξη στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, καθώς και το πώς αντιμετώπιζε τα διάφορα γεγονότα και τις αντιδράσεις του κοινοβουλίου η τέταρτη εξουσία, ο Τύπος, και το καυστικό πενάκι των γελοιογράφων.

Από τα εξήντα «παράθυρα» δεν θα μπορούσε επίσης να απουσιάζει και μια άλλη σημαντική αρμοδιότητα της Βουλής, η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στην εκτελεστική εξουσία, καθώς και η ανάπτυξη, τις τελευταίες δεκαετίες, ενός γόνιμου και αμφίδρομου διαλόγου με την κοινωνία και τους πολίτες, με τη σύσταση της Παράλληλης Βουλής, τη διοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

Δεσπόζουσα θέση στα «παράθυρα» εννοείται πως έχουν η αγωνία και οι προσδοκίες της Βουλής και του λαού σχετικά με το πιο φλέγον θέμα του τόπου μας, το κυπριακό πρόβλημα. Το ίδιο και η ανάπτυξη από τα πρώτα βήματα της Βουλής της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, της τόσο σημαντικής για τη σφυρηλάτηση ισχυρών δεσμών φιλίας με χώρες που καθίστανται σύμμαχοί μας στη διεκδίκηση των δικαίων του λαού μας στον διεθνή στίβο.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Οι Ώρες λειτουργίας για τον Αύγουστο είναι καθημερινές: 9:00-14:00 και Σάββατο: 10:00-13:00, ενώ από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο οι ώρες λειτουργίας είναι Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 9:00-14:00, Πέμπτη: 9:00-14:00, 15:00-18:00 και Σάββατο: 10:00-13:00.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:39

Τελευταιες Ειδησεις

06 Οκτωβρίου
Συνομιλία Αναστασιάδη με Ερντογάν και Τσαβούσογλου
17:32
Εγγραφή εθελοντών αιμοδοτών με την απόκτηση άδειας οδήγησης θα προτείνει η Βουλή για ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος
17:12
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 6/10/2022
16:49
Ζητήματα βιώσιμου τουρισμού και η μεσογειακής στρατηγικής για την εκπαίδευση στη σημερινή Υπουργικής Σύνοδο για το Περιβάλλον
16:38
Μεγάλη πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή μεταξύ Επισκοπής Πάφου και Νατάς - Πνέουν ισχυροί άνεμοι
16:18
Προχωρούν με διεξαγωγή δημοσκόπησης οι 4 ανεξάρτητοι υποψήφιοι
16:12
Στον Γενικό Εισαγγελέα καταγγελία σχετικά με την έρευνα για συνθήκες θανάτου του Θανάση Νικολάου, λέει η ΑΑΔΙΠΑ
16:07
Λευκωσία και Αθήνα θα καταγγείλουν εκ νέου τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα (ΦΩΤΟ)
16:00
Επτά συλλήψεις σε μια βδομάδα στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας για υποθέσεις παράνομης παγίδευσης πουλιών
15:51
Πέραν των 19 εκ. ευρώ διαθέσιμα σε Κύπριους δικαιούχους από το Erasmus+ για το 2023
15:31
«Αρνητική» πλέον η προοπτική του βρετανικού αξιόχρεου σύμφωνα με τον οίκο Fitch
15:25
ΝΤΕΟΝ ΤΟ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ
15:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand