Καραγιάννης :Δεν πρόκειται για δεύτερο κύμα αλλά για εξάρσεις κρουσμάτων

Δεν πρόκειται για δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού αυτό που σημειώνεται αυτές τις ημέρες στην Λεμεσό αλλά για εξάρσεις κρουσμάτων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Πέτρος Καραγιάννης.



«Δεν πρόκειται για δεύτερο κύμα, είναι μια έξαρση σε μια συγκεκριμένη πόλη της Κύπρου, που όπως έχουμε πει πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και αυτό είναι ένα παράδειγμα του τί μπορεί να συμβεί όταν τα πράγματα κάπως εκτροχιαστούν. Ελπίζω η εντόπιση των κρουσμάτων να έχει γίνει έγκαιρα και αποτελεσματικά ούτως ώστε να σταματήσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης και διασποράς του ιού σε άλλες περιοχές της Κύπρου», είπε.

Ο Καθηγητής Καραγιάννης ανέφερε ότι η κατάσταση στην Λεμεσό ήταν ανησυχητική τις πρώτες ημέρες με τον διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. «Χθες είχαμε μονοψήφιο αριθμό που ελπίζω να διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες και να μην προκύψουν αυξομειώσεις στον αριθμό κρουσμάτων ούτως ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουμε μια πιο ακριβή εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στην Λεμεσό. Φυσικά μπορεί να υπάρξουν αυξομειώσεις ανάλογα με τον χρόνο επώασης εκείνων που έχουν μολυνθεί. Ελπίζω αυτό να μην συμβεί», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Καθηγητή Λεόντιου Κωστρίκη ότι υπάρχουν 1000-1500 άτομα με ενεργή λοίμωξη στην Λεμεσό, αν αναγάγει κάποιος τον αριθμό του ποσοστού που βρίσκουν από τα δείγματα, ο κ. Καραγιάννης εξέφρασε την διαφωνία του.

«Οι υπολογισμοί που έκανε ο κ. Κωστρίκης βασίζονταν πάνω στα ποσοστά που βγήκαν από τους πρώτους τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έδειξαν περίπου 1,5% των δειγμάτων αυτών να βγαίνουν θετικά και ανάλογα με τον πληθυσμό της Λεμεσού έβγαλε εκείνο τον αριθμό. Μετά όμως έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον εννέα από τα δέκα εκείνα κρούσματα ήταν επαφές γνωστών κρουσμάτων. Επομένως δεν αποτελούσαν τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο αλλά άτομα τα οποία έπρεπε να είναι σε αυτοπεριορισμό, παρέβηκαν τους κανόνες και πήγαν για δειγματοληψία κι έτσι έδωσαν και μια λανθασμένη εικόνα του τι συμβαίνει στην κοινότητα. Εγώ θεωρώ ότι ο αριθμός αυτός κυμαίνεται μεταξύ των 50 και 100», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι οι συστοιβάδες λοιμώξεων θα σταματήσουν όταν γίνει ιχνηλάτιση όλων των πιθανών επαφών των θετικών κρουσμάτων, απομονωθούν και παραμείνουν σε απομόνωση. Ερωτηθείς αν τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση είναι ικανοποιητικά, ο κ. Καραγιάννης απάντησε καταφατικά.

Σε άλλη ερώτηση αν θεωρεί σωστή την απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στην κατηγορία Β, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «θα δείξει τις επόμενες ημέρες αν ήταν σωστή ή όχι».

«Η κατάσταση στην Ελλάδα για λίγες ημέρες τώρα ήταν στην πλάστιγγα από την άποψη ότι παρουσίαζε αύξηση των κρουσμάτων, αύξηση των ατόμων που βρέθηκαν θετικοί ερχόμενοι από την Ελλάδα καθώς επίσης και των επιδημιολογικών δεικτών της χώρας, όπως είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ενώ τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν και θάνατοι. Επομένως το θέμα αφορούσε στην επιδημιολογική ομάδα να αποφανθεί κατά πόσο η χώρα θα έπρεπε να παραμείνει στην κατηγορία Α ή να υποβιβασθεί στην Β», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:39

Τελευταιες Ειδησεις

29 Σεπτεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου
18:07
Δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση και να εκλεγεί πρωθυπουργός ο Αλμπέρτρο Φεϊχό
17:50
Τμήμα Μετεωρολογίας-Δελτίο Καιρού 29/9/23
17:46
Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από τον πρώην Υπαρχηγό της Βάγκνερ να εκπαιδεύσει εθελοντές για τον πόλεμο στην Ουκρανία
17:16
Μάτσας: Ένας στους δύο εργαζομένους στην Κύπρο λαμβάνει μισθό κάτω από 1500 ευρώ
17:15
Σύνοδος-MED9: Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενημερώνει σήμερα τους ομολόγούς του ο Πρόεδρος
17:11
Επέστρεψε στην ΑΕΛ ο Γερολέμου
16:40
ΠΑΣΥΚΑΦ: «Μαζί στη ζωή» - «Σημαίνει πολλά» Αρχίζει η 32η Εκστρατεία Ενημέρωσης και Οικονομικής Ενίσχυσης
16:10
Νέα μορφή απάτης με επισκέψεις επιτήδειων σε οικίες, οι οποίοι προσποιούνται εργαζόμενους σε τράπεζες
15:56
Έντονα ενοχλημένος για την αμφισβήτηση σε σχέση με την ανέγερση προσιτών κατοικιών από τον ΚΟΑΓ ο υπουργός Εσωτερικών
15:42
Οι κοινωνικές κατοικίες πρέπει ανεγερθούν επισημαίνει ο ΔΗΣΥ. Ικανοποίηση ΑΚΕΛ για την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών
15:31
Αζερμπαϊτζάν: Το Μπακού θα επιτρέψει σε ειδικούς του ΟΗΕ να επισκεφθούν το Ναγκόρνο Καραμπάχ
15:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand