Την ανάγκη στήριξης της κυπριακής ναυτιλίας εν μέσω πανδημίας υπογράμμισε ο αρμόδιος Υφυπουργός

Την ανάγκη στήριξης της κυπριακής ναυτιλίας, η οποία έχει πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, υπογράμμισε σήμερα ο αρμόδιος Υφυπουργός Βασίλης Δημητριάδης, σημειώνοντας πως ειδικότερα τα κρουαζιερόπλοια και τα επιβατικά πλοία αυτή τη χρονιά δεν έχουν καθόλου δραστηριότητα και βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

Σε δηλώσεις έπειτα από συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, ο κ. Δημητριάδης είπε πως η κυπριακή ναυτιλία έχει πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού υπό την έννοια του ότι δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να προβάλουμε το προϊόν που έχουμε και να προσελκύσουμε περισσότερα πλοία, και αρκετά κυπριακά πλοία παραμένουν ακινητοποιημένα, με τα προβλήματα που υφίστανται να είναι σημαντικά.

«Συνεπώς αυτή η περίοδος είναι μια περίοδος που θα πρέπει να επαναχαράξουμε και να σταθούμε δίπλα στη βιομηχανία στον μέγιστο δυνατό βαθμό για να δούμε πώς μπορούμε όταν η όλη έξαρση της πανδημίας καταλαγιάσει πώς μπορούμε ξανά να βγούμε δυναμικά να προβάλουμε την κυπριακή ναυτιλία και να βοηθήσουμε έμπρακτα τη ναυτιλιακή βιομηχανία του τόπου», σημείωσε.
 
Ο κ. Δημητριάδης αφού επεσήμανε πως η ναυτιλία είναι η κινητήριος δύναμη του εμπορίου, σημείωσε πως τα πλοία και ιδιαίτερα τα εμπορικά συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται αλλά όχι στο βαθμό που αυτό γινόταν στο παρελθόν.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο εισαγωγής κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο μέσω των λιμανιών και των μαρίνων, είπε πως οι μαρίνες και τα λιμάνια δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υφυπουργείου Ναυτιλίας.
 
Πρόσθεσε, ωστόσο, πως από τη στιγμή που είναι σημεία έλευσης ξένων είτε με ιδιωτικά σκάφη είτε με πλοία τηρούνται οι αντίστοιχες διαδικασίες που τηρούνται στα αεροδρόμια και στα λιμάνια οπότε υπάρχουν ξεκάθαρες διαδικασίες ελέγχου είτε των επιβατών, είτε των πληρωμάτων που στελεχώνουν τα πλοία ούτως ώστε να  αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κύπρο.

Είπε πως και για τις ιδιωτικές μαρίνες υπάρχουν οι διάφορες πρόνοιες και οι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται στους χώρους διέλευσης και πρόσβασης στη Δημοκρατία.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ακόμη πως με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ αντάλλαξαν απόψεις και η συνάντησή τους ήταν πολύ εποικοδομητική.
 
Ανέφερε πως διαπίστωσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι το ΑΚΕΛ είναι πλήρως ενήμερο για τα θέματα εμπορικής ναυτιλίας και στηρίζει την όλη προσπάθεια.
 
Επικρότησε το γεγονός ότι η ναυτιλία θεωρείται εθνικός πλούτος και επεσήμανε πως στα πλαίσια και του κοινοβουλευτικού έργου αλλά και ευρύτερα η στήριξη από το ΑΚΕΛ είναι πολύ σημαντική.
 
Ανέφερε πως αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα θέματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή ναυτιλία και διάφορες προκλήσεις, ιδιαίτερα περιβαλλοντικές καθώς και για τα μέτρα που αναμένονται το επόμενο διάστημα και θα είναι μια πρόκληση για τη ναυτιλία.
 
Είπε πως υπάρχει μια κοινή αντίληψη στον τρόπο προσέγγισης και πως προβλέπει σε στενότερη συνεργασία για να μπορέσουν να πετύχουν το καλύτερο για την κυπριακή ναυτιλία, η οποία συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομία του τόπου

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως η ναυτιλία είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός τομέας για την Κύπρο και χρειάζεται να στηριχτεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.
 
«Έχουμε εκφράσει την ετοιμότητά μας στον Υφυπουργό να συνεργαστούμε μαζί του για την προώθηση δράσεων και ενεργειών οι οποίες θα στηρίζουν ακόμα περισσότερο τον τομέα της ναυτιλίας και παρόλο που ήταν εθιμοτυπική η πρώτη μας συνάντηση έχουμε ανταλλάξει απόψεις για κάποια από τα σημαντικότερα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή απασχολούν την κυπριακή ναυτιλία», σημείωσε.
 
Εξέφρασε την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ για συνεργασία και επικρότησε την πρόθεση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας να χαράξει μια μακρόπνοη στρατηγική για τα ζητήματα της ναυτιλίας.
 
Θεωρούμε, είπε, ότι αυτό είναι απαραίτητο μέσα στο περιβάλλον όπως είναι διαμορφωμένο στον σχετικό τομέα και έχουμε υποβάλει και κάποιες συγκεκριμένες εισηγήσεις για το τί θα έπρεπε να προνοείται.
 
Ανέφερε πως το ΑΚΕΛ θα στηρίξει όλες τις θετικές δράσεις και εκεί και όπου χρειάζεται θα διατυπώνει τη δική του διαφορετική άποψη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:40

Τελευταιες Ειδησεις

26 Σεπτεμβρίου
Μικρή μείωση σε μηνιαία βάση και αύξηση σε ετήσια στον αριθμό νέων αιτήσεων πολιτικού ασύλου στην Κύπρο
21:50
Λαγκάρντ: Το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά
21:02
Πεσκόφ: Ρωσία και ΗΠΑ διατηρούν έναν περιορισμένο μεν αλλά ανοιχτό δίαυλο διαλόγου για τα πυρηνικά
20:24
Σε νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας και επίθεση κατά των ΗΠΑ προχώρησε ο Ερντογάν
19:57
Έκτακτη καθησυχαστική δήλωση από την Τράπεζα της Αγγλίας λόγω των ανησυχιών για τη στερλίνα
19:22
Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Έλληνας Πρέσβης
18:09
Πρώτο τεστ πλανητικής άμυνας: Συντριβή σκάφους της NASA σε αστεροειδή απόψε
17:38
Τον Μανώλη Γλέζο θα τιμήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη
17:16
Τμήμα Μετεωρολογίας -3ο Δελτίο καιρού (26/09/22)
16:40
Το ΤΕΠΑΚ ψάχνει κτήρια προς ενοικίαση για κάλυψη στεγαστικών του αναγκών
16:23
Φώτης Φωτίου: Σε έξαρση η αδιαλλαξία της Τουρκίας
15:55
Πολιτικός σεισμός στην Ιταλία από την επικράτηση της άκρας δεξιάς - Τζόρτζια Μελόνι: "Η Ιταλία μας διάλεξε και εμείς δεν θα την εξαπατήσουμε"
15:31
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand