Ενημέρωση από Υπουργείο Υγείας για ελέγχους σε επιβάτες σκαφών

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε σήμερα  ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στον υγειονομικό έλεγχο που διενεργείται σε επιβάτες σκαφών που ελλιμενίζονται στις Μαρίνες της Κύπρου, με αφορμή αναφορές στον Τύπο σχετικά με το θέμα αυτό.

Όπως σημειώνεται, με την άφιξη σκαφών στις Μαρίνες από χώρες της Κατηγορίας Α, Υγειονομικός Λειτουργός του Υπουργείου μεταβαίνει επιτόπου για θερμομέτρηση των επιβατών και καταγραφή του ιατρικού ιστορικού τους, σε περίπτωση που κάποιος αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα υγείας.
 
Στις περιπτώσεις που το σκάφος που αφικνείται προέρχεται από χώρες της Κατηγορίας Β, Υγειονομικός Λειτουργός του Υπουργείου Υγείας μεταβαίνει επιτόπου για θερμομέτρηση των επιβατών, έλεγχο του πιστοποιητικού αρνητικής εξέτασης PCR και καταγραφή του ιατρικού ιστορικού τους.

Προστίθεται ότι εάν οι επιβάτες του σκάφους εμπίπτουν στις κατηγορίες πολιτών που μπορούν να πραγματοποιήσουν την εξέταση στην Κύπρο, ο διαχειριστής της Μαρίνας/σκάφους ενημερώνει ιδιωτικό εργαστήρι, το οποίο μεταβαίνει στο σημείο για δειγματοληψία. Τα άτομα οφείλουν να παραμείνουν σε περιορισμό μέχρι την ανακοίνωση του αποτελέσματος, το οποίο ελέγχεται σε επιτόπια επίσκεψη του Υγειονομικού Λειτουργού.
 
Σε ό,τι αφορά στα σκάφη που αφικνούνται από χώρες της Κατηγορίας Γ, νοείται ότι οι επιβάτες θα πρέπει να είναι Κύπριοι πολίτες και μόνιμα διαμένοντες ή να έχουν εξασφαλίσει ειδική άδεια από την Ειδική Επιτροπή. Με την άφιξη του σκάφους, Υγειονομικός Λειτουργός του Υπουργείου πραγματοποιεί επιτόπου έλεγχο του πιστοποιητικού αρνητικής εξέτασης PCR που προσκομίζουν οι επιβάτες και καταγράφει το ιατρικό ιστορικό τους.

Αναφέρεται ότι εάν οι επιβάτες του σκάφους εμπίπτουν στις κατηγορίες πολιτών που μπορούν να πραγματοποιήσουν την εξέταση στην Κύπρο, ο διαχειριστής της Μαρίνας/σκάφους ενημερώνει ιδιωτικό εργαστήρι, το οποίο μεταβαίνει στο σημείο για δειγματοληψία. Στη συνέχεια, ο Υγειονομικός Λειτουργός ενημερώνει γραπτώς τους διαχειριστές της Μαρίνας για τη διάρκεια που πρέπει να παραμείνουν σε περιορισμό τα άτομα αυτά, σύμφωνα με την ημερομηνία αναχώρησής τους από τη χώρα της Κατηγορίας Γ.

Σημειώνεται ότι τα σκάφη από την Κατηγορία Γ μεταφέρονται σε ειδικό χώρο στη Μαρίνα μέχρι το πέρας της καραντίνας των επιβατών. Εάν οι επιβάτες είναι μόνιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία έχουν την επιλογή να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους.
 
Τέλος, αναφέρεται ότι το Υπουργείο Υγείας έχει την ευθύνη μόνο για τον υγειονομικό έλεγχο των επιβατών. Ο έλεγχος άλλων αδειών/πιστοποιητικών και η επιτήρηση των επιβατών εμπίπτουν στις αρμοδιότητες άλλων Υπουργείων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:40

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.